Keskiviikosta on muodostumassa todellinen superpäivä, sillä sateen takia myös ensimmäiset puolivälierät pelataan tänään. Toisten puolivälierien ennakko tulee tässä!
Andy Murray vs. Kei Nishikori
Ennen turnausta kirjoittamassani ennakossa tämä pari oli lopulta ainut, joka ei ennusteessa toteutunut. En uskonut kumpaankaan pelaajaan tämän vuoden turnauksessa, koska molemmilla oli alla loukkaantumisia eivätkä otteet kevään massoilla olleet vielä vakuuttaneet. En ole ihan varma ovatko ne tehneet sitä vieläkään, mutta puolivälieräpaikka Grand Slamissä on aina kivenkova suoritus. Puhumattakaan toiselle avautuvasta semifinaalista, ehkä jopa finaalista.
Andy Murrayn kausi on ollut vaikea loukkaantumisineen, sairasteluineen sekä maailman ykköspelaajan paineineen. Odotukset olivat varmasti kovemmat kuin mitä tähän mennessä on tällä kaudella nähty. Kun skotti majailee tämän vuoden race-pisteissä 13. sijalla, 1210 pisteellä, niin on selvää, että menestymispaineita alkaa olla ja tulosta olisi pikkuhiljaa tultava. Siinä mielessä tämä Grand Slam-puolivälieräpaikka tulee oikeaan aikaan ja varmasti myös oikealle miehelle, sillä Murrayn kohdalla en usko työmäärän juurikaan laskeneen edellisvuosista.
Viime kaudella Andy pelasi maukkaan massakauden ja näytti jopa siltä, että skotti olisi vihdoin voittanut massavaikeutensa, joita väritti monena vuotena esimerkiksi alustan raskauden aiheuttamat selkäongelmat. Tänä vuonna ongelma oli lyöntikäsi, joka kipeytyi jo kovilla kentillä. Massakauden avausturnauksissa käsiongelmat näyttivät vaikuttavan miehen peliin karusti, kun esimerkiksi kakkossyötössä ei ollut juuri minkäänlaista painoa. Siinä vaiheessa olinkin valmis ehdottamaan Murraylle jopa massakauden skippausta ja keskittymistä parantumiseen sekä ruohokauteen.
Murray on kuitenkin parantanut peliään ja erityisesti syöttämistään hurjasti turnauksen aikana. Edelliskierroksella mies kirjautti kakkossyöttöjen voittoprosentiksi jopa 75%, mikä on todella kova lukema. Kun fysiikka näyttää teräksiseltä ja puolustuksen ollessa lähes entisellään, niin näyttäisi, että Murrayn kohdalla on pelin kivijalka kunnossa.
Olen kuitenkin erittäin skeptinen, että tämä riittäisi kisan voittoon saakka. Se vaatisi vielä aggressiivisempaa hyökkäyspeliä kyytipojaksi, jota jäljelläolevan kaavion muissa lohkoissa on huomattavasti enemmän.
Kei Nishikori on puolestaan uurastanut paljon tässä turnauksessa, mutta myös ennen sitä. Nyt on käynnistymättä jo viides perättäinen kisaviikko. Tuorein vamma, oikea ranne, esti pelit vielä juuri ennen kisaputkea ja välillä tuntuu siltä, että seuraava loukkaantuminen väijyy jo nurkan takana.
Nishikorin peli on aaltoillut jopa pelin sisällä hurjasti ja näyttää siltä, että terävyys on vain ajoittaista, mikä viestisi väsymyksestä. Esimerkiksi Fernando Verdascoa vastaan mies oli täysin yössä ottelun alun. Japanilainen heräsi otteluun vasta kun moottori lähti käyntiin Verdascon lisätessä jälleen kerran liiaksi kaasua, jolloin espanjalaisen virheet alkoivat kasaantua.
Murrayta vastaan moiseen flegmaattisuuteen ja vastustajan virheiden odotteluun ei ole varaa. Nishikorin tulee iskeä päälle koko ajan kaikkialta, eikä antaa yhtään aikaa Murraylle eikä siimaa pelin neutraloimiseksi. Japanilainen osaa kyllä massapelin ja hän pystyy lyömään painavaa yläkierrelyöntiä peliä aktiivisesti vieden, mutta en ole varma riittääkö Nishikorin energiataso tähän nyt. Sitä se kuitenkin vaatisi.
Haaste on muutenkin kova, sillä Nishikorin rekordi Murrayta (2-9) vastaan ei mairittele. Miesten pelissä on jonkinlaista sukulaisuutta ja yleensä se parempi vie valtaosan voitoista.
Murray osaa toki myös massan niksit ja hän osaa olla itse asiassa varsin inhottava, shakkimestarin kaltainen, siirtelijä. Jos skotin vastaiskut lähtevät totuttuun tapaan, ei ottelusta tule Nishikorille missään tapauksessa helppo. Puolustuksen perustaso riittää Murrayn osalta tässä ottelussa pitkälle, mutta tulitusta voisi nyt lopputurnausta silmällä pitäen lisätä selvästi aiemmista kierroksista. Muussa tapauksessa tämän parin pelit olivat käytännössä tässä ja nukkumatti odottaa semifinaalissa.
Murray siis voittoon erin 3-0 tai rtd:llä.
Stan Wawrinka vs. Marin Cilic
Boom, boom ja boom. Ja boom. Tästä kohtaamisesta tulee puolestaan voimatenniksen riemujuhla, jossa brutaali voima jyrää lähes kaiken kikkailun. Jomman kumman on kuitenkin joustettava toisen voiman alla ja juuri se tekee tästä erittäin herkullisen matsin seurattavaksi.
Molemmat ovat kahlanneet alkukierrokset oikeastaan yllättävänkin kivuttomasti ilman erämenetyksiä ja Marin Cilin sai edelliskierroksella jopa keskeytysvoiton, joten energiatasot ovat molemmilla varmasti korkeat.
Stan Wawrinkan kohdalla vaikuttaisi siltä, että kunnonajoitus on mennyt täysin nappiin. Mies pelasi massa-Masterseissa vielä melko rikkonaisesti, mutta Garrosia edeltävästä Geneven kotiturnauksesta lähtenyt voittoputki on jatkunut upeasti ja peli näyttää varsin hyvältä. Liike on aktiivista erityisesti massalla niin tärkeässä syvyyssuunnan liikkumisessa. Tämä liike jää usein aivan liian pienelle huomiolle. Poikkeuksetta jaksetaan hehkuttaa sitä, kuinka joku ravaa tuntikausia nurkasta nurkkaan ja vaikkapa vielä etukentän stoppareihinkin, mutta katsokaapa Wawrinkan syvyyssuunnan liikettä lyönnin valmisteluvaiheessa. Mies toki valuu taakse kun hän joutuu puolustukseen, mutta se kuinka upeasti hän tulee vastaan, ottamaan poikkeuksetta vastustajalta aikaa pois ja lyömään palloa lakipisteestä on taidetta. Siirtyminen takarajan päälle peliä dominoimaan tapahtuu käytännössä salamannopeasti. Moni, moni huippupelaaja ei ole lähellekään niin nälkäinen tässä aggressiivisuudessaan kuin Wawrinka.
Myös Cilicin massakausi on hieman aaltoillut vaisujen Mastersien kautta Istanbulin massakisan voittoon, joten kuntohuippu on lähellä kroaatillakin. Cilicin voimapelin soveltuvuutta ja ennen kaikkea kestävyyttä on epäilty aina massakaudella, mutta kroatialaisena hänellä on paljon kokemusta massapelaamisesta ja tuloksiakin on aina tullut. Toisin kuin vaikkapa Milos Raonic, on Cilic selvästi monipuolisempi, kuin monotonisesti palloa tykittävä Raonic. Lyöntisuuntia, taitoa ja ideaa on huomattavasti kanadalaista enemmän, vaikka itsekin tulee helposti niputettua Cilic puhtaasti voimapelaajien joukkoon.
Myös toinen hypoteesini pitkien pelaajien dilemmasta Grand Slamien toisella viikolla joutuu jälleen puntariin. Slameissa ja varsinkin siis massalla, pelin ollessa raskasta, isot miehet sippaavat usein toisella viikolla. Cilin on kuitenkin selvinnyt nyt niin minimaalisella kuormalla, että kaikki eväät ovat siinä mielessä vielä korissa.
Ottelun yksi merkittävimmistä asioista tulee olemaan syöttäminen. Molempien, mutta varsinkin Cilicin on syötettävä tasaisen hyvin, eikä alkukierroksilta tutuksi tullutta aaltoilua saisi nyt tulla. Cilicin on hyödynnettävä ykkössyötöissään Stanin blokkauspalautukset ja otettava niiden avulla aloitteet pisteissä viemällä peliä 2-4 ensimmäisen lyönnin ajan täysin oman mielen mukaan. Stania ei saa päästää moukaroimaan ja nousemaan takarajan päälle. Cilicillä on tarvittaessa luotisuoraa tulitusta, jolla Stanin saisi taka-alalle nostamaan palloja kehiin. Mutta. Iso on se epäilys, että Cilic kaatunee lopulta marginaaleihinsa, jotka ovat sittenkin liian pienet. Stanin voimapeli yhdistettynä sen kestävyyteen, on lopulta liian myrkyllinen yhdistelmä Cilicille.
Keskinäiset ovat 11-2 Wawrinkalle ja sveitsiläinen on myös voittanut kaikki miesten massakohtaamiset, joten siinä mielessä tämäkään ei lupaa hyvää Cilicille, mutta ajat ja suhdanteet tietysti muuttuvat. Ensimmäisen erän voitto olisi Cilicille aivan pakollinen, kuten myös toisenkin, sillä kun Stan saa ison vaihteen päälle, tietää se entistä rajumpaa menoa.
Wawrinka jatkaa erin 3-1.