06/07/2021

Ennakko: Puolivälierät, Wimbledon 2021

 Sateesta ja sadetauoista huolimatta Wimbledon on edennyt aikataulussaan puolivälierävaiheeseen, johon tarjoillaan ennakot näin loman keskeltä tässä ja nyt! 

Paljon on kuitenkin ehtinyt tapahtua ja muutamia yllätyksiäkin on nähty, joten luvassa on hyvinkin mielenkiintoiset kvartsit. Edelleen kaksi suurinta (ja vanhinta) ovat toki mukana, mutta nuorten haastajien osalta kato on terävimmän kärjen osalta ollut melkoinen. Niin Alexander Zverev, Stefanos Tsitsipas, Andrei Rublev kuin Daniil Medvedev'kin ovat poistuneet jo katsomon puolelle. Tämä tarjoaa kuitenkin erinomaisen mahdollisuuden toisille nuorille, joita onneksi riittää.

Karen Khachanov vs. Denis Shapovalov

Ensimmäisessä puolivälierässä kohtaavat upeasti kypsyvä Denis Shapovalov sekä Venäjän Karen Khachanov, jonka ura on odotuksiin nähden ehkä aavistuksen polkenut viime vuodet paikallaan ja moni muu nuori sekä nuorempi pelaaja on hieman päässyt näyttöjen osalta jopa edelle. 

Asetelma ottelussa on melko selvä. Shapovalov on pelaajista selkeästi monipuolisempi sekä hyökkäävämpi, kun taas Khachanov on ajoittain jopa yllättävänkin passiivinen, jolloin hän vetäytyy melko kauas takarajan taakse. Venäläisellä on kuitenkin voimakkaat peruslyönnit ja nopeasti reagoiva syvyyssuunnan liike. Pelitavalla voikin tehdä suurta tuhoa ikään kuin vastapalloon huolimattomille hyökkäyksille. Siksi Shapovalovin tuleekin olla erittäin tarkkana, ettei nuoruuden hurjastelu puske liikaa läpi, vaan hyökkäykset ovat laadultaan riittävällä tasolla läpi ottelun.

Kanadalainen on löytänyt selvästi kypsemmän pelin tänä vuonna ja sen mukana pelitaso on vastaavasti noussut. Tekemiseen on tullut tervetullutta tasaisuutta monella tavalla. Voitto Andy Murraystä oli hurjan hieno osoitus kuinka hänen hyökkäävä pelikirjansa piti ja kesti käytännössä kaikki tilanteet, samoin kuin pää, mikä ei aina ole itsestään selvää, kun vastassa on lajin legenda.

Fyysisesti Shapovalov on myöskin paljon tuoreempi kuin edelliskierroksella täydet viisi erää Sebastian Kordan kanssa taistellut Khachanov. Tuo ottelu söi paljon myös henkisiä voimavaroja, sillä viimeisessä erässä nähtiin ennätykselliset 13 syötönmurtoa 18 geimissä (erä 10-8 Khachanoville)! 

Terävämpi, ahneempi ja lopulta myös parempi pelaaja, Shapovalov, vie erin 3-0.

Novak Djokovic vs. Marton Fucsovics

Djokovic on jyrännyt toistaiseksi kaiken eteensä tulleen ja jatkaa edelleen kisan suurimpana suosikkina. Mutta. Aina silloin tällöin suurimmallekin suosikille tulee se vaikea ottelu, eikä kaikki olekaan enää niin selvää. Se voi itse asiassa tulla tässä ja nyt, sillä Marton Fucsovicsillä on aseet, joilla voi horjuttaa ketä tahansa.

Unkarilaisella on iso syöttö, hyökkäävä pelitapa suorahkoine lyönteineen ja hyvä lentopeli sekä ylipäätään loistava taitotaso soveltaa ja tehdä erilaisia lyöntejä vaikeistakin tilanteista. Djokovicille ei tule riittämään niin sanotusti pelkkä peruslanaaminen, sillä vastarintaa tulee nyt varmasti ja se voi olla serbille hankalakin käsitellä, sillä suorat voimalyönnit joutuu Djokovic'kin nostamaan, minkä päälle Fucsovics iskee armotta. 

Toki haaste on mentaalisesti unkarilaiselle äärimmäisen iso. Djokovic ei anna mitään, ei siis yhtään mitään, ilmaiseksi ja kaikki täytyy tehdä ja ansaita itse. Djokovicin muuria vastaan se ei ole helppoa. Mutta jos edelliskierroksella kaatui Fucsovicsin tämän ja viime vuoden mörkö, Andrei Rublev, niin miksei samalla mindsetillä voisi mennä Djokovicinkin kimppuun, joka ei peruslyönneillään tuota aivan samanlaista tuskaa kuin kaikkialta lähes täysiä tempova Rublev.

Sanoisin, että Fucsovics ottaa edellisten keskinäisten tapaan vähintään yhden erän, mutta toki se toisen ja mahdollisesti jopa kolmannen erän ottaminen on nyt niin iso urakka, että vaikea nähdä muuta kuin Djokovic-voitto tässä. 3-1.

Matteo Berrettini vs. Felix Auger Aliassime

Lähes Djokovicin tavoin edennyt Berrettini pelaa uransa parasta peliään. Wimbledonin alla Queen'sissä ruohokenttäpelinsä uomiin saanut italialainen tekee juuri nyt hyvin vakuuttavaa jälkeä ja on nousemassa jopa ykköshaastajaksi Djokovic-Federer-kaksikolle. Iso syöttö ja kämmen sekä viiltävä rystyalakierre ovat hyvän tatsin verkkopelillä todella tutun kuuloinen menestysresepti Wimbledonissa. 

Helppo ei siis tule Auger Aliassimen urakka olemaan. Sitä ei helpota myöskään edelliskierroksen nelituntinen taistelu Alexander Zverevin kanssa. Fyysisesti ja mentaalisesti tankki voi olla hetkellisesti tässä vaiheessa hieman vajaa, joten nälkäinen ja härkämäinen italialainen saattaa syödä kanadalaisen nyt jopa välipalaksi.

Auger Aliassime ei välttämättä ole vielä aivan kypsä mentaalisesti näissä isoimmissa otteluissa ja se voi näkyä keskiviikkona jopa karustikin. Tarjolla olisi kuitenkin uran ensimmäinen Grand Slam -semifinaali heti tämän ensimmäisen Grand Slam -kvartsin perään.  

Pelillisesti tässä kohtaamisessa voisi toki olla ainesta vaikkapa kierroksen otteluksi, sillä molemmat osaavat kyllä hyvin monipuolisesti nurmikentällä vaadittavia taitoja. Molemmilta löytyy hyökkäys- ja tulivoimaa, hyvää liikettä sekä taitavaa pallonkäsittelyä, lentopeliä ja niin edelleen, joten odotusarvo pelin viihdyttävyyden suhteen on kova.

Pelkään kuitenkin, että Auger Aliassime hieman jää tässä lähtötelineisiin mentaalisesti ja Berrettini jatkaa lanaustaan. Berrettini vie 3-0. 

Roger Federer vs. Hubert Hurkacz

Niinpä niin. Roger Federer ja Wimbledon. Matka tähän saakka on ollut (erityisesti tämän vuoden aikana) pitkä. Hieman penkin alle menneet turnaukset ennen Wimbledonia sekä alkuvuodesta eivät varsinaisesti vakuuttaneet, kuten eivät myöskään kaikki otteet toistaiseksi Wimbledonissakaan. Adrian Mannarino sai Federerin näyttämään jopa hyvinkin haavoittuvalta, mutta silti Federer on ollut alkukierrosten vaikeuksien jälkeen suureksi osaksi oma itsensä ja siis jälleen hyvin vaikeasti nurmella voitettavissa.

Federerin haasteet liittyvät liikkumisen terävyyteen ja sitä kautta lyöntien painoon. Nopeus kärsii väkisinkin ikääntymisen myötä, mutta sitä Federer kompensoi loistavalla pelin lukemisellaan ja reagoinnillaan. Se ei kuitenkaan riitä aivan kaikkeen, jos vastustaja saa painettua sveitsiläistä nurkkiin.

Mitä ikinä Hurkacz tekeekin, niin hän ei saa pelata tätä Federerin käsiin. Hänen tulee saada lyönnit yli kolmen tai neljän askeleen päähän kentän kaikkia ulottuvuuksia käyttäen, sillä vasta silloin Federerin lyöntien paino alkaa todella hiipua. Federer on siis pidettävä liikkeessä koko ajan. Se ei ole tietenkään helppo tehtävä, sillä Federer on mestari kuljettamaan peliä ja rikkomaan myös tempoa loistavalla rystyslicellaan ja muilla blokkauksilla lisätäkseen heti seuraavalla lyönnillä kaasua maksimaalisesti. 

Hyvin lyönneissään ja pisteissä pysyvä Hurkacz voinee pysyä kyydissä pitkäänkin, mutta jos hän ei onnistu pitämään Federeriä koko ajan paineen alla ja sitä kautta pitämään peliä tasaisena, niin Federerin luoma jatkuva pelillinen stressi ruoholla on vertaansa vailla, mihin moni luhistuu. Se täytyy yksinkertaisesti kestää, luoda painetta koko ajan itse ja uskoa luupäisesti omaan tekemiseen. 

Se voi toki onnistua tämän kevään Miamin Mastersin voittajalta, mutta todennäköisesti ei ihan riittävissä määrin. Federer semifinaaliin erin 3-1.


Eurosport ja Eurosport Player näyttää ottelut.

Vasurilla-blogi/Tenniskoulu Topspin ja Eurosport ovat yhteistyössä kaudella 2021.