17/04/2012

Ennakko: Nadal vs. Nieminen, Monte Carlo 2012

Monte Carlossa on keskiviikkona tarjolla herkkupala ainakin suomalaisittain, kun meidän Jarkko kohtaa Rafael Nadalin. Ennakkoasetelmat ovat valitettavasti vain niin selvät kuin olla ja voi. Jarkon, tai kenen tahansa, kannalta pahempaa paikkaa ei juurikaan voi olla. Nadalin kohtaaminen massakentällä lienee tennismaailman haasteista hurjin.

Vaikka lähtökohta otteluun on lähes toivoton, on erittäin mielenkiintoista nähdä, miten Jarkko lähtee otteluun ja mitä hän tulee tekemään ottelun voittamiseksi. 

Takakentän pallottelussa Jakelle käy todella huonosti, eikä silmitön verkolle hyökkääminenkään ole viisasta varsinkaan Nadalia vastaan, varsinkaan massakentällä.

Raapustelin taannoin Nadalin ongelmista (Missä mentiin metsään, Mr Nadal) ja jotenkin tuo höpötys kulminoitui siihen, että jos Nadalilta ottaa ajan pois suorilla laakapommeilla, niin mahdollisuudet herran lyömiseen paranevat melkoisesti. Juuri näin, mutta nyt ongelmana on vain se, että alustana on hidas massa. Suorien pommien tykitys Nadalia vastaan tämän suosikkialustalla on itsemurhaa lähes kenelle tahansa, eikä Jarkko ole poikkeus. Noin 4-5 onnistuneen suoran pommin tykitys per piste massalla Nadalia vastaan saattaa toimia hetken, muttei millään koko ottelua. Eränkin vieminen tällä tavalla olisi aivan maksimaalinen suoritus. Jotain muuta on siis kehitettävä.

Jarkon ammattilaisuran alkuvuosina paljon käyttämä temponvaihtelu ja sekoituspeli voisi olla yksi vaihtoehto, mutta nyt on vastassa Nadal, joka aloittaa hurjan yläkierremyllynsä välittömästi vähänkin löysästä lyönnistä ellei peräti jo aiemmin. Tämäkään ei siis kuulosta hyvältä, ellei Jarkko halua ehdoin tahdoin kimpoilla ympäri areenaa. Keinot siis käyvät kovin vähiin. 

Jarkon tulee kuitenkin painostaa mahdollisimman paljon Nadalin rystypuolta ja pitää pallot kahden vasurin välisenä rystypallotteluna niin pitkään kuin pystyy. Jarkon rysty on suorempi ja hyvin toimiessaan rohkeasti lyötynä myös aavistuksen Nadalin nykyistä rystyä painavampi, joten siinä voisi olla yksi paikka iskeä. Puolittaisestakin paikasta tulee hakea riskilläkin ratkaisua ja toivoa, että tämä peli kestää loppuun saakka. Paljon tarvitaan siis Jarkon viime vuonna lisäämää kämmenelle kiertämistä, jota ikävä kyllä myös Nadal harrastaa ehkä parhaiten maailmassa. Sieltä sitten kämmentappoja tai -myllyjä sisältä ulospäin sekä viime vuonna paljon käytettyä sisältä sisäänpäin, pitkin linjaa Nadalin kämmenkulmaan. Niin sanotut "marjat" voi yrittää käydä poimimassa verkolta tai puolesta kentästä. Nadalin banaanikämmenohitusta on kuitenkin varottava viimeiseen asti, kuten myös siis sitä ettei se ole Nadal, joka pääsee käskyttämään kämmeneltään.

Sanomattakin on selvää, että Jarkon syöttämisen pitää olla hurjalla tasolla ja ne ajoittaiset leijasyötöt on nyt syytä unohtaa kokonaan. Muussa tapauksessa Nadalin palautuksia joutuu hakemaan katsomosta ja Nadal syö yhden niemisen välipalaksi. Kakkossyöttöäkin tulee siis lyödä hyvällä kickillä rohkeasti kuin vierasta sikaa ja varoa ettei se missään tilanteessa jää lyhyeksi. Nadal pyrkii syötönpalautuksissaan usein vain myllyn aloittamiseen, eikä niinkään suoriin läpilyönteihin, joten hyvällä syöttämisellä saisi ainakin yhden tai kaksi "helpompaa" lyöntiä ennen kuin kiire tulee todennäköisemmäksi.

Yksi iskun paikka on myös Nadalin syöttö. Jos se vähänkin pätkii, pitää ratkaisuja tai myllytyksen paikkaa hakea välittömästi edellä kuvatun kaltaisesti 

Vaikeatahan otteluun on varmasti lähteä, mutta turha sinne on mennä anteeksikaan pyytelemään. Hurjalla itseluottamuksella, mutta toisaalta tarpeeksi nöyränä ja valmiina taistelemaan. Erävoittokin olisi yksi kovimmista suorituksista suomalaisessa urheiluhistoriassa. 

Tsemppiä Jakke!