07/10/2020

Ennakko: Puolivälierät (osa II), Roland Garros 2020

Ja toiset puolivälieräparit sekä ennakot kehiin!

Andrey Rublev vs. Stefanos Tsitsipas

Reilu viikko sitten pelatun Hampurin finaalin pikauusinta saadaan nyt puolivälierissä kun Rublev ja Tsitsipas ottavat yhteen Roland Garrosin puolivälierässä. Hampurin finaali oli huima ottelu ja laadullisesti odotusarvo on korkea tässä uusinnassakin, jota toivottiin heti kun kaaviot julkistettiin. 

Hampurin finaali oli tosiaan viihdearvoltaan hieno, vaikka loppuratkaisu hieman lässähtikin Tsitsipaksen tuplan myötä. Pelaajien pelillinen kontrasti tulee olemaan ottelun suola. Siinä missä Rublev takoo lähes kaikkialta täysiä, on Tsitsipas hieman monipuolisempi ja taiteellisempi pelaajista. Jossain mielessä voidaan puhua metallimiehen ja artistin välisestä taistosta. 

Toki Rublev on tänä vuonna järkevöittänyt peliään, eikä häneltä ihan koko aikaa tulee sitä samaa kovan tempon tulitusta. Ei hänestä ehkä ihan vielä hurjaksi pelin sekoittelijaksi ole, mutta kasvava monipuolisuus on hyvä lisä miehen peliin. Raskaat olosuhteet pelaavat Rublevin pussiin, sillä raskaaseen ja välillä kosteaankin palloon mies saa hyvän voiman. 

Myös Tsitsipasin massapeli vaikuttaa olevan melko hyvässä kuosissa ja hän on edennyt ensimmäisen kierroksen viisieräisen jälkeen melko kivuttomasti tänne. Ennen turnausta laskin itse asiassa molempien kohdalla paljon sen varaan, ettei tankki välttämättä riitä Rooman Masters mukaan lukien välttämättä kolmea tai nyt jopa neljää perättäistä viikkoa massapeliä, mutta pelaajat ovat vaikuttaneet varsin tuoreilta rajusta kuormasta huolimatta. Rublevilla taakka on ollut aavistuksen raskaampi, mikä voi aavistuksen alkaa näkymään jos ja kun ottelusta tulee pitkähkö. 

Tasaisissa merkeissä tässä varmasti mennään ja pallo tulee liikkumaan hurjaa vauhtia. Tässä mennään ajottain jopa pöytätennistempolla. Kummankin rystypuoli on hieman vaarattomampi, joten varmaan sinne peliä tullaan painottamaan ja varsinkin Rublevin toimesta, jonka rysty lienee hieman varmempi kuin Tsitsipaksen yhden käden rysty. Jos Rublev pääsee myllyttämään kämmenellään, niin se tietää valtaisaa kiirettä Tsitsipakselle, joka on kyllä nopea ja hyvä vastaiskijä. Tsitsipaksen tuleekin olla enemmän se pelin rytmin rikkoja ja tehdä verkolle nousuja, lyödä stoppareita ja hakea jyrkkiä kulmia.

Jotenkin tuntuu, että Tsitsipas on sen verran sisuuntunut, että ottaa tämän nyt 3-1. 

Novak Djokovic vs. Pablo Carreno Busta

Päivän toinen puolivälierä on puolestaan tuttu US Openin neljänneltä kierrokselta, joka päättyi valitettavaan episodiin, jossa tuomari sai Djokovicin lämäämän pallon kaulaansa, minkä johdosta serbi diskattiin. 

Pablo Carreno Busta sai kuitenkin horjutettua Djokoviciä tuossa ottelussa ja roikkui ensin todella sitkeästi mukana ja otti "ratkaisevan" murron 6-5:een, jonka päätteeksi Djokovic menetti kohtalokkaasti malttinsa. Samaa sitkeyttä vaaditaan Carreno Bustalta myös nyt. Hänen on saatava Djokovic kuriin niin, ettei tämä pääse iskemään vapautuneesti. Yksinkertaisesti on jälleen roikuttava pelissä mahdollisimman pitkään ja katsottava miten Djokovic tämän roikkumispaineen käsittelee tällä kertaa. Espanjalaisella on tarvittaessa pelissään myös hyvinkin terävää tekemistä ja se yhdistettynä edellä mainittuun sitkeyteen on joskus tenniksen raivostuttavimpia kombinaatioita. Juuri kun luulet saaneesi kaverin nippuun, niin sieltä jostain se vielä iskee ja juuri tähän on PCB:n pyrittävä. 

Djokovicin vire on kuitenkin ollut kova. Hän ei ole oikeastaan joutunut vielä minkäänlaiseen testiin. Hän on saanut kruisailla sekä lanailla esimerkiksi kenttää kenttämestareiden kanssa ja ties mitä. Nyt olisikin hyvä hetki yllättää Djokovic ainakin hetkellisesti tulemalla todellisella taistelumoodilla otteluun ja tehtävä se mahdollisimman kurjaksi laadukkailla ja terävillä vastaiskuilla. 

Ongelma on toki siinä, että tätä täytyisi tehdä vähintään kolmen voitetun erän verran, mikä tuntuu nyt liian kovalta urakalta tätä Djokoviciä vastaan. Djokovic vie erin 3-0 ellei sitten taas... No, toivottavasti tämä saadaan maaliin pelaamalla.

Eurosport näyttää kaikki ottelut kanavillaan ja Eurosport Player -palvelussaan. Vasurilla-blogi ja Eurosport ovat yhteistyössä kaudella 2020.