03/09/2019

Ennakko: Puolivälierä Stan Wawrinka vs. Daniil Medvedev, US Open 2019

Kvartsit ovat täällä, joten miesten puolella on seitsemän peliä jäljellä! Tässä ensimmäinen ennakko tiistain iltaan.

Stan Wawrinka vs. Daniil Medvedev
Kisan toistaiseksi suurimman yllätyksen järjestänyt Stan Wawrinka laittoi Novak Djokovic-voitollaan kisan voittotaistelun monessa mielessä täysin uusiksi. Kaavion yläosasta tuli yhtäkkiä hyvin kimurantti, sillä juuri nyt vaikuttaa siltä, että koko kaavion neljästä kuumimmasta pelaajasta kolme löytyy tästä osasta. Vastaansa Stan saakin hurjaa jenkkikiertuetta pelaavan Daniil Medvedevin, joka puolestaan on saanut US Open yleisön kimppuunsa provosoivilla eleillään ja kenttähaastatteluillaan. Tiistaina tuskin onkaan epäselvää, etteikö yleisön tuki olisi täysin Stanin takana.

Mutta yksinään se ei tietenkään ratkaise mitään ja kuten Medvedev asian itse ilmaisi, hän saa yleisön buuauksesta energiaa.

Palataan kuitenkin Stanin voittoon olkavammaisesta Djokovicistä, sillä jossain mielessä hän pelaa nyt hyvin samantyyppistä pelaajaa vastaan. Stanin tulivoima on aina riittänyt horjuttamaan Djokoviciä, vaikka keskinäisiä voittoja hänellä vain kourallinen onkin. Mutta, kun peli kulkee, Stan onnistuu horjuttamaan Djokovicia, ja montaa muuta pelaajaa niin, etteivät nämä yksinkertaisesti pysty pelaamaan ominta peliään tarpeeksi pitkiä aikoja varsinkaan viisieräisissä otteluissa, sillä niin painavaa moukarointia Stanin peruslyöntipeli on. Voimaa tottelevat lähtökohtaisesti kaikki ja aina. Pallo tulee päälle kuin luotijuna, jota on hyvin vaikea kääntää mihinkään, jos matalaa suoraa palloa joutuu vieläpä hieman kierteellä nostamaan, niin aijai, kun se asettuu nätisti lantion korkeudelle seuraavaa pommia varten ja boom, se on menoa.

Vastalääke tähän on kuitenkin pallon ottaminen hyvin aikaisin ja käytännössä siis kiireen luominen Stanille. Ottamalla palloa aikaisin täytyy pelaajan olla ennen kaikkea hyvin, hyvin taitava, mutta myös lyönnissä tulee olla sellaista letkeyttä, että lyönnin pituus kantaa lähes poikkeuksetta takarajan tuntumaan. Jälkimmäisessä juuri Djokovic on maailman paras. Kun Stanin saa työnnettyä edes hieman kauemmas ja luotua samalla ajallista painetta tämän lyönteihin, niin voiton mahdollisuudet paranevat rajusti.

Juuri tähän jonkin sortin köyhän miehen Djokovicin eli Daniil Medvedevin onkin pyrittävä. Hänen kannaltaan on kuitenkin lohdullista, että juuri tämä on hänen ominta peliään. Pitkää painavaa peliä letkeillä ja vaivattomilla lyönneillä hyvän fysiikan siivittämänä. Medvedev onnistuu usein pitämään hyvin myös takarajasta kiinni ja hän on on erinomainen painamaan lyöntejään kaikkiin suuntiin ilkeästi ja hyvin terävästi, joten kaikki tarvittavat aseet hänellä Stanin lyömiseksi on olemassa.

US Openin melko hitaiksi todetut kentät suosivat oikeastaan kumpaakin pelaajaa, mutta eri tavoin. Stan saa hieman enemmän aikaa ladata pommejaan ja Medvedev puolestaan ehtii paremmin kaikkialle. Jos venäläinen onnistuu kaivamaan pallot joka puolelta peliin ja tekemään tästä fyysisen tappelun, niin juuri silloin Staniltä vaaditaan juuri sitä lähes yliluonnollista tulivoimaa, jolla hän on satunnaisesti kaatanut Djokoviciäkin.

Medvedev on yksi kuumimmista pelaajista juuri nyt ja vaikka hän varmasti hieman jo väsynyt, varsinkin fyysisesti, mutta myös henkisesti, niin Stan saa olla hyvin tarkkana ja käyttää myös kokemustaan tämän kääntämiseksi, paisti kypsynee hitaasti. Tänään se kuitenkin onnistuu ja Stan semeihin erin 3-1.

Eurosport ja Eurosport Player näyttävät ottelun. Vasurilla/Tenniskoulu Topspin ja Eurosport ovat yhteistyössä kaudella 2019.