03/09/2019

Ennakko: Puolivälierä Roger Federer vs. Grigor Dimitrov, US Open 2019

Toinen puolivälierä pelataan tiistain ja keskiviikon välisenä yönä.

Roger Federer vs. Grigor Dimitrov
Tästä asetelmasta on puhuttu hyvin paljon jo takavuosina, jolloin Dimitrovin luultiin olevan the next one kovin federermäisellä pelillään. Toisin on käynyt ja miesten kehityskäyrätkin ovat menneet aivan eri suuntiin viime vuosina. Kun lähes nelikymppinen Federer taistelee edelleen Grand Slam-mestaruuksista, on alle kolmikymppinen Dimitrov kadonnut välillä täysin kuvasta. Toki vammat ovat värittäneet hänenkin uraa, mutta isoin selitys on kuitenkin siinä, että peli ei vain yksinkertaisesti riitä tämän pidemmälle.

Viime vuonna kirjoitin tämän kaksikon osalta blogin siitä, miksi Dimitrov ei yksinkertaisesti voi voittaa Federeriä ennen kuin tämä on eläköitynyt, jos silloinkaan. Kannattaakin lukea se alkupalaksi tästä, sillä se on suurelta osin validi edelleen. Tarina on poikkeksellisesti englanniksi. Älkää kysykö miksi, sillä en muista.

Itseäni Dimitrovin Federer-apinointi on jaksanut aina jotenkin huvittaa. Mies pyrkii välillä niin täydelliseen imitaatioon, että horjuu huonommalla liikkumisellaan pahimmillaan niin, että touhu menee usein jopa koheltamiseksi. Kulmikkaat liikkeet ovat hyvin kaukana siitä baletista, mitä itse maestro esittää. Suoravauhtia Dimitrovilla toki on, mutta eihän se mitään auta, jos lyönnit lähtevät jatkuvasti huonosta balanssista tai ilman jalkavoimaa takakenosta.

Kun reagointi vastustajan lyönteihin on kovin mekaanista ja suoraan sanoen hidasta, niin Federer tulee viemään tätä käsittämättömällä pelinopeudellaan niin, että Dimitrovin rooliksi jää hovinarrin rooli, jossa hän lähinnä liukastelee ja esittelee spagaatejaan.

Luvassa on siis kohellusta ja sveitsiläisen puristuksessa Dimitrov kimpoilee itsensä täysin jumiin. Ensin henkisesti ja sitten fyysisesti.

Federer on nyt Djokovicin tiputtua varmasti kaavion nälkäisin pelaaja ja tämä on juuri sopiva vastus myös voittopaineiden valossa totutella uuteen rooliin haastettavana pelaajana, ei enää haastajana. Se on hänelle kovin tuttua takavuosilta, joten Dimitrov saa jälleen kerran nenäänsä erin 3-0.

Eurosport ja Eurosport Player näyttävät ottelun. Vasurilla/Tenniskoulu Topspin ja Eurosport ovat yhteistyössä kaudella 2019.