11/10/2020

Ennakko: Novak Djokovic vs. Rafael Nadal, Roland Garros 2020 (finaali)

Finaalipäivä! Tuttuun tapaan tänään on juhlapäivä ja tunnelmaan voi virittäytyä ennakolla, joka tulee tässä ja nyt!

Uuden sukupolven esiinmarssi kärsi tämän vuoden Roland Garrosissa pienen takaiskun, sillä finaali pelataan Novak Djokovicin ja Rafael Nadalin välillä, jotka kohtaavat nyt jo 56. kertaa. Keskinäisiä on viime vuosina hallinnut Djokovic varsinkin kovilla kentillä, mutta on hyvin mielenkiintoista nähdä mitä tapahtuu tänään massakauden huipentumassa. Yksikään massaturnaus tai -ottelu ei ole tätä suurempi.

Pelkän historian perusteella finaalin suosikiksi olisi helppo nostaa Nadal, sillä hänen uransa saldo Garrosilla näyttää tältä:

VVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVTVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVTVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVV

eli 99 voittoa ja kaksi tappiota. Menneisyys ei kuitenkaan ole koskaan tae tulevasta. Ei varsinkaan nyt. 

On hyvin monta tekijää, jotka itse asiassa puoltavat enemmän Djokovicin mestaruuden puolesta. 

Ensimmäinen niistä on olosuhteet. Ennen turnausta ja sen aikana on kovasti puhuttu raskaista palloista, raskaista olosuhteista ja kylmästä säästä. Nämä pelaavat Djokovicin enimmäkseen pussiin. Nadal ei tunnu saavan näihin raskaisiin palloihin haluamaansa pituutta saati riittävää pomppua, vaikka hän ilman erätappioita on turnauksessa edennytkin. Olosuhteet tylsyttävät miehen peliä, kun vastustaja saa lyödä palloa lantio- ja hartiatason välistä takarajan tuntumassa, eikä esimerkiksi korkealta hartialinjan yläpuolelta ja/tai monta metriä takarajan takaa. Djokovicilla on muutenkin ollut maaginen kyky liimautua juuri Nadalia vastaan takarajan päälle tai jopa sisäpuolelle ellei kyseessä ole ollut kuuman päivän massaottelu, jolloin Nadalin yläkierrehelvetti pääsee helpommin valloilleen. Kylmyys, kosteus ja raskaat pallot vievät nyt tämän edun. 

Toinen näkökulma on finaaliparin keskinäinen henkinen taistelu, jossa niskan päällä lienee edelleen Djokovic. Serbi on viime vuosien aikana keksinyt keinot Nadalin kaatamiseksi ja vaikka peli ei olisi edes aivan tapissa, niin Nadal on kyllä kaatunut heikommallakin pelillä. Toki myös sillä ultimaattisella totaalitenniksellä. Tänään tuskin ihan sitä nähdään, sillä viime kierroksilla Djokovicin peli ei ole ollut mahtipontista tai yliluonnollista, vaan "ehkä korkeintaan" tehokasta, painavaa ja varmaa. Nadalin täytyy löytää keinot päästä ottelussa jossain kohtaa kovasti niskan päälle ja luoda täten Djokovicille painetta, jonka alle hän voisi ainakin osittain hetkiseksi murtua. Se vaatii Nadalilta kuitenkin jatkuvaa dominointia, jota ei ole vielä kovinkaan paljon tässä turnauksessa nähty. Vapautunutta Nadalia, jossa hän ampuu ja iskee hirveällä voimalla kierteitään ei ole nähty vasta kuin otteluiden ikään kuin jo ratkettua. Sen sijaan ollaan nähty paljon lyhyttä, ylikierteistä peruslyöntiä, johon vastustaja pääsee melko helposti hyökkäämään.

Kolmas tekijä onkin nimenomaan pelillinen taistelu. Djokovicin painavat peruslyönnit sopivat syksyiseen Pariisiin kuin lapaset käteen talvipakkasella, joten Nadal saa uransa hurjimman Roland Garros -haasteen tässä ja nyt. Djokovicin heikommankin pelin taso on jälleen kerran niin korkealla, että vastustajat saavat pelata omalla parhaalla tasollaan voittaakseen eriä, kuten välierässä hienosti taistellut Stefanos Tsitsipas. Siltikin käteen ei jäänyt juuri mitään. Djokovic on monessa mielessä Nadalille hankala vastus. Serbin erinomainen rystypuoli pystyy vastaamaan Nadalin hurjaan kämmeneen ja asettamaan sitä jopa välillä hurjan paineen alle suoruudellaan ja painavuudellaan. Lisäksi Djokovic on parempi syöttäjä kuin Nadal ja myös palautuspeli menee mielestäni serbille. Verkkopelissä Nadal on ehkä aavistuksen parempi, mutta ohitustilanteissa Djokovic on stabiilimpi. Nadal saattaa olla hieman näyttävämpi, mutta Djokovic tekee asioita paljon oikein koko ajan. 

Finaalissa on myös asetelmia, jotka menevät mielestäni tasan. Kisa Grand Slamien määrästä käy kovana ja pelaajista vain Djokovic on ilmaissut tavoittelevansa Roger Federerin ennätystä (20 Grand Slamiä) ja sen ohittamista. Selvää kuitenkin on, että myös Nadal (19 GS-voittoa) halajaa tuota ennätystä ja nyt se olisi juuri tämän suosikkikisan voitolla saavutettavissa. Ehkä ensi keväänä voi olla vielä parempi mahdollisuus, mutta sen varaan ei missään nimessä voi laskea, nuoret kuitenkin tulevat kovempaa kuin vaikkapa 5-10 vuotta sitten. Voitto olisi otettava nyt. Myös Djokovicin kannalta nyt olisi päästävä Nadalin kantaan, eikä päästää häntäkin siis kolmen Grand Slamin päähän. Voi siis olla, että molemmat hermoilevat enemmän tai vähemmän myös tämän kanssa, kun tulee vaikkapa paikkaa ottaa ratkaisevia pisteitä, eriä ja ottelua.

Nadalin puolesta puhuu oikeastaan vain taisteluvimma ja ehkä jossain määrin fyysinen vahvuus. Djokovicille on kertynyt kahdessa viime ottelussa erää vaille maksimimäärä eriä, joten se voi tuntua jossain, jos Nadal saa ajettua peliään vähänkin rohkeammin sisään ottelun edetessä. Se on varmaa, että ilman taistelua Nadal ei tätä käsistään päästä. Voisiko siinä olla myös yksi asia, joka pitää tehdä Djokovicille selväksi heti alusta saakka? Näyttää, että "tankkini on täynnä, olen valmis vaikka kuolemaan tänään." Jos Djokovicillä painaa vähänkin välierä jaloissa, niin se helposti painaa myös mieltä.

Miltä sitten itse peli tulee näyttämään? Hirveän monen skenarion otteluhan tämä on. Uskon, että molemmilla, ehkä varsinkin Nadalilla on jotain vielä takataskussaan, joka tuodaan vasta nyt finaalissa esiin, sillä suuren suurta testiä hänellä ei vielä ole oikein ollut, vaikka Diego Schwartzman hyvin haastoikin. Djokovicin uskovan lataavaan alkuun kaiken sen yliluonnollisen pelin, mitä hänestä löytyy ja hakevan dominointia seinämäisellä pelillään. Nadalin todella täytyy voittaa pisteensä. Jos taas Nadal saa unelma-alun hänen on kaikin keinoin pyrittävä vapautumaan äkkiä, sillä pienikin jäkitys hyydyttää pelin ja jättää lyönnit lyhyiksi, joihin Djokovic iskee armotta. Silloin urakka voi tulla tuoreellekin Nadalille liian raskaaksi, jos hän joutuu vain puolustamaan. 

Nadalin ehdoton syömähammas on kämmenpeli ja varsinkin se kämmenluoti pitkin linjaa, jota on nyt uskallettava lyödä surutta ja armotta. Djokovicin paketin kestävyyttä varmasti koetellaan ja sen tulee kestää varsinkin rystypuolelta, jotta Nadalin kämmenen neutralisointi olisi mahdollista. Stoppareita nähtäneen isohko määrä. Niistä erityisesti Djokovicin rysty- Nadalin kämmenstopparit nousevat suureen rooliin. Tsitsipaksen hieno taktiikka oli tulittaa paljon Djokovicin selän taakse samaan kulmaan uudestaan ja se tuntui saavan tätä hieman epätasapainoon, joten uskon Nadalin käyttävän paljon myös tätä kuviota. Djokovic pyrkii selkeämmin ottamaan Nadalilta aikaa pois molemmilta puolin ja käyttämään paljon painostusta erityisesti kämmenkulmaan, jolloin Nadal joutuu nostelemaan suoria pommeja ylöspäin kierteellä, mikä ei raskaalla pallolla ja kentällä ole helpoin tehtävä.

Kuten aina, syöttöpeli näyttelee myös suurta roolia, mutta tuo ehkä hieman tasoittuu näissä olosuhteissa, sillä syöttöetu on nyt hieman hankalampi ylläpitää. Pallo tulee paljon peliin palautuksista. Nadal on massalla ollut perinteisesti lähes eläin voittamaan kakkossyötöllään pisteitä, mutta nyt haaste on maksimaalinen, eikä sen varaan voi laskea mitään.  

Kristallipallokin on tällä kertaa hieman hämillään, mutta kyllä sieltä orastaa Djokovicin kasvoa alkaa näkymään. Ennakon virallinen veikkaus onkin, että Djokovic vie erin 3-1.

Eurosport näyttää kaikki ottelut kanavillaan ja Eurosport Player -palvelussaan. Vasurilla-blogi ja Eurosport ovat yhteistyössä kaudella 2020.