05/06/2017

Ennakko: Puolivälierät (osa I), Roland Garros 2017

Ensimmäinen viikko ja neljä kierrosta takana! Asetelmat ovat hahmottuneet, mutta ratkaisupelit näyttävät lopulta totuuden. Tässä tuttuun tapaan ennakkoa puolivälieriin!

Rafael Nadal vs. Pablo Carreno Busta
Lähdetäänpä liikkeelle kolmesta valikoiduista tilastofaktasta
  • Nadal on hävinnyt tähän mennessä vain 20 geimiä koko turnauksessa ja siis neljässä ottelussa. Kahdessa viimeisessä pelissä vastustajat ovat saaneet yhteensä erän verran (6) geimejä. 
  • Nadalin kämmen on lyönyt winnereitä kolminkertaisesti sen määrän kuin espanjalaisen, terävältä näyttävä, rysty. Luottamus isoimpaan syömähampaaseen on käytännössä tapissa, mutta kun rystykin on kykenevä ratkaisuihin, niin onhan tämä pelottava kombinaatio.
  • Nadalin ykkössyötön voittoprosentti on tässä turnauksessa ollut keskimäärin 72%. Kakkossyötön peräti 77%! Ja kyllä, nämä lukemat ovat juuri näin päin.
Viimeinen luku kertoo yksinään paljon siitä millaisella aallonharjalla Nadal on alkuturnauksen ratsastanut. "Olet juuri niin hyvä kuin kakkossyöttösi on", on vanha sananparsi, mutta varsinkin massalla tämä korostuu. Helpoista kakkosista rankaistaan massalla armotta, mutta painavammista pääsee puolestaan loistaviin asemiin. Nadalin kakkossyöttöä on siivittänyt rentous, joka tällä hetkellä nousee esiin miehen muustakin pelistä. 

Nadalilla on uskallusta lyödä myös peruslyöntejään rennosti kaikkiin suuntiin ja varsinkin kämmenet pitkin linjaa pistävät terävyydellään silmään. Tuo on yksi niistä lyönneistä, jolla Nadal on Grand Slam-voittojaan usein värittänyt. Kämmendominoinnin kautta hän uskaltaa viedä peliä rohkeasti ja kun rystyssä on terävyyttä sekä pituuden tuomaa painoa, niin paketti on erittäin valmiin näköinen.

Samaan aikaan on kuitenkin syytä muistaa, että Nadalia ei ole vielä kunnolla testattu. Hyväkin itseluottamus voi saada rajuja kolauksia, kun pelit tiukkenevat.

Nadalin puolivälierävastus Pablo Carrena Busta otti hienon päänahan edellisessä ottelussaan Milos Raonicista, mutta on selvää, että viisieräinen, yksi turnauksen hurjimmista otteluista, söi espanjalaisen Carreno Bustan fyysistä, mutta ennen kaikkea henkistä pääomaa valtavasti. Tällaisen voiton jälkeen on erityisen vaikeaa kasata itsensä täyteen iskuun parissa vuorokaudessa. Kun taisteluvoiton palkintona on vieläpä Nadalin kaltainen soturi seuraavalla kierroksella, niin ihan helpoin mahdollinen taival ei Carreno Bustalle ole nyt tarjolla. Lisätään tähän vielä se, että Nadal ei toiselle espanjalaiselle Garrosilla helpolla häviä, joten eihän tämä haaste Bustalle hyvältä näytä. 

Carreno Bustalla olisi lyönneissään periaatteessa paljonkin aineksia Nadalin horjuttamiseksi, mutta ei ehkä sittenkään Garrosin massoilla. Mies joutuu ottamaan liiaksi riskiä, liian monta kertaa ja yleensä se on juuri turmioksi. Jos Carreno Busta on kaiken päälle vähänkin väsynyt Raonic-ottelustaan, niin tässä on vielä yhden teurastuksen vaara.

Nadal välieriin 3-0.

Novak Djokovic vs. Dominic Thiem
Ehdottomasti mielenkiintoisin puolivälieräkamppailu, vaikka miesten kohtaamiset ovat aina päättyneet Djokovicin eduksi (voitot 5-0) ja kohtaamisista viimeisin, Rooman välierä muutama viikko sitten, oli suorastaan teurastus (60, 61). Tuon ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa Thiem puhui yllättävänkin avoimesti Djokovic-peikostaan: 

"Hän otti minulta kaiken ajan pois. En pidä pelaamisesta häntä vastaan, koska hänen pelityylinsä ei sovi minulle.

Suoraa puhetta, jopa hölmön suoraa puhetta, sillä nyt Djokovic tietää varmuudella mikä Thiemiä satuttaa, miten hänen tulee pelata ja/tai mihin hänen tulee pyrkiä.

Varmaa on, että Thiem tulee parantamaan Rooman otteistaan, sillä alla oli upea, fyysinen ja henkistä sulattelua vaatinut voitto Nadalista, minkä mies myös avoimesti myönsi. Takki oli yksinkertaisesti tyhjä. 

Pariisissa lähtötilanne on Roomaa parempi. Thiem lähtee tuoreempana, nälkäisempänä ja ilman erämenetyksiä pelanneena Djokovicin kaatoon. Patterit on ladattu ja itävaltalainen kokeilee varmasti jotain uutta.

Djokovicin pelissä on ollut tiukoissa paikoissa jälleen sitä samaa mojoa, jota mies on parhaimmillaan tarjoillut. Vastustajista tehdään ikään kuin lyöntiseinän kanssa tuskailevia pelureita. Esimerkkinä käy hyvin ottelu Diego Schwartzmania vastaan, jossa 1-2-erätappiotilanteessa esiin astui se tylyttäjä-Djokovic, jolta virheen puristaminen ja/tai geimin voittaminen vaati aivan äärimmäisiä suorituksia. Djokovic haistoi kolmannen erän viimeisissä palloissa, erätappiosta huolimatta, argentiinalaisen veren ja ennen kaikkea sen pienen merkin kipsistä, jonka jälkeen se oli menoa. Aluksi tovi vastustajan murentamista keskikaistan prosenttitenniksellä ja lopuksi murusten lakaisua kaasua hyökkäyksillä lisäten. Vanhaa ja pelottavan tuttua Djokovicia parhaimmillaan. Jos Djokovicia ei saa kipsiin missään vaiheessa iltapäivää, niin voitto voi tulla Djokovicille ikään kuin puolivaloilla puolustaen. Thiemi hyökkäyspeliltä vaaditaankin nyt rajusti tehoja ja jatkuvuutta.

Tulevassa puolivälierässä Thiemin onkin kaikin keinoin pyrittävä painamaan Djokovicia kauemmas takarajasta. Kiire tulee, jos Djokovic pääsee hillumaan takarajalla. Aika vain katoaa, eikä Thiem ehdi moukaroida lyöntejään. Aiemminkin on ollut puhetta siitä, että Thiem tarvitsee lyönneilleen latausaikaa, jotta tehot tulevat esiin. Pienikin puutos Thiemin tehoissa, niin pallo tupsahtaa ihanteellisesti lantion ja hartiatason väliin takarajan päällä päivystävälle serbille, josta tämä käy päälle kuin yleinen syyttäjä, vaikkakin hyvin marginaalein, mutta pitkin painavin pommein. Ilmiö ja asetelma on hyvin samankaltainen kuin mitä Djokovicin ja Nadalin välillä on.

Thiemin tulee pyrkiä riepottelemaan Djokovicia myös sivuttaissuunnassa. Hurjia kick-syöttöjä kentältä ulos ja kakkospalloja terävästi toiseen kulmaan, jotta serbin juoksumatka ja kiire olisi maksimaalinen. Tälläkin kombinaaiolla piste on kuitenkin vasta puoliksi tehty, joten samaa päällepainamista on jatkettava vielä 1-4 lyönnin verran.

Djokovicin puolustus on osoittaunut jälleen kovaksi, mutta ihan samaa teräksisyyttä ei välttämättä miehen nykyinen kunto ole. Jos Thiem saa käännettyä tätä fyysisen raatamisen suuntaan, niin mahdollisuudet paranevat. Djokovicin puolustuksen kanssa hänen on kuitenkin oltava erityisen huolellinen ja kärsivällinen, sillä painavaa vastaiskua tulee yllättävän paljon yllättävistä paikoista. On oltava valmis aloittamaan hyökkäys joskus jopa useita kertoja pisteen aikana. Uudestaan ja uudestaan. Se vaatii hurjasti kärsivällisyyttä.

Yksi merkittävä tekijä ottelun lopputuloksen kannalta on kuuma ja kuiva keli, jota erityisesti Thiemin voitto kaipaisi. Pallon korkea pomppu ja nopeampi keli suosisivat enemmän Thiemin hurjaa yläkierrepeliä ja se edesauttaisi kovasti itävaltalaista etukäteen lähes mahdottomalta tuntuvassa tehtävässä.

Djokovic jatkoon erin 3-1.