07/03/2013

Ennakko: Indian Wells 2013

Helmikuun läpsyttelyt on syytä unohtaa kutakuinkin nyt ja suunnata katseet jälleen tosipeleihin. Kauden ensimmäinen Masters 1000-sarjan turnaus alkaa Indian Wells'issä, jonne kokoontuvat kaikki kärkinimet ensimmäistä kertaa sitten Australian Openin. Tai viime vuoden Wimbledonin, miten sen nyt ottaa.

Toki helmikuussakin palloa tosissaan hakattiin, mutta totta puhuen, helmikuussa on turnauksia enemmän kuin joka sormelle ja kaikki hakevat pisteitä (ja rahaa) sieltä, mistä sitä helpoiten saa. Osa ei pelaa ehkä ollenkaan. Luonnollistahan tämä on kaikkinensa, mutta kun pakka hajaantuu ässiensä suhteen näin moneen suuntaan, on jotenkin vaikeata motivoitua seuraamaan, kuka pärjää missäkin. Kun kaikki ovat paikalla, vihdoin ja viimein myös Nadalia myöten, alkaa motivaatio ja kiinnostus kummasti kasvamaan.

Loistavasta aasinsillasta päästäänkin Nadaliin. Mies on paluunsa siis tehnyt ja kaksi voittoa kolmesta Etelä-Amerikan massaturnauksesta kertoo tietysti jotain, mutta kertooko se lopulta mitään tämän turnauksen suhteen? Enpä usko. Siitäkään huolimatta, että kenttä on kovaksi kentäksi yksi kiertueen hitaimpia ja Nadal vaikuttaisi olevan iskussa. Ferrerin murskaaminen oli kova näyte siitä, että tuskinpa kuka tahansa pääse silmille hyppimään, mutta puolivälierissä väijyvä Roger Federer saattaa hyvinkin päästä. En toisaalta ihmettelisi yhtään sitäkään ratkaisua, että Nadal pelaa tätä turnausta ikään kuin testimielessä ja testaa vain kipeän polvensa reaktioita. Mikäli se oireilee pienimmässäkin määrin, mies jättäytynee kisasta välittömästi pois. Se saattaa olla jo ennen ensimmäistä ottelua. Hänelle kauden tärkeimmät kisat ovat kuitenkin vasta tuloillaan Euroopan massakauden aikana, joten miksi ottaa turhaa riskiä nyt?

Nadal arvottiin Federerin puolelle kaaviota ja vieläpä samaan neljännekseen. Kisan kannalta melkoisen hyvää tuuria. Vai olisiko sittenkin kisaorganisaation loistavaa pelisilmää? Olisihan tuo ottelu toteutuessaan hirmuisen hieno, sillä jos nyt ihan totta puhutaan, niin onhan tässä tämän parivaljakon välisiä otteluita vähän ikävä ollut. Eikä tälle kohtaamiselle liene muuta estettä kuin Nadalin polven kunto, joten toivotaan parasta. Federer kuitenkin hoitanee tällä kertaa ja etenee aina finaaliin saakka, sillä toista tapaturmaa semissä Tomas Berdychiä vastaan tuskin tapahtuu. Varsinkaan kahden viikon sisään. Finaalia ennen ei muista liene uhkaajaksi viime vuoden voittajalle.

Kaavion yläosaan osunee myös erittäin herkullinen puolivälierä Juan Martin Del Potron ja Andy Murrayn muodossa. Del Potro on pelaamassa itseään lähemmäs ja lähemmäs kärkeä, muistuttaen meitä samalla siitä, miten vaikeaa paluu pitkän tauon jälkeen voi olla. Se voi viedä käytännössä vuosia. Pidetään tämäkin siis mielessä, kun seurataan Rafan paluuta tänä keväänä.

Andy on puolestaan pitänyt hiljaiseloa tappiollisen Australian Open finaalin jälkeen. Kunto on varmasti terästä, mutta pelituntuma voi olla aluksi aavistuksen kateissa. Muutama harjoitusrundi alle ja isku löytynee sopivasti Del Potro-kohtaamiseen.

Kisan suurin suosikki on eittämättä Novak Djokovic. Pelikunto on jälleen hirmuinen, kuten Dubaissa nähtiin. Jotenkin nyt palaa mieleen se sama fiilis kuin toissa vuonna, eli miten tuo mies voi olla voitettavissa. Liike, varmuus, tulivoima ja voitontahto ovat jälleen tapissa, joten vaikeaa miehen voittaminen on. Ja vaikka peli vähän sakkaisikin, niin mies ei vaan suostu edelleenkään häviämään. Aivan sama kuka tulee vastaan. Dimitrovit, tsongat ynnä muut siis alkupalaksi, Murray pääruuaksi ja Federer jälkiruuaksi.

Näillä siis mennään:

Puolivälierät:
Djokovic-Tsonga
Murray-Del Potro
Berdych-Ferrer
Federer-Nadal

Välierät:
Djokovic-Murray
Federer-Berdych

Finaali:
Djokovic-Federer

Voittaja:
Djokovic.