11/10/2015

Ennakko: Shanghai Masters 2015

Viime postauksesta on hieman jo aikaa, mutta US Openin jälkeen on hyvä vetää vähän happea ja tuumailla esimerkiksi syksyn valmennuskuvioita. Kiertue on kuitenkin jatkanut elämäänsä Openin jälkeenkin ja kauden toiseksi viimeinen Masters-turnaus pelataan ensi viikolla Shanghaissa. Tässä siis ennakkoa!

US Openin jälkeen ei ole ihmeitä tapahtunut. Pekingissä Novak Djokovic lanasi totuttuun tapaan jälleen kaikki ja lähtee hirmuvireellään suosikkina Shanghain turnaukseen. Serbi on pelannut viime vuosina hurjan syksyn, eikä tämä vuosi ole selvästikään poikkeus. Mies tulee tekemään sellaisen vuoden, ettei toista olla nähty. Ei koskaan.

Pekingin otteet olivat niin kliinisen tappavia, ettei miestä pysäytä monikaan edes parhaalla pelillään. On oikeasti vaikea keksiä mitään keinoa, millä miestä voisi toistuvasti horjuttaa. Pommia toki tottelee Djokovicikin, mutta monella ei ole moiseen keinoja ja niillä joilla on, ei useinkaan riitä pommitusvarmuus. Näiden kriteerien jälkeen ei haastajien rivissä seiso enää montaakaan miestä.

Haastajat löytyvätkin tutusta joukosta, joka kulkee nimillä Stan Wawrinka, Roger Federer ja Andy Murray. Heistäkin on uhkaajiksi vain silloin, jos peli sattuu piikkaamaan Djokoa vastaan. Muuten käy heillekin kylmät. On siinä ja siinä, pystyykö tällä viikolla Pekingissä nähtyä Djokovicia uhkaamaan heistäkään kukaan.

Rafael Nadalin paluu, mikäli siitä voidaan vieläkin tällä termillä puhua, on pitkä ja kivinen. Pekingin finaalissa, miksei turnauksessakin, mies esitti ajoittain vanhaa itseään, mutta kun vastassa on Djokovicin unelmapeli, niin teurastuskaan ei ollut kaukana. Osittain se jopa oli sitä. Syöttöpelin pitää Nadalin mittapuulla olla toisesta maailmasta, jotta serbi ei saisi palautustaan kenttään. Samaan aikaan Nadalin oma palautuspeli jää aivan liian passiiviseksi, jotta mies pysyisi Djokovicin syöttögeimeissä mukana. Kun Nadalin peruspeli sisältää parantuneesta vireestä huolimatta edelleen valtavan määrän virheitä, huonoja osumia ja painottomia lyöntejä, on serbillä kärsivällisyyttä kyttäillä sitä ensimmäistä lyhyttä ja iskeä välittömästi siihen kiinni. Tämä onkin yksi näiden taisteluiden vahvistuvimmista piirteistä, mitä pidemmälle niissä ollaan tultu. Nadalilta vaaditaan uskomattomuuksia jatkuvasti, jotta piste tulee kotiin. Juuri nyt tuntuukin, että Nadalin kortit on Djokovicia vastaan pelattu. Tämä ei riitä.

Näillä mennään siis Shanghaissa:

Puolivälierät:
Djokovic vs. Ferrer
Murray vs. Simon
Nadal vs. Wawrinka
Federer vs. Nishikori

Välierät:
Djokovic vs. Murray
Wawrinka vs. Federer

Finaali:
Djokovic vs. Wawrinka

Voittaja:
Djokovic.