19/03/2013

Viikon video, viikko 11 ja jälkipelit: Rafael Nadal vs. Juan Martin del Potro, Indian Wells 2013

Viikon video viime viikolta tulee vasta nyt. Pahoitteluni. Tähän on kuitenkin syynsä, sillä Rafael Nadalin ja Roger Federerin matsin jälkeen alkoi näyttämään vahvasti siltä, että Nadal pelaa Indian Wellsin finaalissa. Jäin enemmän tai vähemmän odottelemaan Nadalin ja Novak Djokovicin välistä finaalia, josta olisi saatu hienoa materiaa pelin mentaalisista asetelmista, mutta...

Tapahtuikin jotain ihan muuta. Djokovic otti välierissä kuokkaan Juan Martin del Potrolta ja finaalissa Nadal löi del Potron. Viikon videona siis herkkupalat Indian Wellsin finaalista.Ja mikä matsi se olikaan! Momentum kääntyi käytännössä kämmenten mukana. Nadal riepotteli hidasta aloittajaa del Potroa ottelun alussa ja oli jo pisteen päässä tuplamurrosta (4-0), mutta sitä ei koskaan tullut.

Sen sijaan del Potron "fearhand" aloitti pommituksensa, joka toimi voittavana lyöntinä noin puolitoista erää aina siihen asti, kun Nadal pääsi eroon "turhista" kämmenvirheistään ja aloitti myllynsä. Kolmannen erän alussa Delpo oli käytännössä yhtä poikki kuin blogistin pelitili Nadalin ja Federerin puolivälierän jälkeen, joten paisti alkoi olla kypsä.

Viimeinen naula arkkuun taisi olla se del Potron kolmannen erän ensimmäinen syöttövuorö, joka kesti lähes 11 minuuttia, vaikkakin hän onnistui sen vielä jotenkin pitämään. Nadal hoiti seuraavan oman syöttövuoronsa puolessatoista minuutissa, jonka jälkeen tullut murto ei ollut enää minkään sortin yllätys. Loppu oli melko lailla kosmetiikkaa, eikä voittajasta ollut epäselvyyttä.

Eipä tässä voi kuin ihmetellä Nadalin pelitasoa. Oli luonnollisesti itsestään selvää, ettei hän palaisi kentälle puolikuntoisena, mutta on silti aikamoinen temppu voittaa kovilla kentillä ensimmäistä kertaa lähes kolmeen vuoteen näin pian paluun jälkeen. Ja tässä seurassa.

Nähtäväksi jää, mitä tapahtuu kun Nadal kohtaa seuraavan kerran Djokovicin, sillä jotenkin tuntuu, että Nadalilla on henkinen yliote niin Federeristä kuin del Potrostakin. Tomas Berdychistä puhumattakaan. Näille herroille riittää vain todellinen täysosumapeli, jotta he pystyisivät voimiensa tunnossa olevan Nadalin voittamaan. Valitettavasti he taitavat tietää tämän itsekin ja sen täytyy olla karmea tunne. Toisaalta, sama tunne lienee siellä jossain Nadalillakin. Djokon parin vuoden takaiset riepotukset eivät varmastikaan niin vain unohdu.

Oli miten oli, kun Nadal saa kämmenensä toimimaan, hän uhkuu sellaista voitontahtoa, että kotisohvallakin hirvittää. Tuo asenne, liike, voima ja peli tulee televisiostakin iholle. Pakkohan tämä olisi jossain vaiheessa livenäkin nähdä.

Loppuun on annettava vielä ansaittu tunnustus del Potrollekin. Mies tiputti edelliskierroksilla ensin Andy Murrayn ja heti perään Djokovicin. Finaalissa jalka painoi jo liikaa, eikä kolmas kolmieräinen perättäisinä päivinä voi olla tuntumatta. Tämä voi hyvinkin olla vuosi, jolloin del Potro iskee isosti jälleen Grand Slam -tasolla.