05/08/2019

Ennakko: Montreal Masters 2019

Mastersit tekevät parhaillaan paluuta! Vuoron saivat jälleen kovat kentät ja homma polkaistiin käyntiin hetki sitten Montrealista!

Tyypilliseen tapaan kaikki kärkinimet eivät ole paikalle tulleet tai päässeet, sillä esimerkiksi kolmen kärjestä Kanadassa on vain Rafael Nadal, joka puolestaan jättää seuraavan Mastersin, Cincinnatin, väliin. Muutenkin kaavion sijoitetut alkavat Masters kerrallaan täyttymään enimmäkseen nuoremmista pelaajista, joten vaikka aivan kärkipäässä sukupolvenvaihdos tekee vasta tuloaan, niin kärjen takana tämä muutos on jo arkipäivää. Kahdeksasta kärkisijoitetusta vain kolme edustaa ns. vanhaa kaartia. Jossain vaiheessa kokeneimpien pelaajien Masters-ylivalta alkaa murenemaan entistä kovemmalla vauhdilla ja uusia Masters-voittajia saadaan iso liuta lähivuosina. Siitä siirrytään sitten pikkuhiljaa Grand Slameihin. Uskokaa pois.

Muutama kovan kentän turnausviikko on siis jo takana ja ehkä isoin pommi oli Nick Kyrgiosin voitto Washingtonin ATP500-turnauksesta. Huolimatta ajoittaisista tuittuiluista ja pelin aaltoilusta, Kyrgios pelasi hyvin, hyvin vakuuttavasti ja varsinkin ottelussa Stefanos Tsitsipasta vastaan oli jopa uuden ajan rivalryn makua. Tämän kaksikon ensimmäinen keskinäinen ottelu lunastikin kaikki ne odotukset, joita siihen ladattiin. Ratkaisuerän tiebreakissä upporikasta ja rutiköyhää pelannut Kyrgios otti lopulta omansa. Toivon todella, että viime viikon turnaus herättäisi miehen pelaamaan jatkossakin näin ja jättämään omat perseilynsä minimiin. Näin on paljon parempi.

Jos Kyrgios lähtee tosimielellä Montrealiin, niin häntä kannattaa pitää siis silmällä. Käsivammastaan huolimatta hän on todella kuuma juuri nyt. Avauskierros on toki paha, kun vastaan tulee Kyle Edmund, joka on yllätysvalmis, varsinkin jos Kyrgios on henkisesti loppu ison voiton jälkeen. Toisella kierroksella olisi puolestaan heti uusinta Washingtonin finaalista, sillä Daniil Medvedev odottaa sijoittuna pelaajana jo toisella kierroksella ja hamuaa varmasti revanssia.

Toinen viime viikon turnausvoittaja Dominic Thiem hoiti homman kirjaimellisesti kotiin Kitzbuhelin massoilla. Jännittävä nähdä miten Davis Cup-osallistumisestaankin Suomea vastaan infonnut itävaltalainen ottaa kovat kentät näin pian ja eri mantereella omakseen. Ehkä tässä on nyt kevyehkön väliturnauksen makua amerikkaan siirtymisineen.

Stefanos Tsitsipas tuskaili Washingtonissa enimmäkseen kenkiensä kanssa, joiden nauhat eivät vaikuttaneet kestävän millään, sillä ne katkeilivat ainakin kahdessa (!) perättäisessä ottelussa. Toivottavasti tämä temppuilu ei jatku, sillä Tsitsipaksen peliä on muuten ollut kovin miellyttävä seurata, mutta moinen kikkailu ei ole yleisön mieleen. Peli oli kuitenkin melko hyvässä kuosissa, joten kreikkalainen voi olla hyvinkin pitkällä Montrealissa. Kyrgiosta vastaan pelin rytmittömyydestäkin johtuen Tsitsipas kipuili hieman virheiden kanssa, mutta muuten peli vaikutti hyvin kypsältä ja voi olla, että uran isoin breikki tulee tänä vuonna juuri tällä mantereella.

Hyvin mielenkiintoista on seurata myös kotonaan Manacorissa treenannutta Nadalia, joka tekee Wimbledonin jälkeen nyt paluun. Kun Novak Djokovic ja Roger Federer ovat poissa, niin kovien kenttien suurimmat painajaiset loistavat lähinnä poissaolollaan, mutta kuten sanoin, nuoret tekevät tuloaan. Kausi alkaa kääntyä loppusuoralle, joten Nadalin ja kumppanien jäsenissä kauden rasitukset tuntuvat jo varmasti. Nyt olisi oiva paikka iskeä.

Mutta näillä mennään:

Puolivälierät:
Nadal vs. Fognini
Tsitsipas vs. Bautista Agut
Khachanov vs. Basilashvili
Medvedev vs. Cilic

Välierät:
Nadal vs. Tsitsipas
Khachanov vs. Cilic

Finaali:
Nadal vs. Khachanov

Voittaja:
Nadal.