30/01/2020

Ennakko: Dominic Thiem vs. Alexander Zverev, Australian Open semifinaali 2020

Toinen semifinaalipari muodostuu nuoremmasta sukupolvesta Tämä antaa ilahduttavasti koko lajille lisää uskottavuutta, varsinkin kun nuori kaksikko kampesi edelliskierroksella ulos Grand Slam-mestarit, Rafael Nadalin ja Stan Wawrinkan. Tämä, jos mikä on hyvin tervetullutta! Ison yleisön on nähtävä, että suuret alkavat kaatua uusien, nuorempien leijonien toimesta. Ei voida vain odottaa, että suuret eläköityvät, jolloin oltaisiin lajin kannalta aavistuksen jopa haastavassa tilanteessa. Tätä siis lisää myös jatkossa!

Voitoillaan molemmat pelaajat, Dominic Thiem ja Alexander Zverev, ylittivät samalla itselleen hyvin isot henkiset kynnykset. Thiem voitti ensimmäistä kertaa Grand Slameissä Rafael Nadalin, joka on ollut jonkinlainen peikko tällä tasolla. Hyvin todennäköisesti kaikki voi olla tästä eteenpäin paljon helpompaa jopa siellä Pariisin keväässä eli seuraavan Slamin Roland Garrosin massoilla. Zverev puolestaan tekee tällä voitollaan nyt ehdottomasti parhaan suorituksensa Grand Slameissä, joten suuren suuri pato ja henkinen painolasti ikuisesta alisuorittajan leimasta on tällä haavaa murtunut.

Odotukset saksalaisen suhteen ovat olleet hyvin korkealla, joten kaikki tästä eteenpäin ainakin tässä turnauksessa on vain hyvin suurta plussaa. Hän on pelannut hyvin vapautuneesti tänne saakka. Täytyy toivoa, ettei ensimmäinen Grand Slam-välieräpaikka ole sekoittanut päätä välipäivän aikana. Tämä uusi tilanne voikin olla yksi ottelun teeseistä. Mahdollisuus päästä Grand Slam-finaaliin on hyvin paineinen paikka, mistä Zverevillä ei ole kokemusta, toisin kuin Thiemillä, joka on jopa kaksinkertainen Grand Slam-finalisti ja ollut semifinaliottelussakin neljä kertaa. Kaikki nämä ovat kuitenkin tulleet hänelle parhaan alustan Slamistä eli juuri Roland Garrosilta.

Asetelmat ovat siis henkisellä tasolla hyvin herkulliset, mutta sitä ne ovat myös pelin osalta. Thiemin ottelu Nadalia vastaan oli hyvin korkealuokkaista ja mies oli äärimmäisen keskittynyt. Jälki oli myös sen mukaista. Lähes kaikki marginaalit, mitkä oli otettavissa ja vähän enemmänkin, mies otti ja vei ottelua omalla hyvällä tekemisellä. Nadal joutui taipumaan, eikä saanut lyöntiensä taakse tarvittavaa voimaa eikä pomppua Thiemin rystyä vaikeuttamaan, sillä isossa kuvassa Thiemin lyönnit olivat yksinkertaisesti voimakkaampia kierteen ja voiman yhdistelmiä, joihin Nadal ei tällä alustalla kykene vastaamaan. Thiemin lähestymisessä otteluun oli myös hyvin selvää suunnitelmallisuutta, kuten tietysti aina pitää ollakin. Aiemmista virheistä oli opittu ja pelikirjaa hiottu viimeistä detaljia myöten. Esimerkiksi syöttäminen oli äärimmäisen hyvin suunniteltu. Kick-syötöt Nadalin kämmenelle loistivat nyt poissaolollaan ja Nadal pakotettiin lyömään hyvin paljon ikävään slice-syöttöön, joka kiersi lähes poikkeuksetta rystylle tai kohti Nadalia.

Zvereviä vastaan on mielenkiintoista nähdä, lisääntyykö esimerkiksi juuri kick-syötön käyttö, jolla ison saksalaisen peli avattaisiin heti Thiemin seuraavaa kämmenpommia varten. Selvää on, että Thiem yrittää olla maksimaalisen aggressiivinen ja painaa alusta lähtien Zverevin kauas taakse, mikä avaisi kaikki mahdollisuudet viedä peliä omin ehdoin. Tässä tapauksessa tulisi huolehtia vain siitä, että hän ehtii hyvällä liikkumisella ja valmistautumisella vastaamaan Zverevin koviin peruslyönteihin.

Jos Thiem onnistuu vastaantuloissaan niin, että pääsee riepottelemaan nuorta saksalaista myös jyrkkien kulmien kera, niin ottelussa voi olla jopa pannukakun vaaraa. Niin vahvaa Thiemin peruslyöntipeli nyt on. Toki kovan tempon kiitoratatennis (termistä kunnia Janne Eerikäiselle), jossa kulmien käyttö on minimaalista, onnistuu toki myös Thiemiltä, mutta siinä myös Zverev on äärimmäisen vahva. Iso mies on saatava mieluummin liikkeelle.

Zverev on turnauksen aika nostanut aktiivisuuttaan jonkin verran ja sen ylläpitäminen semifinaalissa on aivan keskeinen tekijä. On mentävä aggressiivisesti palloihin ja haettava rohkeasti ratkaisuja, sillä Thiemin puolustus kestää hyvin paljon kaikkea mahdollista ja mahdotontakin. Aavistuksenkin kokeileviin lyönteihin tulee usein itselle vastapalloon.

Zverev ei siis missään tilanteessa saa valua kauemmas takarajasta, jolloin ottelu ei olisi enää hänen käsissään kuten edellä tuli kuvattua. Takaraja täytyy siis pitää ulottuvilla ja syödä sitä kenttää verkkoa kohden aina paikan tullen. Tätä helpottaakseen tähän mennessä nähdyn syöttämisen ylläpitäminen, mielellään jopa parantaminen, on äärimmäisen tärkeää. Ilman sitä Thiem syö Zverevin välipalaksi matkalla finaaliin.

Sellainen ottelu tässäkin on nyt käsillä, että ohjien ottaja ja aktiivisen pelin parempi toteuttaja menee finaaliin. Thiemin parempi puolustus lisää itävaltalaisen pelikirjaan enemmän voitollisia lukuja ja vaihtoehtoja, joten näkisin lopulta monipuolisemman Thiemin ottavan uran ensimmäisen kovan kentän Grand Slam-finaalipaikan erin 3-1. Tärkeintä molemmille on kuitenkin uskallus pelata ja hakea omaa peliä.