26/08/2019

Ennakko: US Open 2019

Kausi on saavuttanut viimeisimmän Grand Slam-asemansa ja US Open alkaa tänään maanantaina! Tässä tuttuun tapaan ennakkoa!

Grand Slamit ovat totutusti olleet melkoista harvainvaltaa. Kärkikolmikon Novak Djokovic, Rafael Nadal ja Roger Federer ulkopuolelta on viimeksi ponnistettu voittoon Stan Wawrinkan toimesta kolme vuotta sitten ja juuri US Openissa, mutta olisivatko ajat hiljalleen sittenkin muuttumassa?

Masters-tasolla uusia mestareita on alkanut tulla kiihtyvällä vauhdilla ja vuoden sisään uusia mestareita on tullut jo neljä. Parin viime vuoden aikana uusia heitä on puolestaan jo kahdeksan. Toki osa heistä on vanhempaa kaartia, mutta yhtä kaikki, myös uusi sukupolvi on näitä voittoja jo napsinut. Hyvin pian käsillä ovatkin ne ajat, jolloin myös Grand Slam-mestaruudet alkavat valua ensin satunnaisesti ja sen jälkeen kiihtyvällä tahdilla muille nimille kuin Djokovic, Nadal tai Federer.

Ja uskokaa pois, se voi tapahtua jo (tämän vuoden) US Openissa. Eihän se tietenkään todennäköisintä ole, mutta en toisaalta olisi kovinkaan yllättynyt, jos voittaja olisi joku uusi nimi.

Varsinkaan kun sekä Djokovic että Federer kokivat vähintäänkin yllättävät tappiot ainoassa pelaamassaan US Open Seriesien Mastersissa, Cincinnatissa. Nadal otti toki omansa Montrealissa, mutta kaavion ja vastustajien taakan suhteen espanjalainen oli Kanadassa aavistuksen onnekas, joten aivan täyttä ymmärrystä hänen tasostaan ei saatu. Lisäksi kauden tässä vaiheessa Nadalin vaarana ovat polviongelmat, jos reitille sattuu muutama pidempi taistelu esimerkiksi viime vuoden tapaan (Karen Khachanov ja Dominic Thiem, jotka ovat muuten jälleen Nadalin reitillä ennen finaalia). Mutta jos polvet kestävät ja joku kaataa Djokovicin, niin erinomaiset mahdollisuudet 19. Grand Slamiin ovat tietysti olemassa. Toki uskoa Djokovicin kaatamiseen voi kevään jäljiltä olla Nadalillakin. Kaavio ei ole pahin mahdollinen, sillä juuri ne isoimmat möröt, Djokovic ja Federer, ovat kaavion toisella puolen.

Djokovicin tappio Cincinnatissa Daniil Medvedeville saattoi olla jonkin sortin työtapaturma, mutta kiistatta siihen vaadittiin myös venäläisen kenties uran hurjin ottelu. Djokovicin tappio saattaa olla kuitenkin merkki jostain ja aivan varmaa on, että tuo voitto antaa uskoa niin Medvedeville kuin monelle muullekin. Djokovic voisi olla pelillisesti lyötävissä, vaikkakin Grand Slamien paras viidestä-ottelut ovat vielä rajumpia testejä. Djokovic ei kuitenkaan Wimbledonissakaan, voitosta huolimatta, vaikuttanut mitenkään yliluonnolliselta, joten vaikka hän ykkössuosikki voittajaksi onkin, niin aivan täysin karussa hän ei muilta tällä kertaa New Yorkin kuumuudessa mielestäni ole.

Federerin valmistautuminen US Openiin olisi varmasti voinut mennä positiivisemminkin. Cincinnatissa Andrei Rublevin tulituksessa hän näytti aseettomalta ja hitaalta, mutta toisaalta energiavarastot ovat nyt täynnä ja takana on varmasti hyvä harjoitusjakso, joten alkukierroksilla arvoitukseksi jää lähinnä kelin vaikutus (viimevuotinen tappio kuumuudessa John Millmanille) ja välierässä se henkinen kantti Djokoviciä vastaan. Muistissa on varmasti vieläkin se Wimbledon-finaali. Tämä kohtaaminen olisi aikamoinen herkkupala.

Kärkikolmikon takaa tämän vuoden US Openissa kannattaa pitää silmällä nuorempaa ikäpolvea, sillä nyt paikkaa auringossa olisi jossain mielessä tarjolla. Joskus se jättiläishyppy on kuitenkin otettava, ei voi vaan jäädä kiltisti odottamaan toisten eläköitymisiä.

Esimerkiksi Daniil Medvedev, Karen Khachanov, Dominic Thiem ja jopa Stefanos Tsitsipas voivat tehdä yllätyksen tai kaksi ja silloin vaikeammallakin kaaviolla ollaan jo hyvin pitkällä. Alkukierrosten tappiot sekä maratonit tulee kuitenkin väistää kaikin mahdollisin keinoin, jotta energiaa säilyy maksimaalisesti toiselle viikolle.

Medvedev lienee juuri nyt jopa koko porukan kuumin pelaaja, mutta samalla miehen omat ja muiden odotukset, kuten myös paineet ovat lisääntyneet rajusti. Kun tämä tapahtuu tällä tasolla nyt ensimmäistä kertaa, niin se voi iskeä ikävästi vastapalloonkin.

Khachanovilla on puolestaan viime vuoden turnauksesta varmasti hyvät muistot, sillä ottelu Nadalia vastaan oli yksi turnauksen otteluista. Venäläisen pelillä pystyy tekemään tuhoisaa jälkeä, joten suuri vaara venäläinen monelle on.

Dominic Thiem sekoitti kalenteriaan ennen US Open seriesin alkua pelaamalla massalla kotimaassaan ATP250:n, jonka jälkeen nopea mantereen vaihto sekä aikaerorasitus näkyi ja tuntui Montrealissa, jossa matkaan tarttui vähemmän yllättäen myös sairastelua. Jos ja kun elimistö tottuu ja normalisoituu New Yorkissa, niin Indian Wells-voittaja voi hyvinkin mennä pitkälle.

Kreikan Stefanos Tsitsipas on pelannut alle tasonsa pohjois-Amerikassa ja voitot ovat olleet nyt hyvin tiukassa. Se on varmasti vienyt itseluottamusta ja jotenkin tuntuu, ettei aika ole vielä kypsä, mutta samalla on kuitenkin hyvä muistaa, että pelillisesti hän on yksi kypsimmistä nuorista pelaajista, joten siinä mielessä hänellä on edelleen hyvä yllätysmahdollisuus, jos kaikki natsaa lämpimissä olosuhteissa kohdilleen.

Niin tai näin, näillä mennään!

Puolivälierät:
Djokovic vs. Medvedev
Federer vs. Nishikori
Thiem vs. Tsitsipas
Nadal vs. Khachanov

Välierät:
Djokovic vs. Federer
Nadal vs. Thiem

Finaali:
Djokovic vs. Nadal

Voittaja: 
Nadal.

Herkullista turnausta kotikatsomoihin kaikille!

Eurosport ja Eurosport Player näyttävät turnauksen. Vasurilla/Tenniskoulu Topspin ja Eurosport ovat yhteistyössä kaudella 2019.