04/07/2014

Ennakko: semifinaalit, Wimbledon 2014

Puolivälieräennakot loistivat poisso-olollaan, mutta do not worry, sillä semifinaaliennakot are here!

Semifinaali 1: Novak Djokovic vs. Grigor Dimitrov

Vihdoinkin Grigor Dimitrov alkaa lunastamaan niitä isoja, isoja odotuksia, joita miehen varaan on laskettu. Olen itse ollut aavistuksen skeptinen hänen suhteensa, mutta kun katsoo hänen kehityskäyräänsä viimeisen puolen vuoden aikana, niin onhan tässä myönnettävä, että mies on lyömässä isosti läpi eikä siis vain highlight-lyöntien muodossa.

Viimeistään edellinen puolivälierävoitto Andy Murraystä herätti minutkin. Esitys oli suoraan sanoen jäätävän kypsä. Isoa peliä, isossa paikassa. Ei epäröintejä, ei notkahduksia, ei niin mitään, vaikka vastassa oli lähes parikymmentä otteluvoittoa putkeen Wimbledonin ruoholla ottanut puolustava mestari.

Samaa tarvitaan nyt, sillä jos Murray ehkä aavistuksen taipui kolmannessa erässä kahden erän tappioasemassa kohtaloonsa, niin Djokovic sitä tuskin tekee. Hän on, jos mahdollista, vieläkin parempi selkä seinää vasten tilanteissa. Nälkää riittänee myös, sillä edellisestä Grand Slam-voitosta on jo lähes puolitoista vuotta aikaa.

Skenaarioita tässä parissa on periaatteessa kaksi, kuten tietysti voittajakandidaattejakin.

Jos Djokovic saa neutralisoitua Dimitrovin isoimman hyökkäysvaihteen loistavalla puolustuksellaan kahden ensimmäisen erän aikana, niin ottelu on selvä ja Djokovic vie erin 3-0 tai 3-1 riippuen siitä, missä vaiheessa tuo Dimitrovin pelin tylsistyttäminen tapahtuu.

Jos taas tämä menee ilotulitukseksi, on edessä viisi erää ja voittaja voi olla periaatteessa kumpi tahansa. Uskon tässäkin tapauksessa kuitenkin isommin Djokoviciin, sillä pitkässä juoksussa hän on sitkeämpi ja tasaisempi ja parempana puolustajana hän pakottaa Dimitrovin sellaisille alueille sellaisessa paikassa, jossa tämä on harvoin ollut. Henkisesti tämänkaltainen ottelu mittaisi todella hienosti Dimitrovin paukkuja tässä vaiheessa uraa ja antaisi ehkä myös jonkin sortin indikaatiota tulevaan.

Erittäin herkullinen peli siis tulossa. Jos ja kun nyt tässä joku arvio on annettava, niin veikkaan, että näemme skenaarion yksi kaltaisen ottelun ja Djokovic vie erin 3-1.


Semifinaali 2: Roger Federer vs. Milos Raonic

Toinen semifinaali tulee pelinkuvaltaan olemaan selkeämpi tapaus. Jos hakisimme World Cupin hengen mukaisesti jotain futistermiä tähän, niin se olisi ehdottomasti rangaistuspotkukilpailu.

Tässä parissa tullaan tykittämään syöttöjä sellaisella forcella, ettei sellaista ole nähty Wimbledonin semifinaalissa miesmuistiin. Paremman syöttöpäivän löytänyt pelaaja vie tämän kohtaamisen hyvin suurella todennäköisyydellä ja nimenomaan syöttämisen ansiosta.

Toki voittamiseen tarvitaan paljon muutakin, mutta vastustajan mahdollisuuksien minimointi omissa syötöissä on avain. Huono geimi sinne tai tänne on ratkaisevaa. Tällaisen asetelman hermopaineessa Federer on tietysti suosikki. Myös Grand Slam -välierä on Rogerille noin neljäkymmentä kertaa tutumpi paikka kuin Raonicille.

Toinen Federerin voittoa puoltava seikka on se, että hänen palautuksensa ovat rystysliceineen sekä hyökkäyksineen ikävämpiä ja luovat heti painetta Raonicin pelille, jos ja kun syötöistä välillä peliin pääsee. Matala ja lyhyt rystyslicepalautus etukenttään on Raonicin kaltaiselle jätille painajaista. Myös Federerin paljon viljelemä chip&charge tuo painetta Raonicin syöttöpeliin. Raonicin onkin aivan pakko syöttää raskaalla tulella koko ajan ja väijyttävä omia mahdollisuuksia Federerin syötöissä.

Pitkät pallottelut eivät ole Raonicin pelikirjassa nyt missään roolissa. Kaikkialta on tulitettava niin, ettei Federer saa hetkenkään rauhaa, eikä pääse viemään pisteitä missään vaiheessa.

Jotenkin tämä on helpompi ennustaa ja veikkaukseni on, että Federer vie tämän peräti 3-0. Raonicille maksimissaan yksi erä.