21/09/2013

Stanislas Wawrinkan kehitys

Stanislas Wawrinkan hienot otteet US Openissa saivat osakseen ansaittua ihailua ja huomiota. Mies onkin kaiken hehkutuksen arvoinen. Andy Murray oli lopulta täysin aseeton Stanin käsittelyssä, eikä Novak Djokovic'kaan helpolla päässyt.

Wawrinka on ollut vuosia sen toisen sveitsiläisen varjossa, mutta tänä vuonna peliin on löytynyt uutta potkua ja hän on vihdoin ponkaissut varjoista esiin.

Potentiaalia ja tyyliä Wawrinkalla on ollut aina. Esimerkiksi miehen rysty on kiertueen kauneimpia, mutta samalla myös yksi tulivoimaisimmista ja monipuolisimmista. Aikakaudella, jolloin kämmen on kaikille kaikki kaikessa, alkavat myös loistavan rystyn hallitsijat erottua pakasta, mikä on varmasti ollut yksi isoimmista tekijöistä Stanin nousussa parrasvaloihin. Hänen lyöntipelissään ei ole selkeää heikkoutta vaan tulivoimaa riittää molemmilta puolilta, jolloin myös pelotetta on hurjasti.

Pelissä on myös varmuutta sekä hyvää tempon vaihtelua. Ja kun paikka tulee, niin hän ei varsinaisesti ujostele voiman käytössä. Hän on varmasti yksi ikävimmistä vastustajista, sillä muutamaa löysempää lyöntiä saattaa seurata hurjaa pommitusta, mikä on aina ilkeää vastustajan kannalta.

Parantuneen pelin ohella myös itseluottamus on eri tasolla ja myös pää kestää paremmin tärkeissä paikoissa, joskin kaikkein eniten lienee kehitettävää edelleen juuri tällä osastolla. Myöskään fysiikka ei liene vielä aivan tapissa. Syöttökin lähtee painavuudestaan huolimatta jotenkin "unisin" jaloin.

Varaa ja potentiaalia on siis vielä. Ja mikä parasta, niin on myös aikaa.

En tiedä mikä rooli keväällä aloittaneella valmentajalla, Ruotsin Magnus Normanilla, on tässä kehityksessä ollut, mutta uskaltaisin väittää, että miesten yhteistyö kantaa hedelmää jo nyt. Onnistuneella valmentajavalinnalla potentiaali on saatu loistavasti esiin ja eteenpäin on menty.

Ikuisia lupauksia on tietysti tennismaailmakin pullollaan, joten toivotaan, että Stan the Man ja hänen tiiminsä saisivat tälle hienolle projektilleen vielä kruunun.

2 kommenttia:

 1. Kovastipa blogisti hehkuttaa Wawrinkan kehittymisestä. Onhan US Openin semifinaalipaikka Murrayn ja Berdychinkin nenän edestä tietysti kova saavutus. Muistuttaisin kuitenkin, että hän jo viisi vuotta sitten nousi ranking-tilalle 9, joka edelleenkin on miehen ennätys.

  Wawrinka on aina ollut hyvä syöttö(vuoro)pelaaja ja tänä vuonna jopa hiukan viiden vuoden takaista parempikin. Vastaanottovuorolla tilastot osoittavat kuitenkin pientä taantumaa vuoteen 2008 verrattuna. Mutta ehkä hän on kuitenkin kokemuksen karttuessa petrannut paineensietokykyään, koska tänä vuonna on sentään tullut turnausvoittokin. Siihen nähden aika yllättäen voitettujen murtopallojen tilasto on tänä vuonna paljon huonompi kuin viisi vuotta sitten (38 ja 45 %).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta Anonyymi,

   Joo, silloin hehkutetaan kun paikka on. Mielestäni Stan oli ja on sen arvoinen nyt. Oli miehen työ lyödä Murray ulos Grand Slamissä ja tapa, jolla Wawrinka sen teki, oli hieno. Pitipä mies vielä Djokoviciakin otteessaan, mutta ihan ei löpö riittänyt.

   Toki tilastot ja data ovat tärkeää tukea, mutta enemmän perustan siihen, mitä kentällä näen ja vaikuttaisi siltä, että Stan on valmiimpi voittamaan kärkinimiä nyt, kuin kertaakaan aiemmin urallaan. Siitäkin huolimatta, että juuri tuo mainitsemasi ranking-ennätys on vuosien takaa. Mies on ikään kuin kypsynyt pelin ohella.

   Jos voisi sanoa seuraavasti, niin väittäisin, että aiemmin jos hän oli ottelun "parempi" pelaaja, ei hän välttämättä poistunut kentältä voittajana. Nyt taas vaikuttaa siltä, että itseluottamus riittää voittoihinkin asti, kuten hyvin US Openissa nähtiin. Pelihän siihen riittää mainiosti.

   Tennisstatistiikasta on muuten juttu tekeillä, joten pysy linjoilla!

   Poista