Kauden viimeinen Grand Slam, US Open, alkaa tänään! Tuttuun tapaan miesten kaavion ennakkopureskelu tässä ja nyt!
Jos ennen Wimbledonia mielessä oli lähinnä yhden miehen show, niin tällä kertaa ajatukset valtaa väkisinkin upean Wimbledonin finaalikaksikko. Carlos Alcaraz ja Novak Djokovic ovat US Openin kärkisijoitetut ja aivan syystä, sillä juuri nyt he tuntuvat olevan muilta pahasti karussa. Sijoitustensa myötä he ovat törmäyskurssilla vasta finaalissa ja kieltämättä se olisi melkoinen herkku kahden viikon päässä.
Suosikit
Tosiaan, tässä kohtaa voidaan aidosti puhua vain ja ainoastaan Alcarazista ja Djokovicistä. Kun kaksikko on iskussa, kuten Grand Slameissä sopii odottaa, niin vaaditaan aikamoista pommia, jotta he kaatuvat paras viidestä -ottelussa. Mutta on tässä pienet mahdollisuudet yllätyksillekin.
Esimerkiksi Djokovicille Slameistä juuri US Open ei ole ollut koskaan mikään voittoautomaatti ja hänellä onkin "vain" kolme mestaruutta New Yorkista. Se on kuitenkin "melko vähän" kovien kenttien spesialistilta, joka on voittanut esimerkiksi Australian Openin jo kymmenen (!) kertaa. Toki tulee muistaa, että Djokovicin jenkkikiertue on ollut muutaman vuoden pannassa koronarokottamattomuuden vuoksi ja sitten on tietysti yksi diskaus ja niin edelleen.
Mutta monesti loppukausi on alkanut vaatia verojaan Djokovicilläkin. Kun Nolen keväät ja kesät ovat usein olleet varsinkin Roland Garros- ja Wimbledon-menestysten myötä fyysisesti ja varsinkin henkisesti kovin raskaita, niin parhaat paukut on ehkä käytetty osittain niissä, eikä palautuminen ole välttämättä täysin tapahtunut vielä US Openiin mennessä. Voittaakseen täytyy Nolellakin olla tankki aivan täynnä myös mentaalisesti.
Tänä vuonna Djokovic pelasi Wimbledonin jälkeen ja siis US Openin alle vain Cincinnatin Mastersin voittaen finaalissa 'vuoden matsissa' juuri Alcarazin, joten nälkää ja paukkuja luulisi todella olevan huolimatta lähes nelituntisesta finaalista.
Mutta on selvää, että peruslanauksella, prosenttipelillä tai pelkällä nimellä ei Djokovic'kaan tätä enää voita. Wimbledon-finaalin jälkeen usko Nolen kaatamiseen on monella pelaajalla kasvussa ja aivan erityisesti se on käynyt selväksi, että ainakin Alcaraz on enemmän kuin valmis haastamaan Djokovicin kaikkialla. Jos Djokovic kaatuu ruoholla, ei ole mitään estettä etteikö sama voisi käydä kovillakin kentillä.
Jossain mielessä Cincinnatin finaali olikin eräänlainen työtapaturma espanjalaiselle. Jälleen kerran nähtiin melkoisia käänteitä, kun Djokovic tuli kuoleman porteilta voittoon saakka. Alcaraz saattoi ehkä hieman maistaa jo voittoa, sillä niin köysissä serbi tuntui olevan. Tämänkaltaiseen ei tietenkään ole Djokoviciä vastaan koskaan varaa, mutta uskon, että nopeasti eri metkut oppiva Alcaraz oppi myös tämän ja on jatkossa entistä valmiimpi.
Wimbledonin finaalin voittaminen Djokovicin nenän edestä on hänelle se ottelu, johon kaikki tekeminen tulee peilata. Fysiikka riittää, kun tekeminen on rentoa ja Alcaraz on mentaalisesti läsnä. Ei menneessä, ei tulevassa, vaan tässä ja nyt. Hänellä on kyky tylsyttää Djokovicin painava peli esimerkiksi laserin tarkoilla linjalyönneillään, joilla hän saa Djokovicin peliä painottomammaksi, mutta ei nyt mennä finaaliasetelmiin vielä. Sen aika tulee ehkä vielä.
Uhkana Alcarazilla on upeasta Wimbledon-voitosta ja toki viime vuoden US Open mestaruudesta huolimatta edelleen se, että paketin on pysyttävä kasassa, niin fyysisesti, mentaalisesti kuin pelillisestikin. Uusi loukkaantuminen on aina mahdollinen ja niin ylivoimainen tämä espanjalaiskomeetta ei ole, että hän tämän vamman kanssa hoitaisi. Alcarazin kaaviokin on haastava, jos kärkisijoitetut pitävät pintansa.
Haastajat
En usko, että saamme uutta Grand Slam-voittajaa tänä vuonna US Openissa, kuten viime vuosina on muutaman kerran jo tapahtunut. Alcarazin nousu uudelle tasolle on ollut niin huima minkä lisäksi Djokovicin voittaminen slämeissä tuntuu edelleen liian kovalta tehtävältä isolle joukolle haastajia, joten haastavalta näyttää.
Ehkä Daniil Medvedev parin vuoden takaisena mestarina saattaisi tehdä tuoreena Wimbledonin semifinalistina kovan tuloksen myös US Openissa, mutta toisaalta ei hänenkään tasaisuus ole tänä vuonna oikein vakuuttanut.
Stefanos Tsitsipas kaipaa edelleen tasaisuutta varsinkin rystypuolelleen, jota moni vastustaja hyödyntää armotta. Hänellä on lisäksi äärimmäisen haastava ja vaarallinen ensimmäinen kierros Milos Raonicin kanssa, joka saattaa loukkaantumisensa jälkeen olla kyvykäs haastamaan yhdessä ottelussa melkein kenet tahansa.
Viime vuonna hienon kisan pelannut Frances Tiafoe on kotiyleisönsä edessä varmasti liekeissä, joten kovalla hurmoksella hänellä on saumaa ehkä jopa semeihin, miksei finaaliinkin. Pään pitää kuitenkin pysyä äärimmäisen tiukasti kasassa. Kovalla fokuksella ilman yleisölle pelaamista, miksi ei?
Jannik Sinner voisi olla seuraava uusi Grand Slam-mestari, mutta tietynlainen pelin monipuolistuminen vaaditaan vielä. Monotonisuudella ja kovaa takomalla ei slamiä usein voiteta.
Täysin sama koskee Andrei Rublevia, joka muuten ottaa avauskierroksella mittaa Emilistä. Toinen tappio muutaman viikon sisään Emilille maistuisi, mutta palataan tuohon tarkemmin ottelun alla.
Holger Runen nousua kärkeen odotellaan myös jo kovasti, mutta semifinaalikin olisi jo kova suoritus ja ehkä sittenkin vielä se maksimi.
Kisan mustaksi hevoseksi nostan Alexander Zverevin, joka tekee paluutaan kohti kärkeä hiljaa, mutta varmasti. Paha loukkaantuminen poisti tietyllä tapaa menestyspainetta ja hänellä on tämän turnauksen finaali- ja semifinaalipaikkaa, joten häntä on syytä pitää silmällä. Zverev iskee jossain kohtaa vielä.