05/09/2013

Ennakko: puolivälierät part II, US Open 2013

Toiset puolivälierät pelataan tänään. Isketäänpä ennakkoa myös niihin.

Novak Djokovic vs. Mikhail Youzhni
Ennen turnausta pidin Novak Djokovicin virettä arvoituksena, mutta katsellessani hänen otteitaan viimeisen viikon ajalta ja erityisesti toissapäiväistä neljännen kierroksen ottelua, tuli harvinaisen selväksi, että kisassa on tasan kaksi potentiaalista voittajaehdokasta. Djokovic ja Rafael Nadal.

Djokovicin peliin on tullut turnauksen edetessä aimo annos lisää aggressiivisuutta ja peli näyttää todella valmiilta juuri nyt. On toki huomioitava, että kaikki tähänastiset vastukset ovat täysin eri kaliiberia kuin jäljellä olevat.

Mikhail Youzhnia vastaan tuskin nähdään ihan samanlaista murhaa, mutta ei se nytkään mikään mahdottomuus ole, jos serbin vire on yhtä tappava kuin Marcel Granollersia vastaan. Tässä vaiheessa turnausta Youzhni on varsin ideaalinen vastustaja, kun vastaan olisi voinut tulla esimerkiksi Juan Martin del Potro, joka olisi ollut vaarallisuudessaan luonnollisesti täysin eri luokkaa.

Kun Youzhni väänsi vielä täydet viisi erää Lleyton Hewitt'in kanssa, niin on vaikea uskoa, että pelilliset saati fyysiset paukut riittäisivät Djokovicin lanausta vastaan, joka on jossain mielessä hurjan paljon paranneltu ja turboahdetumpi painos parhaasta Hewitt'istä. Tietysti myös eri aikakauden malli, joten vertailuni jopa ontuu, mutta pointtini lienee selvä. Ai ei? No ei sitten.

Uskon kuitenkin, että Youzhni saa aikaan jotain vastarintaa tai sen tyyppistä ja ottaa Djokoviciltä eniten pelejä tässä turnauksessa eli yli kymmenen, mutta eihän se tietenkään vielä mihinkään riitä.

Djokovic vie 7-5, 6-3, 6-4 ja pääsee todella tuoreena semifinaaliin.

Andy Murray vs. Stanislas Wawrinka
Murray'n peli ei vielä ole vakuuttanut. Jotenkin otteissa on ollut liiaksi sitä Andyn perinteistä perustahkoamista, eikä mies näytä lähellekään yhtä vaaralliselta kuin Nadal ja Djokovic. Eikä myöskään potentiaaliselta GS-voittajalta. Tämä on tietysti hurjasti sanottu hallitsevasta mestarista ja myös viimeisimmästä GS -voittajasta, mutta näin se vain on. Nyt voisikin olla korkea aika kaivaa esiin paras peli, sillä Wawrinkaa vastaan sitä voidaan kovasti jo tarvitakin.

Wawrinkan ongelmana on vain ollut otteluiden päättäminen. Hän on ollut useita kertoja "parempi pelaaja" aivan huippujakin vastaan ja jopa Grand Slameissä, mutta kärsinyt lähes yhtä usein kirvelevän tappion. Muistaako joku esimerkiksi ottelun tämän vuoden Australiasta, kun Djokovic oli kaukana parhaastaan, mutta voitti ottelun silti viidessä erässä viimeisen mentyä 12-10? Wawrinka pelasi omien sanojensakin mukaan elämänsä ottelun, mutta... Ei riitä.

Tässä voisikin olla nyt loistava paikka iskeä uran ensimmäinen GS -semifinaalipaikka, kun Murray ei selvästikään ole vielä parhaimmillaan. Se vaatii kuitenkin hieman sitkeämpää, maltillisempaa ja tarkempaa peliä kuin edellisen kierroksen hyvässä voitossa Tomas Berdychistä, sillä Andy osaa olla vaikeasti voitettava huonolla pelilläkin. Palloja tulee takaisin hirmuinen määrä ja puolustus on kiven kovaa. Transitio puolustuksesta hyökkäykseen ei tarvitse kuin pienen hetken liikaa aikaa ja tilanne saattaa olla Wawrinkan kannalta jo ohi.

Toivotaan ettei Wawrinka sula ja tästä tulisi hieno matsi, sillä ainekset loistavaan otteluun ovat olemassa. Samalla saamme nauttia Wawrinkan äärettömän kauniista ja tehokkaasta yhden käden rystystä.

Lopuksi joudun kuitenkin kaivamaan realismin esiin. Murray vie 4-6, 7-6, 6-4, 6-3 ja turnauksen toiseksi odotetuin kohtaaminen ennen maanantain finaalia Djokovic-Murray toteutuu.