01/09/2021

Ennakko: Emil Ruusuvuori vs. Roberto Bautista Agut, US Open 2021, 2. kierros

 Keskiviikkoillan primetimessa, (sadevarauksella) noin klo 20, pelataan suomalaisittain hyvin mielenkiintoinen kamppailu, jossa Emil Ruusuvuori kohtaa kokeneen espanjalaisen Roberto Bautista Agutin. Ennakko otteluun tulee tässä ja nyt!

Emil lähtee otteluun ehdottomasti haastajana sillä vastassa on hyvin kokenut, meritoitunut ja hyvin harvoin romahtava pelaaja. Bautista Agut ei ole kiertueen tulivoimaisin pelaaja, mutta sitkeydessään  hän on verrattavissa useampaankin espanjalaiseen.

Voisi sanoa, että Rafael Nadalin jälkeen hän on jopa se sitkein espanjalainen. Bautista Agutin taso on erityisesti kovilla kentillä pettämätön. Iso pelote puuttuu, mutta peli on aina kovalla tasolla ja hänet täytyy voittaa. Viimeisin näyte tästä tasaisuudesta saatiin ensimmäisen kierroksen ottelussa Nick Kyrgiosia vastaan, jonka espanjalainen laittoi tylysti nippuun kotimatkaa varten. 

Emilin kannalta haastavin ratkaistava ongelma tulee juuri Bautista Agutin tasaisuudesta ja varmuudesta pelata palloa paljon kenttään ja mikä harmittavinta, vieläpä melkoisen painavana. Vaikeuskerrointa lisää se, että aivan kuten Emilinkin peruslyönnit, niin myös Bautista Agutin lyönnit tulevat melko suorina takaisin. On mielenkiintoista nähdä, kumpi pelaajista joutuu pakittamaan tässä lyömisessä ja lyöntien paineen alla.

Pelillisesti Emilillä onkin käytännössä kaksi vaihtoehtoa. Lähteä joko kovalla aggressiivisuudella ampumaan espanjalaista ulos kentältä tai sitten Emil voi lähteä tämän kanssa brutaaliin lyöntikisaan, jossa painavan lyönnin varmuus ja paino ratkaisee. Jälkimmäinen keino ei ole ehkä koko ottelun ajan se suositeltavin, sillä se kysyy paljon myös fysiikalta, missä espanjalainen on vielä vahvempi. Se kysyy paljon myös mentaalisesti, sillä kärsivällisyys ja kyky pysyä läsnä joka lyönnissä ja joka pisteessä joutuu nyt aivan hurjaan testiin.

Vähän tässä tulee tunne, että Bautista Agut voi omalla perustekemisellään passailla enemmän ja luottaa siihen, että hän pääsee puristamaan Emilistä tarvittavat virheet. Molemmat osaavat kyllä viedä peliä aggressiivisestikin, jolloin toisen puolustus joutuu isompaan puntariin. Puolustamisessa vaaka kääntyy kuitenkin enemmän espanjalaiselle, joka peittää kenttää hyvin ja on kykenevämpi iskemään jopa vaarallisia vastaiskuja puolustusasemista. Emilin puolustus jää vielä hieman liian usein liian kevyeksi nosteluksi, mihin Bautista Agut iskee armotta. Sanotaan näin, että puolustamalla Emil ei tätä voita, mutta espanjalainen voi voittaa.

Henkisesti molemmat ovat kuitenkin valmiita haastamaan vastustajansa tai kenet tahansa. Emilillä on loistavia otteita takana jo monta viikkoa, joten jossain kohtaa näitä seuraavan (tähti)kategorian pelaajiakin tulee tosissaan haastettua ja lopulta jopa kaadettua. Mutta se, että tämä tapahtuisi pitkässä Grand Slam-ottelussa vaatii aina vähän extraa. Nämä veijarit eivät hätkähdä edes haastajan 2-0-eräjohtoa, vaan pystyttävät aina asetelman, jossa haastajan täytyy voittaa ottelu, sillä he eivät anna ilmaiseksi mitään. Ei varsinkaan Bautista Agut. Viimeisen erän, geimin ja pisteen voittaminen on aina se isoin juttu tenniksessä. 

Toivottavasti olen pahasti väärässä, mutta 3-1 ja Bautista Agut 3. kierrokselle. Siitä huolimatta VAMOS EEMIL, VAMOS!!!

Eurosport Player näyttää ottelun.

Vasurilla-blogi/Tenniskoulu Topspin ja Eurosport ovat yhteistyössä kaudella 2021.