30/08/2021

Ennakko: US Open 2021

Kauden viimeinen Grand Slam on täällä, joten tuttuun tapaan ennakkoa kehiin!


Lukuisista nimekkäistä poisjäänneistä huolimatta turnauksen suurin puheenaihe on luonnollisesti ollut Novak Djokovicin yhden kauden puhdas Grand Slam eli kaikkien Grand Slamien voittaminen kalenterivuoden aikana. Djokovic lähtee luonnollisesti myös tähän turnaukseen suosikkina, mutta sanoisin, että ei mestaruus missään nimessä kirkossa kuulutettu ole. Vai onko?

Suosikit


Aloitetaan Djokovicistä, jonka panostus olympialaisiin ei tuottanut toivottua tulosta. Sen sijaan serbi koki lopulta kaksi (!) tappiota. Unelma kultaisesta Grand Slamistä suli siihen paikkaan, eikä toista mahdollisuutta ole enää koskaan tulossa. Djokovic oli täysin voitettavissa useammassa ottelussaan, sillä lopulta paineet, urakointi sekanelinpelissä ja kuumat olosuhteet näkyivät rajusti otteissa. Nyt alla on jonkin verran fyysistä ja henkistä lepoa, eikä tiedossa ole "ylimääräistä" urakkaa, mutta paineet ja mahdollisesti kuuma keli ovat edelleen vahvasti läsnä. Kukaan ei ole miesten puolella tehnyt puhdasta Grand Slamiä sitten 60-luvun lopun.


Painetilanteessa peli usein puuroutuu tiettyihin uomiin ja Djokovicin kohdalla tämä näkyy lisääntyneenä passiivisuutena sekä lähes sokeana luottona fysiikkaan. Kun aktiivisen pelin pelotetta ei ole, on aika paljon vastustajan päivästä kiinni, miten hyvin hän pääsee peliä viemään ja kuinka paljon vastustaja sortuu virheisiin. Kovalla aggressiivisuudella tai maltillisella kyttäilyllä yhdistettynä kliinisiin tappoihin Djokovic on lyötävissä New Yorkissakin. Jos hän ei pääse ohjailemaan peliään itse haluttuun suuntaan, on serbin osalta olemassa vaara, että pää pettää. Varsinkin nyt kun panoksena on kaikkien aikojen tennistemppu (Grand Slam) sekä "kaikkien aikojen paras"-titteli.


Toinen nosto suosikkien joukkoon on Alexander Zverev, joka puolestaan otti sen himoitun olympiakullan kaatamalla mm. Djokovicin semifinaalissa. Viime vuoden US Open-finalisti on löytänyt finaalin jälkeen tekemiseensä uudenlaista tasaisuutta ja itseluottamusta. Peli ja lyönnit ovat olleet jo pitkään olemassa, mutta jos pää ei kestä, niin hyvätkin lyönnit murenevat pahasti paineen alla. Nyt Zverevillä on kuitenkin käytössään parantunut syöttö, aggressiivisempi peli kenttäpositiosta lähtien ja varmasti myös uran kovin usko omaan tekemiseen. Hän tietää pystyvänsä voittamaan kaikki.


Zverevin suurin huolenaihe tuleekin kentän ulkopuolisista asioista, joissa hänen ex-tyttöystävänsä syyttää tätä mm. pahoinpitelystä. Asiaa on vatvottu toki jo vuosikausia, mutta vihdoin näyttää siltä, että syyttely johtaisi oikeaan tutkintaan, mikä on luonnollisesti erittäin hyvä asia. On hyvä pitää mielessä, että hyvinvoiva ihminen on useimmiten hyvä pelaaja. Tämä tapaus voi painaa Zvereviä, sillä se nostettiin melko isosti tikun nokkaan juuri ennen US Openia.


Daniil Medvedev on luonnollisesti yksi suosikeista. Hänen seinämäinen pelitapansa on vaikea murrettava, mutta mahdollista sekin tietysti on. Hän on aiemminkin katkennut Grand Slamien loppuvaiheessa, mutta jos venäläinen selvittää alkukierrokset vähin vaurioin voi ensimmäinen Grand Slam-voitto olla hyvinkin lähellä. Mentaalisesti hän alkaa olla valmis, sillä hänen ei totta puhuen tarvitse pelätä ketään parhaan pelinsä kanssa.


Myös Stefanos Tsitsipas on lähellä voittotaistelua, mutta toisaalta niin kaukana. Hänen monipuolinen ja taidokas pelinsä on tosin kärkinelikon haavoittuvin ja huonona päivänä kreikkalainen on voitettavissa liian helposti. Lisäksi mentaalinen kantti ei edelleenkään aina kestä otteluiden ratkaisuhetkien painetta. Vaikea onkin nähdä, että hän kiilaisi mestariksi ohi Zverevin, Djokovicin tai Medvedevin.


Haastajat


Haastajia löytyy jälleen paljon ja se koostuu pääosin nuoresta sukupolvesta, mutta mestaruustaistoon nostan vain kaksi nimeä eli Andrei Rublevin ja Matteo Berrettinin. Heillä alkaa olla kokemusta kovista paikoista ja riittävää menestystäkin isoimmista turnauksista. Vaikka pakka olisi nyt kuinka avoin tahansa, niin ihan tyhjästä Grand Slam-mestariksi ei nousta. 


Suomalaiset


Emil Ruusuvuoren kovien kenttien otteet ovat jälleen olleet lupaavia. Winston-Salemin ATP250-turnauksen semifinaali US Openin alle oli kova näyttö kunnosta. New Yorkissa ensimmäisellä kierroksella vastaan tulee karsija Kamil Majchrzak ja toisella kierroksella vastaan tulee joko Roberto Bautista Agut tai Nick Kyrgios, jotka ovat molemmat kyllä Emilin voitettavissa. Hurjaa suomalaispanosta täydentävät nelinpelissä Henri Kontinen/Harri Heliövaara ja tyttöjen sarjoissa pelaava Laura Hietaranta.


Ennuste


Puolivälierät:

Djokovic vs. Berrettini

Zverev vs. Carreno Busta

Rublev vs. Tsitsipas

Medvedev vs. Ruud


Välierät:

Djokovic vs. Zverev

Tsitsipas vs. Medvedev


Finaali:

Zverev vs. Medvedev


Voittaja:

Zverev.


Eurosport ja Eurosport Player näyttävät turnauksen.


Vasurilla-blogi/Tenniskoulu Topspin ja Eurosport ovat yhteistyössä kaudella 2021.