01/02/2020

Ennakko: Novak Djokovic vs. Dominic Thiem, Australian Open 2020 finaali

Enää yksi ottelu jäljellä ja minkä päätöksen Australian Open vuosimallia 2020 saakaan! Turnauksen kaksi ehdottomasti kuuminta pelaajaa, Novak Djokovic ja Dominic Thiem, kohtaavat finaalissa, joka pelataan sunnuntaiaamuna klo 10.30 Suomen aikaa. Tässä ennakkoa!

Yksisilmäisesti katsellen voidaan toki helposti nähdä, että Djokovic vie tämän hyvin suurella todennäköisyydellä, mutta voisiko Thiemillä sittenkin olla sanansa sanottavana, kun ottelu käynnistyy. Väitän, että on hyvinkin.

Miesten kohtaamisissa on nimittäin tapahtunut selvää käännettä viime vuosina. Vaikka keskinäiset kohtaamiset ovat edelleen 6-4 Djokovicin hyväksi, niin on syytä muistaa, että viidestä viimeisestä ottelusta Thiem on voittanut neljä. Toki niistä on suuri osa (4 kpl) pelattu massalla, mutta viimeisin Thiem-voitto on niinkin läheltä kuin Lontoon finaaliturnauksesta marraskuulta, mikä oli silloinkin vakuuttava näyttö ennakkosuosikin kaatamisesta. Virta on siis kääntymässä.

Toki asetelma finaalissa ja erityisesti se, miten finaaliin on tultu, voi vaikuttaa ratkaisevasti lopputulemaan. Tämä onkin pakko nostaa yhdeksi ottelun isoista teeseistä. Thiem on urakoinut rajusti lähes koko turnauksen ajan, kun taas Djokovic on seilannut finaaliin kliinisillä otteillaan lopulta hyvinkin minimaalisella kuormalla.

Thiem oli välieräottelun alussa Alexander Zvereviä omien sanojensa mukaan jopa hieman väsynyt, eikä aivan terävimmillään, sillä raskas Rafael Nadal -puolivälieräottelu painoi jaloissa, mutta myös päässä. Nukkumaan hän oli tuon voiton jälkeen päässyt vasta aamuviideltä. Tällainen rytmin muutos ei voi olla vaikuttamatta terävyyteen, vaikka saisi nukuttuakin. Pelatut kahdeksan tuntia puolivälierässä ja semifinaalissa voivat jo yksinään olla liian raskas taakka, varsinkin kun Djokovic sai pelata semifinaalinsa vieläpä päivää aikaisemmin. Djokovic on tässä mielessä yksinkertaisesti paremmassa asemassa.

Thiemin peli Nadalia ja tietysti suuren osan Zvereviäkin vastaan oli hyvin keskittynyttä ja terävää, mutta pientä herpaantumista sekä väsymystä oli aistittavissa välierässä Zvereviä vastaan. Hän ei lähtenyt läheskään niin hanakasti aggressiivisiin hyökkäyksiin kuin Nadalin kanssa, vaan antoi Zvereville välillä eräänlaisia välilyöntejä sekä jopa aloitteita. Oli lopulta hyvin pienestä kiinni, etteikö Zverev olisi voinut tehdä semifinaalista hyvinkin pitkän ja vaikean ottelun Thiemille, jonka pienet marginaalit pitivät hänet tässäkin ottelussa lopulta edellä.

Juuri nämä pienet marginaalit tulevat olemaan isossa roolissa myös finaalissa. Nyt ne ovat kahdessa edellisessä hyvin tasaisessa ottelussa kääntyneet hyvin usein Thiemille, joten toivotaan, että onnetar ei täysin hylkää itävaltalaista, jotta esimerkiksi edellä mainittu fyysinen taakka saisi edes pientä tasoitusta.

Oli matkassa sitten onnea tai ei, niin Thiemin tulee pelata samaan tapaan kuin Nadalia vastaan ja olla hyvin aggressiivinen. Hän ei saa antaa Djokovicille yhtään aikaa, vaan hänen on vallattava takaraja ja painettava Djokoviciä jatkuvasti puolustusasemiin ja mielellään kovaa kämmenpuolelta dominoiden. Tällä hän voisi järkyttää serbiä aivan samoin kuin Federer järkytti Djokoviciä semifinaalissa. Serbi oli käytännössä lähes kaksi erää yllättävänkin tiukassa kipsissä ja vasta toisen erän voitto vapautti yllättävänkin kovasti siinä vaiheessa tuulettaneen Djokerin.

Djokovicia ei missään nimessä saa päästää heti edelle, sillä vapautuessaan hän karkaa nopeasti. Aggressiivisessa pelissä fokus tulee olla erityisesti siinä, että Djokovic ei pääse rytmiin omien lyöntiensä kanssa, vaan joutuu puolustamaan usein ja pitkään. Kuten tiedämme, hän osaa toki puolustuksestakin operoida, mutta jossain vaiheessa se käy mentaalisesti nyky-Djokovicille hyvin raskaaksi. Hän ei halua leimautua ympäri kenttää pallon perässä ravaavaksi nöyräksi koiraksi.

Varmasti Djokovic kokee muutenkin painetta ottelussa. Hän tietää virran ehkä aavistuksen kääntyneen Thiemin kanssa, hän tietää Thiemin lyöntien voiman, hän tiedostaa mahdollisuutensa saavuttaa Nadalia ja Federeriä Grand Slameissä, hän tietää tämän olevan hänen turnauksensa seitsemällä mestaruudellaan, hän tietää ottelun ykkösranking-panoksen ja niin edelleen. Toki hän tietää myös pelinsä kulkevan ja sen, että Federer-voitolla hän taklasi yhden hyvin ison mentaalisenkin testin. Mutta toisaalta onko Djokovic joutunut vielä todelliseen testiin? Federer oli väsynyt, Raonic ei päässyt tasolleen ja niin edelleen. Mitä jos Thiem tuleekin paikalle elämänsä pelin kanssa? Niinpä.

Silloin tarvitaan sitä hurjaa puolustusta. Mitä pidemmälle tässä mennään, sitä paremmaksi Djokovicin mahdollisuudet toki käyvät, vaikka Thiem melkoinen kuntoihme onkin. Mutta kaikella on rajansa. Thiemin on aivan pakko voittaa ensimmäinen erä ja olla kolmen erän jälkeen vähintään 2-1-johdossa, jos hän mielii tämän voittaa. Muutoin Djokovic tulee ottaa jo 17. Grand Slaminsä. Ehkä siis niin. Djokovic 3-1.

TV5, Eurosport, Dplay- ja Eurosport Player-palvelut näyttävät finaalin suorana sunnuntaiaamuna klo 10.30 alkaen. Eurosport ja Vasurilla.com ovat yhteistyössä kaudella 2020.