08/06/2017

Ennakko: Semifinaalit, Roland Garros 2017

Neljä parasta jäljellä. Perjantain semifinaalipäivästä tulee upea päivä! Tässä ennakko!

Rafael Nadal vs. Dominic Thiem
Menneisyys vastaan tulevaisuus? Siinäpä pohdittavaa tähän otteluun. Varmaa on, että massakuninkaan paikka on lähivuosina jaossa, mutta se saattaa tapahtua jo nyt. Kaksi kautta on puhuttu siitä, kuinka Dominic Thiem on tuleva hallitsija massa-alustalla, joten mikä olisikaan upeampi paikka Thiemille nousta valtaan kuin juuri tämänvuotinen Roland Garros?

Thiemin nousun esteenä kirkkaimpaan kärkeen valtaistuimelle ovat olleet juuri nämä isot pojat, joiden jatkuva voittaminen on ollut itävaltalaiselle suuri haaste. Voi olla, että tilanne on hiljalleen kääntymässä, sillä tällä hetkellä Thiemillä on viimeisimmät voitot niin Nadalista kuin vihdoin myös Novak Djokovicistä. Se on hyvä merkki, josta mies varmasti ammentaa paljon välierässäkin.

Djokovic kaatui ensimmäistä kertaa puolivälierässä varsin kypsän ja tyylikkään esityksen jälkeen, joten se saattoi olla lopullinen henkinen este, joka keskiviikkona murtui. On aina kova juttu voittaa joku kärkinimistä Grand Slam-tasolla ja varsinkin jos kaatujana on hallitseva mestari. 

Thiemin pelissä on Ranskassa ollut upea sekoitus brutaalia voimaa, monipuolisuutta, taktisuutta ja taitoa. Mies osaa avata kenttää ja riepotella vastustajaa kuin märkää rättiä, pelistä löytyy kaikki elementit pehmeistä käsistä pommitukseen ja niin edelleen. Ajoittain itävaltalainen valuu toki edelleen liiaksi takarajan taakse luodakseen itselleen lisäaikaa moukarointiinsa, mutta tätä kaupankäyntiä ja valintoja tennis tietysti usein on.

Myös Nadal on pelannut upeasti tähän mennessä. Liike ja lyöntien energiat suuntautuvat jatkuvasti eteenpäin, eikä viimeisen parin vuoden kaltaista peruuttelua ole juuri nähty. Tästähän olen kirjoittanut jo useasti. Nyt kentällä riehuva Nadal näyttää siis varsin tutulta versiolta itsestään vuosien takaa. Lyönnit lähtevät puhtaasti ja terävästi, pelissä on jatkuvaa aggressiivisuutta ja ideaa, lyöntisuunnat ovat monipuolisia ja syöttäminenkin on kovalla tasolla. 

Oikeastaan ainut kysymysmerkki on se, ettei Nadalia ole tässä turnauksessa vielä kunnolla testattu, vaan mies on käytännösä kruisannut semifinaaliin. Tankki on toki täynnä, mikä on tietysti erityisen tärkeää, mutta miten espanjalainen reagoi todellisessa painetilanteessa? Se nähdään todennäköisesti vasta semifinaalissa.

Ottelusta tulee väkisinkin hieno kohtaaminen, sillä molemmat ovat pelanneet parhaalla tasollaan jo viikkoja. Kumpikin pelaa omaa aktiivista peliään ja väittäisin, että ottelun voittaja on se, kumpi saa tai siis pääsee hyökäämään enemmän ja varsinkin kämmenpuoleltaan. Puolustusasemaan joutuminen on turmiollista kummankin massamyllyssä, eikä kukaan puolustaen pitkässä juoksussa ottelua voita, sillä niin kovia myllyttäjiä nämä kaksi ovat. Molemmilla lieneekin sama pyrkimys ottamaan aikaa vastustajalta pois ja se kumpi tässä siis onnistuu, voittaa.

Thiemin on pyrittävä horjuttamaan Nadalia nimenomaan juuri aiemmin mainitulla brutaalilla voimalla. On iskettävä lujaa ja suorempaa pommia siten, että espanjalainen joutuu nostelemaan palloa jatkuvassa kiireessä. Toki yläkierreriepottelukin on pidettävä pelissä mukana, mutta sen täytyy toimia niin, että Nadal joutuu lyömään niihin juoksusta tai rystypuoleltaan korkeaan pomppuun. Näillä keinoilla Thiem voi metsästää ja vaania niitä Nadalin puolen kentän pörriäisiä, joiden päälle hän pääsee iskemään tappavia iskuja kentän sisäpuolelta. Loistava mahdollisuus tähän tarjoutuu myös hyvän syöttämisen avulla. Kick-syöttöä ulos varsinkin ykkösruutuun Nadalin rystylle, pieni vastaantulo ja boom, pallo linjasta tai peräti tyhjästä kentästä läpi.

Nadalin on puolestaan uskallettava lyödä Thiemin pommeihin puhtaasti ja tulemalla vastaan kentän sisäpuolelle pisteitä päättämään. On haettava rohkeasti peruslyöntiratkaisuja molemmilta puolin ja erityisesti linjaan. Ilman niitä iltapäivästä tulee tuskainen. Aktiivinen peli painavin lyönnein ja verkkopäättämisineen on avain menestykseen. Se vaatii hurjasti liikettä, mutta ennen kaikkea itseluottamusta.

Tiukkaa on, mutta olisiko se vielä kerran Nadal? 3-1.

Andy Murray vs. Stan Wawrinka
Puolustus vastaan hyökkäys? Siinä puolestaan tämän parin asetelmat. Tämä toki karrikoiden, mutta isossa kuvassa mitä todennäköisimmin näin. Ottelu on uusinta viime vuoden semifinaalista, jonka ennakko löytyy muuten kertauksena tästä. Täysin samoilla askelmerkeillä ei kuitenkaan nyt mennä. Viime vuonna voiton vei onnistuneen massakauden muutenkin pelannut Andy Murray, mutta olisiko tänä vuonna Stan Wawrinkan vuoro?

Aloitetaan kuitenkin Murrayn pelistä, joka on aaltoillut turnauksen ja otteluidenkin aikana. Välillä on tuntunut, että skottia ollaan viemässä täysin sata-nolla. Välillä on taas vaikuttanut siltä, että miehen puolustuspeli sekä vastahyökkäykset ovat niin rajulla tasolla, ettei kenelläkään ole keinoja skotin lyömiseen kolmen voittoerän vertaa.

Mutta uhkakuviakin on, eikä vähiten tietysti Stanin muodossa, vaan myös pelillisesti. Kehuin ennen puolivälierää Murrayn hyvää syöttötyöskentelyä ja varsinkin kakkossyöttöjen voittoprosenttia, joka oli ensimmäiset neljä kierrosta upealla tasolla. Puolivälierä kuitenkin osoitti Kei Nishikorin loistavien palautusten myötä auttamattomasti, että Murrayn kakkosista aukeaa hyökkäyspaikkoja välillä liiankin hyvin. Nishikoria vastaan Murray voitti vain 43% kakkossyötöllä avatuista pisteistään ja jos Stan osaa hyödyntää tämän kuten Kei, niin yksi voiton avaimista piilee tässä. Wawrinkan palauttamiseen tulleekin semifinaalissa tämän myötä pieni muutos, sillä olisin erittäin yllättynyt, jos sveitsiläinen edelleenkin vetäytyisi 4-5 metriä takarajan taakse palauttamaan Murrayn kevyempiä kakkossyöttöjä. Uskon, että Stan iskee tähän ennemmin tai myöhemmin ottelun aikana, riippuen tietysti Murrayn syöttöpäivästä.

Murray on kipuillut turnauksessa jo aiemmin kovia pommittajia vastaan kuten Andrei Kuznetsov, Martin Klizan ja Juan Martin del Potro. Myös Nishikorin ensimmäinen erä Andyä vastaan oli hyvää tulitusta tai dominointia. Siitä huolimatta Andy on löytänyt tavat neutralisoida vastustajien tulitukset ja kääntää ottelut lopulta edukseen.

Stan Wawrinka on tällä hetkellä kuitenkin aivan eri tasolla kuin edellämainitut pelaajat. Hänen pelissään on parempaa kestävyyttä, enemmän marginaalia ja onpa sveitsiläisellä tällä hetkellä myös paljon suurempi itseluottamus. Kierros kierrokselta Stan on parantanut, terävöittänyt peliään ja kirkastanut ajatustaan. Vaikuttaa siltä, että Nadalin ohella Stan on kaavion nälkäisin pelaaja juuri nyt ja hän vaikuttaa olevan "the man on a mission". Ero Nadaliin lienee se, ettei Stan tunne pelkoa voittamisesta, eikä tulevista vastustajistaan. Nadalin kohdalla jonkin sortin epäilyksiä aiheuttaa varmasti niin Thiem kuin juuri Wawrinkakin.

Stan lähtee todennäköisesti pelaamaan tuttuun tyyliinsä täysin omaa peliään ja ottelussa Murray tulee olemaan se, jonka täytyy mukautua Stanin peliin. Pieniä nyansseja toki Stanilläkin varmasti on, mutta isossa kuvassa pelikirjan sivut näyttävät kristallinkirkkailta. Painavaa syöttöä, hyvää ja aktiivista vastaantulemista, lyöntien ajoissa ottamista ja loputonta hyökkäystä. Stan sanoi edelliskierroksella lisänneensä hieman kierrettä Marin Cilicin kiusaamiseksi. Se voisi olla hyvä muuvi myös Murraytä vastaan, sillä tämä on erinomainen kontraaja kovempaan palloon. Voiman ja kierteen yhdistelmällä sekä hyvillä kulmilla kummaltakin puolen Stan pystyy riepottelemaan skottia mielensä mukaan. Jalatkin ovat tuoreet, joten energiataso riittää tänä vuonna viime vuotta paremmin.

Stan finaaliin erin 3-1.