06/07/2014

Ennakko: Novak Djokovic vs. Roger Federer, Wimbledon 2014 finaali

Viis potkupallosta! Tänään huipentuu urheilukesä 2014! Vuorossa Wimbledonin miesten finaali! Tässä ennakko!

Alkuun kuitenkin pieni vilkaisu taaksepäin. Vähän jäi vielä nuorten rynnistys tämän vuoden Wimbledonissa torsoksi, mutta hienoa vaihtelua semifinaaleihin heistä saatiin. Paukut eivät vielä vain riittäneet, mutta varsinkin Grigor Dimitrovin esitys, semifinaali mukaanlukien, oli vahva. Kun otteisiin tarttuu vielä tasaisuutta, niin matsien sisällä kuin niiden välilläkin, on tulevaisuus täällä jo muutaman vuoden sisällä ja voisinpa väittää, että vahvasti. Raonic, Kyrgios, Nishikori, Dimitrov ja kumppanit tekevät matkaa viimeisestä perusleiristä kohti huippua.

Hienosti Dimitrov Djokovicin haastoi jo nyt, eikä monikaan asia mennyt vikaan, mutta jälleen kävi selväksi kuinka vaikea voitettava Novak Djokovic lopulta on. Peli saattaa ailahdella ja notkahdella sinne tänne, mutta lopulta mies voittaa. Ei aina, kuten Saksa aikoinaan jalkapallossa, mutta usein kuitenkin. Miehen perustaso notkahdusten ulkopuolella on vain niin käsittämätömän kova. 

Kovaa pommia tottelee toki Djokovickin, mutta vaikea häntä on ruohollakaan ottelusta ulos lyödä. Puolustus on kivenkova, vaikka vastassa olisikin loistava hyökkääjä, kuten Roger Federer. Yltiöpäinen hyökkääminen ei pitkässä juoksussa useinkaan toimi, sillä ennen pitkää Djokovic saa joko neutralisoitua pelin täysin tai iskettyä tarpeeksi vastaan vastustajan avatessa peliä. Pahimmassa tapauksessa (Federerin kannalta) tapahtuu molemmat. 

Eikä Djokovic tietenkään pelkän puolustuksen varassa ole. On nähty, että mies pystyy voittamaan Federerin myös aggressivisella ja aktiivisella pelillä. Pelin mielekkyyden takia olisikin varsin mukavaa, että Djokovic tulisi kentälle urku auki ja hakisi aktiivisesti ratkaisuja takarajan päältä, eikä perustaisi peliään vahvaan prosenttipeliin, jossa lyönnit pysyvät kyllä painavina, mutta ison marginaalin kera ja jossa peliä avataan vasta kun vastustaja on sitä ensin avannut.

Dimitrov-ottelun kaltaiseen pelin aaltoiluun ei Djokovicilla ole nyt varaa, sillä Federer haistaa mahdollisuutensa vielä yhteen Grand Slamiin tulleen, eikä näitä enää montaa tule. Asetelmassa voi olla lisäpaineita, mutta toisaalta Federer on aiemminkin ollut loistava käyttämään mahdollisuuksiaan. 

Pelillisesti ei Federerkään finaalissa tarjoile mitään uutta. Odotettavissa on jälleen sitä vanhaa ja hyväksitodettua hyökkäävää ruohotennistä hyvän syöttöpelin, aktiivisen pelinviennin sekä verkollenousujen kera. 

Onkin mielenkiintoista seurata kumpi ottelua tulee viemään. Saako esimerkiksi Djokovic käännettyä peliä tarpeeksi rystypuolelle, jossa hän pesee sveitsiläisen monipuolisemmilla ja ennen kaikkea varmemmilla ratkaisuilla. 

Taistelu pelipositiosta takarajan päällä ja sen sisäpuolella on luonnollisesti isossa roolissa. Ei Djokovickaan voi koko ottelua puolustaa, vaan on hyökättävä aktiivisesti ja pyrittävä eteenpäin. Hyökkäyspelaamisessa Federer on kuitenkin enemmän omalla mukavuusalueellaan. Toisaalta Djokovic pitää juuri vastahyökkäyksistä ja puolustuksen kautta hyökkäyksistä. Jää nähtäväksi kumpi tyyleistä on voittavaa peliä pitkässä juoksussa.

Pieni arvoitus finaalia ajatellen on se, ettei Federeriä ole lopulta ihan kauheasti vielä testattu tässä turnauksessa. Tankit ovatkin täynnä, kiitos myös suosiollisen ohjelman. Alkukierrosten peruslanausten jälkeen vastaan on kuitenkin astellut muutama väsyneempi peluri, joten ihan ultimaattisia haasteita ei tosiaan ole vielä tullut. Djokovic sen sijaan on ajautunut tahtoen tai tahtomattaan jo hyviin vääntöihin edellisillä kierroksilla ja tason nostaminen ja sen kuuluisan ruuvin kiristäminen on tutumpaa. 

Hyvin ympäripyöreä ottelu lienee tulossa, mutta jotenkin on sellainen kutina, että Djokovic katkaisee Grand Slam-finaalitappioiden sarjan sekä puolentoista vuoden odotuksen ja ottaa mestaruuden erin 3-1.