04/09/2013

Ennakko: puolivälierät part I, US Open 2013

Puolivälierät alkavat kaavion alaosan kohdalta tänään. Tässä ennakkoa!

Kvartsiennustuksenihan meni tältä osin täysin metsään. Vain yksi ennakon neljästä nimestä osui oikeaan. Ja kun sekin oli Rafael Nadal, niin mitään suurta visiota ei tähänkään tietysti olisi tarvittu. Asetan itseni kuitenkin naurunalaiseksi uudestaan arvioimalla ensimmäiset puolivälieräparit.

David Ferrer vs. Richard Gasquet
Ferrerin matka tähän asti on ollut yllättävänkin työläs, sillä neljästä ottelusta kolme viimeisintä ovat olleet melko tiukkoja nelieräisiä vääntöjä. Fysiikkaan miehen peli ei tänäänkään tietysti kaadu, mutta US Open pelejä ovat värittäneet hänelle epätyypillisten pakottamattomien virheiden suurehko määrä. Ja olipa hänen valmistautumisensa tähän turnaukseen suorastaan surkea miehen normaaliin lanaukseen verrattuna.

Mutta kuten aina, historia ei ole tae tulevasta.

Myöskään Richard Gasquet'n reitti puolivälierään ei ole ollut kevyin mahdollinen. Alla on hieno, mutta kuluttava viisieräinen Milos Raonicia vastaan ja jotenkin en ole koskaan nähnyt Gasquet'iä kovinkaan fyysisenä pelaajana. Pelatut erät saattavatkin näkyä pelissä jo ja juuri Ferreriä tankki saisi olla melko täynnä.

Huomionarvoista on myös se, että niin tyylikäs ja hyvä pelaaja kuin Richard Gasquet onkin, pelaa hän nyt vasta uransa toisen Grand Slam -puolivälierän. Tässä vertailussa hän muuten häviää esimerkiksi Jarkko Niemiselle. Toki Gasquet'llä on yksi semifinaali paikka (Wimbledon 2007), mutta muuten hän on profiloitunut vahvasti neljännen kierroksen Grand Slam -pelaajaksi.

Miehet ovat kohdanneet toisensa yhdeksän kertaa ja Ferrer on vienyt otteluista kahdeksan. Gasquet on jossain mielessä hyvä match-up Ferrerille. Gasquet ei pysty tykittämään Ferreriä ulos, vaan pitää yllä juuri sopivaa tempoa, joka mahdollistaa Ferrerin nykyisen mieliposition takarajan tuntumassa, josta hän kontraa, raastaa, vääntää, mutta tarvittaessa myös lämää. Eikä sovi unohtaa niitä painavan nurkkalyönnin jälkeisiä espanjalaistyyppisiä verkolle nousuja a la Sergi Bruguera, jossa käydään tiputtamassa pallo verkolta kaverin tyhjään etukenttään jauhamisen ja rakentelun päätteeksi.

En siis usko Gasquetin pystyvän Ferreriä nyt yllättämään, vaan Ferrer lanaa tämän tarvittaessa vaikka fysiikallaan ja kokemuksellaan. Siitä huolimatta ottelu tarjoaa varmasti tiukkoja vääntöpalloja pomminvarmasti, joten ehdottomasti parempi herkku tämä on tämänpäiväisistä otteluista.

Ferrer vie 7-6, 6-4, 6-3.

Rafael Nadal vs. Tommy Robredo
Tässä ottelussa on luonnollisesti vain yksi suosikki ja kyllä tämä näyttää nyt vahvasti myös siltä, että Rafael Nadal joutuu kunnon testiin vasta finaalissa. Valitettavasti. Kun tähän otteluun oli tarjolla klassikko Roger Federer vs. Nadal, niin onhan se vähän jopa harmi, ettei se toteutunutkaan. Voi hyvinkin olla, ettei heidän kohtaamistaan tulla näkemään US Openissa koskaan.

Mutta kaikki kunnia Robredolle. Hän voitti Federerin ensimmäistä kertaa urallaan ja vaikka kuinka Roger pelasi huonosti, on hänen voittamisensa Grand Slameissä silti vaikeaa ainakin henkisesti. Yhtä hyvin hän voisi siis voittaa ensimmäistä kertaa myös Nadalin. Mutta, ei ehkä kuitenkaan.

Nadalin peli on kerrassaan hurjassa iskussa, joten vain totaalinen romahdus tai loukkaantuminen voi estää hänen voiton. Pari tasoa heikompi pelikään tuskin tekisi tästä edes tiukkaa.

Tällä hetkellä kämmen paukkuu todella puhtaasti kaikkialta kaikkialle, syöttö on parhaassa iskussaan ehkä koko uralla ja liike on totutulla tasolla. Eikä ole varsinaisesti haitaksi, että lähes kaikki passiiviset moonballit loistavat nyt poissaolollaan. Pelissä ei juuri välilyöntejä ole, vaan pyöritys alkaa hyvän syöttämisen ja aggressiivisemman palauttamisen jälkeen välittömästi.

Tommy has no chance ja Nadal vie 6-3, 6-4, 6-2.