14/09/2015

Jälkipelit: Novak Djokovic vs. Roger Federer, finaali US Open 2015

Same old, same old... Finaali oli lopulta niin tuttua tarinaa, että sen analyyseiksi voi lukea vaikkapa kasan vanhoja Djokovic vs. Federer -jälkipelejä, aloittaen esimerkiksi tämän vuoden Wimbledonista

Katsotaankin tällä kertaa siis isompaa kuvaa. 

***

Tennis on laji, jonka isoimmissa turnauksissa pelataan maksimissaan seitsemän kierrosta ja lopulta Novak Djokovic voittaa aina.

Niinpä. Kaudessa on neljä Grand Slamiä. Djokovic voitti kolme ja oli yhdessä finaalissa. Kun jättipottiin lisätään alkukauden dominointi kaikissa miehen pelaamissa Masterseissa, niin onhan tämä näyttönä jo sitä luokkaa, ettei moista olla aiemmin nähty. 

Juuri kun viime vuonna pääsimme elättelemään toiveita miestenniksen kärjen levenemisestä, niin tänä vuonna Djokovic on näyttänyt jälleen kuka tätä maailmaa oikeasti hallitsee. Ihan sama vaikka kärki levenisi, serbi on edelleen kuningas paikallaan. 

Isossa kuvassakin Novak Djokovicin näytöt alkavat olla sitä luokkaa, että mies ansaitsisi huomattavasti kovempaa kunnioitusta, vaikkei miehen peli tai habitus miellyttäisikään. Kymmenen Grand Slamia aikana, jolloin vallansyrjässä ovat olleet muun muassa nimet Nadal, Federer, Wawrinka ja Murray on käsittämättömän kova suoritus. Kovuutta lisää tosiasia, että Djokovic on pelannut isot ottelunsa lähes poikkeuksetta myös yleisöä vastaan, kuten jälleen kerran viime yönä. En juurikaan keksi kovempaa tapaa ottaa näitä voittoja.

Pari vuotta sitten heitin veikkauksen Djokovicin Grand Slameistä ja päädyin lukuun 12, kun niitä silloin oli kasassa kuusi. Heitto aiheutti hämmennystä, mutta nyt tuntuu siltä, että se oli sittenkin jopa alimitoitettu.

***

Roger Federer pelasi finaalitappiosta huolimatta hienon turnauksen. Valitettavasti tie päättyi jälleen kerran finaalitappioon, vaikka miehelle vielä yhden Grand Slamin soisikin. En kyllä tiedä miksi, sillä onhan moinen melko ironista, kun kyseessä on kuitenkin 17-kertainen Grand Slam-voittaja.

Miehestä tulee kuitenkin "niin lähellä, mutta niin kaukana"-fiilis. Grand Slamit ovat kiertäneet miestä viime vuosina läheltä, mutta voitto ei vain ole tullakseen ja on erittäin vaikea uskoa, että voitto Novak Djokovicin läsnäololla tulisikaan. Federerin hyökkäysten laatu ei yksinkertaisesti kestä tätä sitkeyttä vastaan paras viidestä -otteluissa. Piste. Aivan samoin kävi aikoinaan Rafael Nadalin kanssa. "Elämänsä parhaalla" pelilläkin toinen on vain parempi. Niin vuonna 2008 kuin vuonna 2015.

Menemättä sen tarkemmin yksityiskohtiin, joihin finaali ratkesi, on selvää, että Federerin rysty on edelleen "se heikkous" ja sen lisääntyvä passiivisuus slicen muodossa ei periaatteessa ole kadonnut minnekään. Parantuneesta tasaisuudestaan huolimatta, rysty jää muun muuassa Djokovicin rystyn monipuolisuudelle ja varmuudelle, Wawrinkan taidolle ja voimalle sekä tietysti Nadalin kämmenelle. Kun tämä kolmikko on voimissaan, vaikeudet ovat käyneet ja käyvät jatkossakin ilmi. Niin se vain on ja on erittäin vaikea nähdä tämän enää tästä muuttuvan.

Fiksusti ja kauniisti mies toki edelleen pelaa. Ultra-aggressiivisuuden kautta pisteet pysyvät lyhyinä ja nopealla tahdilla, joskus jopa alle minuutin geimeillä, ottelut eivät veny maratooneiksi. 

Poikaset ja monet huippunimistäkin kaatuvat edelleen, mutta jännittävä nähdä miten käy ensi vuonna. Tämä vuosi oli finaalitappioista huolimatta hyvä ja uusia lupauksia herättävä, mutta oliko se sittenkin viimeinen laatuaan? Seuraavaan potentiaaliseen Grand Slam-menestykseen on aikaa lähes vuosi ja se voi olla jo liian kaukana.