09/07/2021

Ennakko: Semifinaalit, Wimbledon 2021

Toissapäiväiset puolivälierät tarjosivat yhden yllätyksen, mutta muuten mentiin kutakuinkin ennakoiden mukaan. Turnaus kuitenkin etenee ja semifinaalit ovat vuorossa perjantaina, joten on jälleen ennakoiden aika!

Matteo Berrettini Vs Hubert Hurkacz

Turnauksen hurjimmat voitot ottanut Hubert Hurkacz on kasvanut tämän vuoden, mutta myös tämän turnauksen, aikana valtavasti. Edelliskierrosten voitot niin Daniil Medvedevistä ja Roger Federeristä olivat niin pelillisesti kuin mentaalisestikin valtavan kypsiä esityksiä, mikä tietysti kertoo hyvää Hurkaczin kehittymisestä.

Kevään Miamin Masters -voiton ohella nämä alkavat olla näyttöjä, joilla hän perustelee omaa läsnäoloaan näissä kahinoissa nyt isosti, jos hän siis siitä perusteluja ylipäätään kaipaa. Varsinkin Federerin niputtaminen niinkin tylysti oli oiva työnäyte puolalaisen osaamisesta ja pelin tasosta. On hurjaa syöttämistä, peruslyönti- ja verkkopeliä, tatsia ja ylipäätään paljon sellaisia elementtejä, joilla juuri nurmella voi tehdä isoa tuhoa oikeastaan ketä vastaan tahansa. Kun tähän lisätään vielä iso koko pitkine vipuvarsineen, mutta myös melko hyvine liikkumisineen, niin on selvää, ettei puolalainen sattumalta ensimmäisessä Grand Slam-puolivälierässä ja nyt siis jo välierässä ole ollut.

Samaa voi toki sanoa Berrettinistä, joka on jossain määrin hyvin samankaltainen pelaaja. Isokokoinen, mutta härkämäisempi ja ehkä vähän räjähtävämpi omassa tekemisessään. Toisaalta Berrettini on myös aavistuksen yksipuolisempi ja ehkä enemmän yhden tempun (syöttö plus kämmen) varassa kuin monipuolisempi Hurkacz. Toki molemmat pelaavat aktiivista peliä, hyvällä ja monipuolisellakin pelikirjalla, mutta jotenkin tuntuu, että Hurkaczilla voisi olla enemmän aseita vastustajansa pelin tylsyttämiseen kuin toisin päin lähtien esimerkiksi syötönpalautuksista, joita italialainen suurelta osin blokkailee alakierteellä takaisin. Siihen onkin puolalaisen pelin omissa syötöissä perustuttava eli vastaan ja välittömästi luotava jatkuva paine Berrettinin päätyyn. Italialaisen rystypuoli on ruoholla ikävä loistavan alakierrerystyn vuoksi, mutta hyvin valmistelemalla tämäkin on murrettavissa jatkuvalla hyökkäämisellä.

Äärimmäisen paljon ratkaisee kuitenkin nyt mentaalinen vahvuus. Asetelma, Grand Slam-semifinaali, ei ole kummallekaan liian tuttu ja paikka finaalissa on varmasti jossain määrin asettamassa painetta molemmille. Uskon, että kumpikaan ei varsinaisesti murru, mutta se kumpi saa itsestään ulosmitattua, on päivän voittaja. Hurkacz johtaa keskinäisiä 1-0, joten pieni etu siitä puolalaiselle, mutta isompi etu siitä, että hän on myös monipuolisempi ja voittanut jo jotain suurta eli yhden Mastersin. 

Hurkacz vie erin 3-2.

Novak Djokovic vs. Denis Shapovalov

Toinen semifinaali on myös herkullinen, vaikkakin ennakolta tämä vaikuttaa selvemmältä, mitä puoltaa myös Djokovicin 6-0-johto keskinäisissä kohtaamisissa. Tämän vuoden Wimbledonissa Djokovic on niputtanut käytännössä kaikki ja nyt kun Federerkin on poistunut näyttämöltä, hän kokee varmasti paikkansa koittaneen. Kovinkaan usein ei Djokovic ole näitä paikkoja jättänyt käyttämättä ja juuri nyt voi olla juuri sellainen paikka. 

Mutta täytyy muistaa, että Denis Shapovalov on ottanut koronatauon jälkeisenä aikana selkeitä askeleita eteenpäin, eikä hän ole sama pelaaja kuin kaksi vuotta sitten. Kokemus on tuonut kypsyyttä aggressiiviseen hyökkäyspelaamiseen ja juuri sillä Djokovic voisi olla kaadettavissa. Monipuolinen, kaiken ajan poisottava hyökkäävä pelitapa verkollenousuineen on ruoholla monelle myrkkyä ja myös siis Djokovicille. Kun tämän pelin takana on vielä loistava fyysinen ja atleettinen kyvykkyys, niin toki mahdollisuudet parhaana päivänä ovat Shapovalovilla olemassa.

Mutta sitten tulee kanadalaisen kannalta se ikävin osuus. Djokovic on nimittäin mentaalisesti tänä päivänä kilometrejä muita edellä, joten edes kahden erän eräjohto ei riitä alkuunkaan ottelun voittamiseksi. Shapovalov ja kumppanit tietävät tämän ja kokevat sen tuskan kerta kerran jälkeen. Djokovic on todella voitettava, sillä itse hän ei otteluja häviä. 

Shapovalov on saanut aiemmista tappioistaan huolimatta Djokoviciä jonkin verran pelillisen stressin partaalle, viimeksi alkuvuoden ATP Cupissa, mutta siitä on aina pirullisen pitkä matka otteluvoittoon, joten hyvän taistelun jälkeen kanadalainen taipuu erin 1-3. Djokovic siis finaaliin ja askeleen lähemmäs 20. Grand Slam-voittoa.


Eurosport ja Eurosport Player näyttää ottelut.

Vasurilla-blogi/Tenniskoulu Topspin ja Eurosport ovat yhteistyössä kaudella 2021.