11/07/2021

Ennakko: Novak Djokovic vs. Matteo Berrettini, Wimbledon 2021 (finaali)

 Viimeistä viedään, joten on ennakon aika! Here we go!

Finaalipari, Novak Djokovic ja Matteo Berrettini, on ollut, kuten monesti luonnollisesti on, turnauksen paras kaksikko. Minkäänlaisia ”moraalisia finaaleja” ei matkan varrella ole ollut, joten siinä mielessä ennakkoasetelmat lupaavat vain hyvää. Haastajana finaaliin lähtevä Berrettini on ollut, ainakin toistaiseksi, jopa nurmikauden paras pelaaja. Italialaisen itseluottamus on toivottavasti aivan katossa, sillä tänään sitä todella tarvitaan.

Koska kuten aina finaaleissa, taistelu käydään pitkälti myös henkisellä tasolla ja se lienee yksi isoimpia tekijöitä tänäänkin, sillä molemmilla on peli, jolla toista haavoittaa, mutta kumpi on mentaalisesti vahvempi ratkaisee hyvin paljon, ehkä kaiken. Tämä ei ole vain yksi kohtaaminen toisten joukossa, vaan finaali, Grand Slam -turnauksen finaali, johon latautuu paljon erilaisia jännitteitä. 

Djokovic hakee 20. Grand Slamiä, jolla hän saisi Rafael Nadalin ja Roger Federerin Slamien määrässä kiinni sementoiden samalla paikkaansa kaikkien aikojen suurimpana. Berrettini hakee puolestaan uransa ensimmäistä Grand Slam-voittoa ja mikä hetki tämä sille nyt olisikaan, jos hän kaataisi heti ensimmäisessä finaalissaan yhden suurimmista. Voi siis olla, että jonkinlaisia vilahduksia hermoista nähdään ennen ratkaisevaa ottelupalloa.

Pelillisesti ottelu kulminoituu isossa kuvassa Berrettinin syöttöön ja kämmeneen sekä näiden kombinaatioon. Berrettinin syöttö plus kämmen hakee vertaistaan ja tänään molempien tulee toimia maksimaalisella tasolla, muuten voittomahdollisuudet ovat sanalla sanoen olemattomat. Hyvä asia on kuitenkin se, että tämä kombinaatio on toiminut erittäin hyvin läpi turnauksen. Berrettinin tulee ottaa kaikki aika pois Djokoviciltä paukuttamalla niin, ettei serbialainen pääse viemään tai jarruttamaan peliä itse kovinkaan paljon.

On kuitenkin varmaa, että Djokovic tulee otteluun jossain vaiheessa myös sen hurjimman pelitasonsa kanssa. Jos Berrettini ei ilmaannu keskuskentälle ykkössyöttönsä kanssa, niin italialaisen pelin rakenteet natisevat ja romahtavat hyvin nopeasti. Djokovicin kaltaista palauttajaa vastaan tulee olla sanalla sanoen järjetön syöttöpäivä. Hurja ykkössyötön onnistumisprosentti ja syötön monipuolisuus ja niin edelleen. Muuten Djokovic saa jossain kohtaa syötöstä enemmän ja enemmän kiinni ja hän iskee tarvittavat murrot tauluun vähintään kerran erässä.

Yksi mielenkiintoisimmista seurattavista pelillisistä asioista on myös Berrettinin rysty ja erityisesti se, miten Djokovic selvittää hyvällä rystyllään italialaisen lukuisat alakierteet. Djokovicin oma rystyslice ei ole täysin vertailukelpoinen, mutta yläkierrerysty tietysti on. Se, joutuuko Djokovic kuitenkin kaivamaan paljon Berrettinin matalaa rystyslicea alhaalta peliin voi olla yksi ratkaisevista lyönneistä. Sen täytyisi toimia, koska alakierteen päälle Berrettinin kiertokämmen hieman korkeampaan palloon on dominoiva ja jopa murhaava. Djokovicin täytyykin olla kärsivällinen ja huolellinen omassa slicessaan ja suunnata sitä paljon mahdollisimman matalana italialaisen kämmenpuolelle, mistä tämä joutuu puolestaan kaivamaan kämmenellään. 

Ison pelin Berrettiini joutuu tänään elämänsä testiin elämänsä parhaalla pelivireellään. Djokovicillä on tapana tylsyttää nämä pelit yhdessä tai kahdessa erässä, joten nyt italialaiselta kysytään lähes luupäistä uskoa läpi ottelun ottelun voittamiseksi. Yksikin notkahdus voi olla kohtalokas, sillä Djokovicin luomassa pelillisessä stressissä eivät aivan kaikki Grand Slamien ratkaisuvaiheiden ensikertalaiset ole viime aikoina pysyneet. 

Djokovicillä on ilmiömäinen kyky roikkua pelissä lähes aina jollain tavoin, iskeä viimeistään toivottamassa paikassa ja lopulta kääntää ottelut voitoksi huononakin päivänä keskinkertaisellakin pelillä. Hän ei missään olosuhteissa tule tänäänkään häviämään tätä kamppailua, vaan hänet tulee voittaa. 

Kaikki toivomme tietysti tasaista ottelua, mutta onko Berrettini valmis ensimmäisessä Grand Slam-finaalissaan, toimiiko syöttö, toimiiko kämmen, toimiiko pää? Nämä ovat kaikki kysymyksiä, joiden osalta pelkään, että yksikin kielteinen vastaus riittää ratkaisemaan ottelun. 

Djokovic vie 3-0 ja uran 20. Grand Slam-mestaruus on tosiasia. 


TV5, Eurosport ja Eurosport Player näyttää ottelun.

Vasurilla-blogi/Tenniskoulu Topspin ja Eurosport ovat yhteistyössä kaudella 2021.