09/10/2020

Ennakko: Semifinaalit, Roland Garros 2020

Hienot ja mielenkiintoiset puolivälierät tarjosivat suurelta osin hienoa tennisviihdettä ja sama odotusarvo on olemassa myös semifinaalien osalta! Tässä ennakot perjantain otteluihin.

Rafael Nadal vs. Diego Schwartzman

Rooman Mastersissa muutama viikko sitten kohdanneet Nadal ja Schwartzman kohtaavat nyt toissavuoden puolivälierän tapaan Garrosin keskuskentällä, joka on tietysti ollut Nadalille äärimmäisen hyvä areena.

Mutta kaksi vuotta sitten ottelu oli hyvin kaksijakoinen ja hetken näytti jopa siltä, että Nadal voisi hävitä ottelun. Argentiinalainen vei tuota ottelua noin 1.5 erää, mutta sitten sadetauko katkaisi ottelun ja joidenkin mielestä jopa pelasti Nadalin, sillä sateen jälkeen aurinkoisessa kelissä kentälle astellut Nadal oli jälleen "oma itsensä" ja tarjoili tuttua ja taattua massapeliään riepotellen Schwartzmania ympäri kenttää.

Roomassa Schwartzman ei puolestaan enää taipunut vaan otti ensimmäisen massavoittonsa ja voittonsa ylipäätään Nadalista. Olosuhteet olivat aavistuksen viileät, jollaiset odottavat pelaajia myös perjantain kohtaamisessa. Tästä lähtökohdasta ottelusta voidaankin odottaa vähintäänkin herkullista. Argentiinalaisen pelissä on riittävästi raskaissa olosuhteissa vaadittavaa suorempaa tulitusta, joten aseet Nadalin lyömiseen ovat ikään kuin olemassa.

Toinen asia on kuitenkin miesten kunto otteluun tultaessa. Schwartzman pelasi kenties uransa upeimman ottelun voittamalla seuraavaksi massakuninkaaksi kovasti tyrkyllä olevan Dominic Thiemin edellisessä ottelussaan, mutta kun ottelu kesti yli 5 tuntia, niin kahdesta välipäivästä huolimatta tuo ottelu voi kyllä alkaa tuntumaan Diegon otteissa. Tasoitusta ei olisi näissäkään olosuhteissa Nadalille varaa tietenkään antaa. 

Nadal ei ole toistaiseksi hävinnyt vielä erääkään ja edelliskierroksen hyvä haasto Jannik Sinneriltä herätti varmasti Nadalia antaen itseluottamusta kovaa ja suorempaa tulittavia pelaajia vastaan tällaisissa olosuhteissa.

Schawartzman olisi mielestäni voinut hoitaa Thiemin jopa suoraan kolmessa erässä, mutta pieni epäröinti, ehkä jopa pieni kipsaaminen toisen ja kolmannen erän ratkaisuvaiheissa kostautui ja Thiem pysyi pelissä mukana loppuun saakka. Nadalia vastaan tähän ei ole varaa. Sinnerin alku puolivälierässä oli hyvin vahva, mutta ensimmäisen epäröinnin jälkeen eli heikohkon erän kotiinsyöttämisgeimin jälkeen Nadalista näkyi oikeastaan vain perävalot. Tätä myös Diegon on syytä varoa viimeiseen saakka. Toivotaan, että mies on riittävän tuore haastamaan Nadalin hyvällä liikkeellään, riittävällä puolustuksellaan sekä terävällä ja painavalla lyömisellään. 

Schwartzmanin mahdollisuudet piilevät juuri siinä, että hän pystyisi pitämään lyönneissään riittävää painoa ja pituutta, jolloin Nadal joutuisi nostelemaan kovia luoteja lantion alapuolelta. Nadalille ei tule antaa latausaikaa varsinkaan kämmenelleen, joten se on kaiken lähtökohta. Diegon tulee roikkua ja puolustaa tarpeen mukaan viimeiseen saakka ja saada Nadal ikään kuin tuntemaan paine, jolloin hänen lyönneillään on taipumus mennä liian kierteisiksi, joihin argentiinalainen pääsee ja pystyy iskemään tappavasti. Nadal ei välttämättä uskalla tulittaa vapautuneesti, ennen kuin hän tuntee olonsa kotoisaksi. Keli ei sitä homenna tee, joten toivotaan, ettei sitä tekisi myöskään Diegon väsyneet jalat, sillä muutoin tässä on ylikävelyn vaara. Tuorein jaloin tässä voisi olla jopa klassikon, ehkä jopa jättiyllätyksen, ainekset.

Ei auta. Nadal vie 3-0.

Novak Djokovic vs. Stefanos Tsitsipas

Myös toinen välierä voi olla parhaimmillaan hyvin ympäripyöreä ottelu ja jopa siinä tapauksessa, että molemmat pelaavat hurjimmalla tasollaan. 

Tsitsipaksella peli on vakuuttanut turnauksen edetessä kierros kierrokselta enemmän ja enemmän. Lähes suvereeni voitto Andrei Rublevista puolivälierissä oli kova näyttö kreikkalaiselta, varsinkin kun Hampurin finaalissa reilu viikko sitten Rublev vei tittelin tiukan taiston jälkeen. Grand Slam-välierä on Tsitsipakselle jo toinen tänä vuonna, joten siinäkin mielessä tilanne ei ole uusi, vaan kokemusta on riittävästi jopa yllätyksen mahdollistamiseksi. 

Lisää vettä Tsitsipaksen myllyyn tuo se, ettei Djokovic ollut missään nimessä puolivälierässään Pablo Carreno Bustaa vastaan vakuuttava. Peli pätki pahasti, eikä mies tuntunut pääsevän sitkeältä espanjalaisesta millään karkuun. Tämä pelasi omaa peliään, jossa lyönnit ovat melko suoria ja joihin Djokovic ei oikein tuntunut löytävän mitään mullistavaa lääkettä kuin prosenttitenniksensä keskikaistaan lyöden. Olisi voinut kuvitella, että Djokovic olisi hakenut selvästi pienen vamman kera nopeampia ratkaisuja, mutta toki jos vamma esti juuri tämän, niin silloin miehellä todella on syytä huoleen. 

Tsitsipaksen tulivoima ja monipuolisuus ovat kuitenkin eri luokkaa Carreno Bustaan verrattuna. Lisäksi kreikkalainen tietää, miten Djokovic on voitettavissa, sillä keskinäiset ottelut ovat 3-2 Djokovicille. Uskon, että Tsitsipaksen tulivoima riittääkin hienosti Djokon lyömiseen, mutta hänen tulee olla äärimmäisen huolellinen hyökkäämisensä kanssa, sillä ilman kipuilua Djokovicin puolustus tulee olemaan sanalla sanoen järjetön ja hän käyttää kyllä puolittaisetkin ohitus- ja puolustuspaikkansa. 

Melko varmaa myös on, että Tsitsipas tulee olemaan aktiivisempi osapuoli. Se on käytännössä ainoa vaihtoehto, sillä en usko hänen pärjäävän Djokovicille keskikaistan pallottelussa. Tästä on tehtävä ikään kuin nopean tempon ottelu. Aina toki piilee myös se vaara, että kulmia aukoessa Djokovicin tarkat luodit iskevät ikäviä säröjä Tsitsipaksen puolustukseen, joka ei välttämättä ole riittävän kova serbin kaatamiseen, mutta silti Tsitsipaksen on pyrittävä jopa yliaggressiiviseen ja monipuoliseen peliin. Djokovic täytyy saada kimpoilemaan, jolloin hän alkaa helposti turhautua.

Toinen turhautumista aiheuttava resepti Tsitsipakselle on aivan posketon sinnikkyys ja pelissä vaikka väkisin roikkuminen, jotta Djokovic ei vapaudu saati saa tunnetta, että ottelu olisi hänen kontrollissaan.

Ottelussa on monen skenarion mahdollisuuksia ja luulenkin, että siinä tullaan näkemään molempien momentumeja sekä niiden vaihtumisia. Sanotaan nyt kuitenkin vaikka niin, että Djokovic vie 3-2.

Eurosport näyttää kaikki ottelut kanavillaan ja Eurosport Player -palvelussaan. Vasurilla-blogi ja Eurosport ovat yhteistyössä kaudella 2020.