02/03/2013

Time violation for Mr. Del Potro

En tiedä näkikö joku Dubain eilisessä semifinaalissa Novak Djokovicin ja Juan Martin Del Potron välillä tilannetta, jossa Del Potrolle lätkäistiin varoitus pelin viivyttämisestä 20 lyönnin pallorallin jälkeen. Jos tuomari voi joskus pilata pelin täydellisesti, niin se on kutakuinkin juuri tätä. Täysin käsittämätön veto.

Del Potro oli hävinnyt ensimmäisen erän 3-6, mutta hän pääsi toisessa erässä nopeasti 3-0-johtoon. Del Potron syöttäessä 3-1-johdossa, Djokovic sai erän ensimmäisen murtopallonsa pallorallin jälkeen tilanteessa 30-40.

Del Potro tulee syöttämään, pomputtaa muutaman kerran palloa (ei 15 kertaa kuten Djokovic) ja alkaa valmistelemaan normirutiinein syöttöään, joka hänellä kestää noin 5-7 sekuntia, kun tuomari viheltää pelin poikki ja antaa Del Potrolle varoituksen ajan pelaamisesta. Tauko pisteiden välillä oli ilmeisesti ollut liian pitkä, mutta pitkän pallon jälkeen se ei häirinnyt muita kuin päätuomaria. Del Potro ei ollut liiemmin vetänyt edes henkeä pallon jälkeen, vaan toimi koko ajan, johdonmukaiseen ja rauhalliseen tyyliinsä toki, kohti seuraavaa syöttöä.

"Tauko" ei myöskään häirinnyt peliä millään tavalla, vaan peli soljui koko ajan mukavasti eteenpäin. Minkälainen tuomari astuu tuossa tilanteessa framille ja antaa pelaajalle tämänkaltaisen varoituksen ensimmäisen kerran juuri silloin, kun kyseessä on vastustajan murtopallo?

Toki säännöt ovat sääntöjä, mutta silti kitkisin pelistä pois vain räikeimmät ja ilmiselvät ajanpeluut. Jotenkin tämä porukka tuomareista pitäisi pystyä kitkemään täysin pois. Huomionhakua tai paskantärkeyttä sanon minä. Pieni pelisilmä ei olisi pahitteeksi heillekään.


Ja mitä hyötyä tuosta tuomiosta lopulta oli? Kyseinen tauko venyi entisestään, Del Potro meni täysin sekaisin, yleisö buuasi ja kannusti jatkossa vain Del Potroa. Lisäksi herkullisesta tilanteesta ja ottelusta meinasi tulla täysi pannukakku. Eikä Del Potrokaan toimintaansa sen kummemmin muuttanut.

Arvatenkin Del Potron peli meni tästä totaaliseen umpisolmuun ja Djokovic otti hetkessä viisi (!) geimiä peräkkäin. Del Potro kuitenkin heräsi tilanteessa 3-5, piti syöttönsä 4-5:een ja mursi tasoittamalla 5-5:een häviten ottelun vasta tie-breakissa. Maila oli mennä päreiksi Djokovicin murrettua 4-3:een, mutta mies malttoi, vaikka tuska näkyi aavikolle saakka. Suuri suuri pelaaja. Moni ei olisi malttanut.