11/08/2018

Scouting: Stefano Tsitsipas

Stefanos Tsitsipas on noussut tämän vuoden aikana enenevissä määrin otsikoihin. Viimeisimpiä kovia näyttöjä 19-vuotiaan pelistä on nähty tällä viikolla Toronton Mastersissa, jossa on kaatunut jo Novak Djokovic ja Alexander Zverev. Scouttasin Tsitsipasta Zverev-ottelussa suurennuslasilla ja tässä tulos.

Kreikkalaisen pelin tehnee vastustajalle hankalaksi ennen kaikkea tietynlainen rytmittömyys ja mentaalinen sitkeys. Tsitsipasin peli on oikeastaan kaikkea rytmittömyyttä tuuppaamisen ja lämäilyn välistä ja erityisen hankalan hänestä tekee se, ettei hän häviä ottelusta helpolla vaan roikkuu sitkeästi mukana kuin kissa monine henkineen. Zverev vaikutti lyöneen kreikkalaisen jo 2-3 kertaa ottelussa, mutta Tsitsipasin yritteliäisyys ja rohkeus maksoivat itsensä takaisin voiton kera vaikka saksalaisella oli jopa ottelupalloja matsin aikana.

Tsitsipasin peli on blokkauksineen, verkolle nousuineen, stoppareineen ja lämäilyineen siis kovin rytmitöntä. Hänen kämmenensä on jotain väliltä letkeä lämäri ja jäykähkö tuuppaus ja sitä on vaikea ennakoida. Osuma voi olla välillä pahasti takana, jolloin saatto karkaa nadalmaisesti pään taakse lyöntikäden puolelta tai sitten osuma on upeasti edessä ja lyönti virtaa luonnollisesti eteenpäin, jolloin saattokin taipuu nätisti vasemman olan luokse. Välillä mies yllättää myös kämmenslicellaan, joka pitää vastustajaa koko ajan varpaillaan.

Hänen yhden käden rystynsä on myös täynnä varianssia. On hurjaa yläkierrettä, mutta myös tehokasta alakierrettä, jolla neutralisoida ja/tai puolustaa. Osuman puhtaus vaihtelee myös, joka vaikuttaa tietysti lyönnin pituuteen, jolloin vastustajalle näyttäisi riittävän rystyn painotus ja lyhyen lyönnin odottelu, johon sitten iskeä. Tämä on kuitenkin väliaikaista, sillä yhtä hyvin Tsitsipas voi väläyttää rystyllään hirmukrossin tai ikävästi puukottavan rystyn pitkin linjaa.

Näillä nopeilla suunnanvaihdoksissa Tsitsipas saa aikaan kiirettä ja kentän avaamisen, jonka hän hyödyntää usein maksimaalisesti nousemalla kissamaisen kevyesti ja nopeasti verkolle päättämään pisteen eleettömästi verkkopelillään. Usein hän vain tiputtaa pallon kenttään liikoja krumeluureja yrittämättä. Tehokasta ja nerokasta.

Syöttö on kreikkalaisella letkeä, mutta taso vaihtelee vielä rajusti. Syöttöliike ei ole aivan puhtain mahdollinen ja mailan vienti osumaan tulee vähän jopa hookmaisesti, joka aiheuttaa epästabiiliutta syöttöön. Ykkössyötön onnistumisprosentissa onkin valtavaa varianssia. Pelaaja on toki nuori vielä ja syöttö varmasti kehittyy matkan varrella, joten ei anneta tämänkään varianssin vielä häiritä. Kakkossyöttö on vielä aavistuksen kevyt ja tulee usein vieläpä keskelle ruutua, mutta toisaalta kickiä on sen verran mukavasti, ettei siitä nyt teurasteta.

Pelitapa Tsitsipasilla on mukavan aggressiivinen ja yllättävikin ratkaisuja nähdään. Stoppareita mies viljelee ajoittain jopa liikaa, mutta yleensä taustalla on kyllä hyvä idea. Yllätysmomenttiaan monet stopparit tietysti menettävät. Pelillistä rohkeutta on kuitenkin riittämiin. Välillä pohdin jopa sitä, että meneekö se ajoittain jopa yli. Onni suosii toki rohkeaa, mutta veitsenterällä liikkuminen djokovicien ja zverevien kanssa ei aina ole se voitokkain tapa.

Aika näyttää mihin kreikkalainen vielä yltää. Ihailtavan sitkeä, kurinalainen ja kärsivällinen kaveri Tsitsipas on. Periksi ei anneta ja sitä on aina upeaa seurata. Varsinkin kun myös vastustajat tajuavat tämän jo nyt ja se saa heissä aikaan levottomuutta. Jopa tietynlaista sulamista.