27/08/2018

Ennakko: US Open 2018

Kauden viimeinen Grand Slam US Open alkaa tänään, joten tuttuun tapaan ennakkoa tässä ja nyt! Pelit käynnistyvät tänään klo 18 Suomen aikaa!

Paljon on hehkutettu sitä, kuinka pitkästä aikaa koko big four on jälleen koolla Grand Slam-kaaviossa. Itse olen kritisoinut koko big fourin käsitettä jo pitkään, sillä loukkaantumisten ja yksittäisten dominointien vuoksi termi on ollut mielestäni pahoin vanhentunut. Toki tuosta joukosta löytyy tälläkin kertaa todennäköinen voittaja, mutta ehkä tälläkin kertaa kyseessä on korkeintaankin big three.

Roger Federerin, Novak Djokovicin ja Rafael Nadalin muodostama kolmikko vaikuttaakin juuri nyt niin kivenkovalta, ettei siihen pääse iskemään välttämättä kukaan. Ei varsinkaan vielä kovin keskenkuntoinen bigfourilainen Andy Murray.

Novak Djokovicin otteista on ollut jo Wimbledonista lähtien paljon puhetta. Mies on parantanut koko ajan ja isoissa otteluissa Djokovic on ollut hyvin vahva. Aivan kuin hän syttyisi ja nostaisi tasoaan entisestään näissä otteluissa. Hänen otteissaan on kuitenkin ollut melko suurta varianssia vaikka menestystä onkin kesästä lähtien tullut. Jos tämä vaihtelu tasoittuu ja sitä kautta yllätystappioiden riski pienenee on mies omissa kirjoissani suurin suosikki US Openissa. Hänen kovuutensa, varmuutensa ja aggressiivisuutensa oli Cincinnatin finaalissa sitä luokkaa, että Federerin keinot tuntuivat olevan lopulta todella vähissä serbin kanssa. Kun tähän kokonaisuuteen lisätään parantunut fysiikka, keskittyminen ja paras viidestä -ottelut, niin yhtälö alkaa muodostua todella vaikeaksi muiden ratkaistavaksi. Bonuksena tulee vielä henkinen yliote niin Nadalista kuin Federeristäkin.

Niin, Roger Federer. Hän on pelannut säästeliäästi Wimbledonin jälkeen ja vaikka peli oli Cincinnatissa uomissaan, ehkä tuota finaalia lukuun ottamatta, niin aavistuksen häntä katsellessa ja haastatteluita lukiessa alkaa olla sellainen uran lopun odottelu. Parhaimmillaan ikä hädin tuskin näkyy hänen otteissaan, mutta iän myötä tuleva vaihtelu pelitasossa on ilmeinen. Joinakin päivinä vanha kroppa ei vaan tottele. Turnaus on pitkä ja varmaa on, että Djokovic-tappio teki säröä myös itseluottamukseen. Keinot yksinkertaisesti loppuivat ja se näkyi yllättävänkin selvästi myös ärtyisenä olemuksena ja yliyrittäessä virheitä alkoi tulla. Ei paras valmistautuminen, mutta toisaalta mies oli kuitenkin jälleen Masters-finaalissa, mikä on tietenkin kova suoritus. Openin urakkaa ei kuitenkaan helpota se, että sveitsiläinen on Djokovicin kanssa törmäyskurssilla jo puolivälierissä. Sen pidemmälle ei varmaan Rogerkaan uskalla kaaviota vilkuilla.

Rafael Nadal on Toronton voitostaan huolimatta mysteeri. Hän sai hyviä ja isoja voittoja ikävistä kovien kenttien vastustajista tyyliin Stan Wawrinka ja Marin Cilic, mutta osan aikaa varsinkin jälkimmäistä vastaan espanjalainen oli hurjassa mankelissa. Jälleen kerran hän kuitenkin luovi itsensä jotenkin voittoon, vaikka oli pitkään ottelun toiseksi paras pelaaja. Finaalissa puolestaan Stefanos Tsitsipasta vastaan hän meni täysin lukkoon toisen erän ratkaisuhetkillä ja sai vain vaivoin käännettyä erän ja siis turnausvoiton itselleen. Se jätti vähintäänkin hämmentyneen olon Nadalin otteista. Moiseen ei ainakaan isoimpia nimiä vastaan ole varaa. Toronton jälkeen hän on kuitenkin valmistautunut jo Openiin lataamalla akkuja, joten hän tullee turnaukseen tuoreena, terveenä ja todennäköisesti myös ajatuksiltaan kirkkaana. Taistelutahto lienee vähintäänkin tapissa.

Haastajista on nostettava esiin vähintäänkin entiset mestarit eli Marin Cilic, Stan Wawrinka ja Juan Martin del Potro. Kolmikon parhaat vireet viimeisten kuukausien ajalta ovat olleet hurjia ja jos moiset vireet löytyvät useamman ottelun ajaksi, niin heillä on valmiudet vaikka mihin. Cilicin erävoitto Nadalista Cincinnatissa oli muuten yksi vuoden eristä, joten varoitus lienee annettu. Taso oli suorastaan järkyttävän kova. Myös tasaista nousua kohti terävintä kärkeä tehnyt Kevin Anderson kannattaa noteerata ja puolivälierä Nadalia vastaan voi olla hurja ottelu.

Nuorista pelaajista ei puolestaan taida vielä tänäkään vuonna Grand Slam-voittajiksi olla. Esimerkiksi Alexander Zverev ei tunnun saavan breikkiään tällä tasolla millään. Tällä kertaa uusi koutsi Ivan Lendl voi tietysti tuoda jotain uutta. Nick Kyrgios on puolestaan liiaksi Nick Kyrgios edelleen ja Tsitsipas vielä hieman hiomaton timantti. Väliinputoajasukupolvesta tyyliin Milos Raonic, Kei Nishikori ja Grigor Dimitrov ei taida tänäkään vuonna nousta kukaan voittokahinoihin.

Näillä siis mennään:

Puolivälierät:
Nadal vs. Anderson
Del Potro vs. Wawrinka
Cilic vs. A. Zverev
Federer vs. Djokovic

Välierät:
Nadal vs. Wawrinka
Cilic vs. Djokovic

Finaali:
Nadal vs. Djokovic

Voittaja:
Djokovic.

PS. Tämän vuoden US Openista tulee omalta kohdaltani toivottavasti ikimuistoinen, sillä ensimmäistä kertaa pääsen paikan päälle Grand Slam-turnaukseen itsekin. Toivottavasti loppuviikoksi povatut sateet eivät vesitä suunnitelmia, joista matkaraportin muodossa toivottavasti myöhemmin lisää.

VeikkausTV, Eurosport ja EurosportPlayer näyttävät turnauksen.