05/10/2020

Ennakko: Puolivälierät (osa I), Roland Garros 2020

Pariisin hurjassa kelissä ollaan pelien osalta päästy etenemään lähes suunnitelmien mukaisesti, joten tiistaina alkavat puolivälierät. Tässä ennakot näihin ensimmäisiin kvartseihin!

Dominic Thiem vs. Diego Schwartzman

Ensimmäisenä parina kentälle saapuvat Thiem ja Schwartzman. Pelaajat ovat jossain mielessä hyvin samantyyppisiä, joskin itävaltalainen on kuitenkin monella osa-alueella aavistuksen parempi ja tulivoimaisempi kuin Schwartzman. 

Kuten bloginkin historiassa on monesti todettu, niin näissä tapauksissa lopputulos voi olla yllättävän tylykin paremman pelaajan hyväksi. Ja kun tällä kertaa tuo parempi pelaaja on juuri voittanut vieläpä ensimmäisen Grand Slaminsä, niin ennuste ei argentiinalaiselle ole kovinkaan lupaava. 

Mutta asiassa on yksi iso mutta. Thiem tulee otteluun väsyneempänä kuin Schwartzman. Thiemin ottelu Ranskan Hugo Gastonia vastaan lienee turnauksen ottelu tässä vaiheessa. Ranskalaisen kymmenet stopparit sekoittivat Thiemin peliä ja verottivat tämän kuntoa rajusti. Hän todella vaikutti uupuneelta ottelun jälkeen. Yli kolme tuntia kimpoilua sinne tänne täysin rytmittömässä ottelussa melkoisen henkisen paineen alla ei varmasti ole ideaalein valmistautuminen Grand Slamien toisen viikon urakkaan. Toki hän on urakoinut ennenkin, mutta kun alla myös US Openin henkinen ja fyysinen kuorma, niin voisiko olla, että Thiem ei aivan terävimmillään tällä hetkellä ole. 

Oli Thiem väsynyt tai ei, niin Schwartzmanilla on nyt ehdottomasti mahdollisuutensa. Jokainen joka voittaa Rafael Nadalin massalla, on massalla äärimmäisen vaarallinen ja argentiinalainenhan teki sen vain muutama viikko sitten. Hänen peruslyöntipelinsä on valtavan hyvällä tasolla ja hän kyllä pystyy vastaamaan Thiemin voimaan, mutta eri asia on, kannattaako hänen yrittää lyödä Thiem ulos ottelusta, vaan ottaa nimenomaan Gastonin ottelusta oppineena, että myös sekoittelu rikkoo itävaltalaisen rytmiä. Se vaatii kuitenkin järjetöntä tatsia ja luunkovaa uskoa omaan tekemiseen. Joka tapauksessa hänen tulee saada Thiemiä sinkoilemaan kaikkiin ilmansuuntiin. Krossien ja linjahyökkäysten paine Thiemin rystynurkkaan, stoppareilla ja jyrkillä kulmilla sekoittelu ja niin edelleen ovat aivan avainasemassa Schwartzmanille. Lisäksi hänen tulee rasittaa Thiemiä myös pidemmillä palloralleilla ja toivoa tämän hapottavan matkan varrella.

Tuoreempi Schwartzman tuleekin varmasti haastamaan Thiemin huomenna ja kuka tietää, jos hän pääsee kahteen voitettuun erään ennen Thiemiä, niin uskon, ettei itävaltalainen tällä kuormalla välttämättä kaikista raoista pakoon pääse. Toki hän on edelleen suuri suosikki jopa koko kisan kannalta ja suurvoittajan aurallaan hyvin vaikeasti voitettava pelaaja juuri nyt, joten sanotaan, että Thiem vie erin 3-1.

Rafael Nadal vs. Jannik Sinner

Päivän toisessa puolivälierässä asetelma on oikeastaan klassinen. Nuori, hurjassa nousussa oleva, haastaja (Sinner) pääsee hirmuvireessään haastamaan vanhan mestarin (Nadal). Nämä ovat hienoja hetkiä ja jossain kohtaa tulee se hetki, kun mestari kaatuu. 

On kuitenkin vaikea nähdä, että se tulisi jo tiistaina. Vaikka ehkä olosuhteet ovat Nadalille hieman haastavat, on hän siitä huolimatta pelannut itseään turnaukseen sisään vanhaan tuttuun ja pelottavaan malliin. Ihan piikissä peli ei vielä ole ollut, eikä sitä toisaalta ole vielä vaadittukaan, mutta vastustajien kannalta vaarallisen tuttuja merkkejä pelissä alkaa jo olla. Kämmenlinjan pommitus, kämmendominointi ja selvästi Rooman kisasta parantunut liike ovat niistä ilmeisimmät. Askellus on hyvin kevyttä ja Nadal valmistelee sivalluksensa huolella. Lyönnit lähtevät jaloista ja niissä on pelipalloista huolimatta hyvin ruutia. 

Sinner on kuitenkin eri tason mittari kuin tähänastiset vastustajat. Kun muun muassa edelliskierroksella Sebastian Korda pyyteli Nadalilta vielä nimmareita ja kuvia pelin jälkeen, niin on melko selvää, että ihan ei voitosta vielä pelattu. 

Sinnerillä asenne on jo kovempi. Hän ei tule pelaamaan näteistä numeroista, vaan voitosta. Hänellä on siihen jopa mahdollisuudet, jos kohdalle osuu se kuuluisa pöljä päivä. 

Sinnerin pelissä on hyvin paljon brutaalia voimaa. Hänen peruslyöntipelinsä on varsin painavaa ja pallo saa kyytiä sekä sitä armottoman tärkeää pituutta ja vieläpä melkoisen vaivattomasti. Tähän tulitukseen Nadal saakin vastata nyt vastatulituksella, sillä liian kierteiset pallot jäävät liian lyhyiksi, jolloin takarajan päällä erinomaisesti viihtyvä Sinner on jo valmiina nakuttelemaan niitä poikki. 

Sinner tarvitsee kuitenkin sen hullun päivän. Hänen on petrattava selkeästi ykkössyöttönsä prosenttia sekä vältettävä liian aikaisia virheitä, sillä Nadal jos kuka osaa puristaa varsinkin nuorista höntyilevistä pelaajista virheet nopeasti ulos. On siis oltava kärsivällinen ja huolellinen. Nadalin peli tarjoaa usein iskun paikkaa, varsinkin näissä olosuhteissa, mutta vauhtisokeus ei saa iskeä Sinnerin päädyssä, vaan on mentävä kylmän viileästi tappo mielessä.

Mutta joo, ihan ei vielä riitä, joten Nadal 3-0.

Eurosport näyttää kaikki ottelut kanavillaan ja Eurosport Player -palvelussaan. Vasurilla-blogi ja Eurosport ovat yhteistyössä kaudella 2020.