11/06/2017

Ennakko: Rafael Nadal vs. Stan Wawrinka, finaali Roland Garros 2017

Ranskan avoimet, Roland Garros, huipentuu tänään sunnuntaina finaaliin, jossa kohtaavat kuten jo turnausennakossani hahmottelinkin, Espanjan Rafael Nadal sekä Sveitsin Stan Wawrinka. Tässä ennakko otteluun!

Nadalin ja Wawrinkan finaali on turnausta ja miesten peliotteita peilaten varsinainen unelmafinaali, sillä kummatkin pelurit ovat olleet erittäin vakuuttavia koko turnauksen ajan. Nadal on pitänyt hyvää pelitasoaan yllä koko massakauden, kun taas Wawrinkan nousukunto ja paras vire on huipentumassa Garrosin finaaliin. Stan on ollut jo kolme viikkoa erittäin tasainen kovalla tasollaan, eikä aaltoilua ole varsinkaan Ranskassa nähty. Ja kun mies ei ole koskaan hävinnyt Grand Slam-finaalia, niin on melko varmaa, ettei sveitsiläinen tule sulamaan helteisessä iltapäivässäkään. Sitä tuskin tekee Nadalkaan, joka ei puolestaan ole hävinnyt kertaakaan Garrosin finaalissa ja joka hakee jo kymmenettä Garros-mestaruuttaan.

Ottelu tulee olemaan täynnä mielenkiintoisia taisteluita ja tekijöitä, joista tärkeimmät ovat seuraavassa.

1) Nadalin kämmen vastaan Wawrinkan yhden käden rysty
Asetelma on vanha tuttu esimerkiksi Nadalin ja Roger Federerin otteluista, joissa ennemmin tai myöhemmin Federer yhden käden rysty on hajonnut palasiksi ja eniten juuri massalla. 

Nyt tämän on hyödyntäminen on kuitenkin haastavampaa, sillä Wawrinkan rysty on kestävämpi, monipuolisempi ja painavampi. Tulivoimaa, suuntia ja ratkaisukykyä riittää. Nadal kuitenkin pystyisi hajottamaan jo Dominic Thiemin rystyn, joten miksi hän ei pystyis hajoittamaan myös Stanin rystyä? Varsinkin kun kuumassa kelissä pallo pomppaa todella korkealle. Semifinaalissa Nadal sai Thiemin näyttämään lähes korkeushyppääjältä, joka kimpoili rajusti rystylyöntiensä kanssa. 

Stanin täytyy tulla joko rajusti Federer/Djokovic-tyyppisesti vastaan tai vetäytyä taaemmaksi paukuttamaan. Jälkimmäinen vaihtoehto ei kuulosta järkevältä, koska se avaa kenttää liiaksi Nadalin seuraavalle lyönnille. Tästä johtuen Stanin on pyrittävä ottelussa suuntaamaan mahdollisimman paljon peliä Nadalin rystylle ja omalle kämmenelleen. 

2) Hyökkäys vastaan puolustus
Kun kummankin hyökkäys on tällä hetkellä timanttisessa kunnossa, ratkeaa paljon puolustuspelissä. Nadalin liike on ollut todella terävää, joten myös puolustuspelaaminen on hurjalla tasolla ja voittolyöntejä on usein tullut mahdottomistakin paikoista. 

Lähes samaa voi sanoa Stanin puolustuksesta, vaikkei mies profiloidukaan puolustuspelaamisen kautta. Sveitsiläisen kunto on kuitenkin mahdollistanut hyvän puolustuksen turnauksessa, mutta ihan Nadalin tasoon mies ei kuitenkaan yllä. 

Ottelun isoin kysymys kuuluukin, kumpi saa pelata omaa hyökkäyspeliään enemmän, sillä se tuo tänään voiton.

3) Ottelun fyysisyys
Vaikka molemmat, varsinkin Nadal, ovat selvittänyt tiensä finaaliin, lähes minimaalisella kuormalla, on syytä muistaa, että Stanillä on jo kolmas täysi peliviikko täyttymässä ja että sveitsiläisen 4,5 tunnin välierästä on finaalin alkaessa aikaa vajaa kaksi vuorokautta. Nyt kun vastassa on ultimaattinen haaste, Nadal massafinaalissa, niin tuoreista jaloista ei olisi tietenkään haittaa. 

Toki Nadalillakin pitkä turnaus varmasti tuntuu, mutta Stanin on tehtävä kaikkensa, että ottelun pisteet eivät veny liian pitkiksi ja että se on Nadal, joka kentällä kimpoilee. Toki Stanin pelitapa on ennemminkin räjähtävyyttä kuin sitkeää kestävyyttä vaativa, vaikka molempia toki pitkässä ottelussa tarvitaan. Tämä tuli hyvin esille semifinaalissa, kun Andy Murray hyytyi täysin Stanin luoman paineen alla viidennessä erässä.

4) Mentaalinen taistelu
Molemmat tuntevat varmasti paineita, mutta epäilen, että isommat paineet ovat Nadalilla. 'La decimasta' on puhuttu koko massakausi ja varmasti myös Nadal tiedostaa uniikin tilaisuutensa kymmenenteen voittoon. 

Ottelun alku tulee olemaan todella isossa roolissa ja varsinkin Nadalille on tärkeää päästä hyvin otteluun sisään, jotta rentous lyönteihin löytyy mahdollisimman nopeasti. Jäkittäen tai väkisin repimällä pallot jäävät liian lyhyeksi, jolloin Stan pääsee iskemään tappavasti, mikä tukottaisi Nadalin peliä entisestään. 

Ottelun aikana myös Stanin on pidettävä päänsä ja oltava huolellinen hyökkäyksissään, sillä esimerkiksi Murrayta vastaan puolustuksen vastaiskupelote oli paljon pienempi kuin Nadalia vastaan. Tiukalla hetkellä ei siis saa perääntyä. Myös Nadalin on vietävä myllynsä loppuun saakka rohkeasti, eikä alkaa varmistelemaan missään vaiheessa pistettä. Saati ottelua. Passiivisella pelillä tämä voitto ei tule. 

5) Kuuma keli
Pariisin sunnuntai-iltapäivästä on tulossa kisan kuumin. Se auttaa periaatteessa molempia, mutta eri tavoin. Nadal nauttii kuumuudesta ylipäätään ja erityisesti se auttaa hänen yläkierrepomppuaan pomppaamaan entistä korkeammalle. Stanille kuuma keli ei elimistön kannalta puolestaan ole kenties niin tervetullut, mutta kuiva ja nopea keli auttaa puolestaan hänen pommejaan lentämään entistäkin lujempaa.


Vaikea tähän on ylipäätään mitään varmaa voittajaa nimetä, sillä kummankin voitto on tässä vaiheessa täysin perusteltavissa. Stan voi periaatteessa lyödä Nadalin pois kentältä suoremmilla pommeillaan tai Nadal voi yhtä hyvin riepotella Staniä ympäri kenttää kierteillään ja iskeä tappavat iskut tyhjään kenttään. Paljon ratkaisee pelaajien paineet, varsinkin ottelun alussa. Nadal voi tukehtua huonoon alkuun, jolloin Stan menee menojaan tai jos Stan ei löydä heti tasoaan, on Nadal armoton ja väsyneenä Stanin voi olla vaikea kiivetä kisaan mukaan.

Menee tiukaksi, mutta pysytään turnausennakossa ja sanotaan Nadal erin 3-2.