14/09/2015

Jälkipelit: Novak Djokovic vs. Roger Federer, finaali US Open 2015

Same old, same old... Finaali oli lopulta niin tuttua tarinaa, että sen analyyseiksi voi lukea vaikkapa kasan vanhoja Djokovic vs. Federer -jälkipelejä, aloittaen esimerkiksi tämän vuoden Wimbledonista

Katsotaankin tällä kertaa siis isompaa kuvaa. 

***

Tennis on laji, jonka isoimmissa turnauksissa pelataan maksimissaan seitsemän kierrosta ja lopulta Novak Djokovic voittaa aina.

Niinpä. Kaudessa on neljä Grand Slamiä. Djokovic voitti kolme ja oli yhdessä finaalissa. Kun jättipottiin lisätään alkukauden dominointi kaikissa miehen pelaamissa Masterseissa, niin onhan tämä näyttönä jo sitä luokkaa, ettei moista olla aiemmin nähty. 

Juuri kun viime vuonna pääsimme elättelemään toiveita miestenniksen kärjen levenemisestä, niin tänä vuonna Djokovic on näyttänyt jälleen kuka tätä maailmaa oikeasti hallitsee. Ihan sama vaikka kärki levenisi, serbi on edelleen kuningas paikallaan. 

Isossa kuvassakin Novak Djokovicin näytöt alkavat olla sitä luokkaa, että mies ansaitsisi huomattavasti kovempaa kunnioitusta, vaikkei miehen peli tai habitus miellyttäisikään. Kymmenen Grand Slamia aikana, jolloin vallansyrjässä ovat olleet muun muassa nimet Nadal, Federer, Wawrinka ja Murray on käsittämättömän kova suoritus. Kovuutta lisää tosiasia, että Djokovic on pelannut isot ottelunsa lähes poikkeuksetta myös yleisöä vastaan, kuten jälleen kerran viime yönä. En juurikaan keksi kovempaa tapaa ottaa näitä voittoja.

Pari vuotta sitten heitin veikkauksen Djokovicin Grand Slameistä ja päädyin lukuun 12, kun niitä silloin oli kasassa kuusi. Heitto aiheutti hämmennystä, mutta nyt tuntuu siltä, että se oli sittenkin jopa alimitoitettu.

***

Roger Federer pelasi finaalitappiosta huolimatta hienon turnauksen. Valitettavasti tie päättyi jälleen kerran finaalitappioon, vaikka miehelle vielä yhden Grand Slamin soisikin. En kyllä tiedä miksi, sillä onhan moinen melko ironista, kun kyseessä on kuitenkin 17-kertainen Grand Slam-voittaja.

Miehestä tulee kuitenkin "niin lähellä, mutta niin kaukana"-fiilis. Grand Slamit ovat kiertäneet miestä viime vuosina läheltä, mutta voitto ei vain ole tullakseen ja on erittäin vaikea uskoa, että voitto Novak Djokovicin läsnäololla tulisikaan. Federerin hyökkäysten laatu ei yksinkertaisesti kestä tätä sitkeyttä vastaan paras viidestä -otteluissa. Piste. Aivan samoin kävi aikoinaan Rafael Nadalin kanssa. "Elämänsä parhaalla" pelilläkin toinen on vain parempi. Niin vuonna 2008 kuin vuonna 2015.

Menemättä sen tarkemmin yksityiskohtiin, joihin finaali ratkesi, on selvää, että Federerin rysty on edelleen "se heikkous" ja sen lisääntyvä passiivisuus slicen muodossa ei periaatteessa ole kadonnut minnekään. Parantuneesta tasaisuudestaan huolimatta, rysty jää muun muuassa Djokovicin rystyn monipuolisuudelle ja varmuudelle, Wawrinkan taidolle ja voimalle sekä tietysti Nadalin kämmenelle. Kun tämä kolmikko on voimissaan, vaikeudet ovat käyneet ja käyvät jatkossakin ilmi. Niin se vain on ja on erittäin vaikea nähdä tämän enää tästä muuttuvan.

Fiksusti ja kauniisti mies toki edelleen pelaa. Ultra-aggressiivisuuden kautta pisteet pysyvät lyhyinä ja nopealla tahdilla, joskus jopa alle minuutin geimeillä, ottelut eivät veny maratooneiksi. 

Poikaset ja monet huippunimistäkin kaatuvat edelleen, mutta jännittävä nähdä miten käy ensi vuonna. Tämä vuosi oli finaalitappioista huolimatta hyvä ja uusia lupauksia herättävä, mutta oliko se sittenkin viimeinen laatuaan? Seuraavaan potentiaaliseen Grand Slam-menestykseen on aikaa lähes vuosi ja se voi olla jo liian kaukana.

7 kommenttia:

 1. Taidat olla Djokovic tai Nadal fani? Et maininnut sanallakaan Federerin breikkimahdollisuuksista. 23 murtopalloa ja vain 4 sai,johtuen OMISTA helpoista virheistään. Suurimman osan murtopalloistahan Djokovic syötti kakkossyötöllään,joka on varsin kehno. Roger teki yli 50 helppoa virhettä,mutta teki myös yli 50 voittolyöntiä. En ymmärrä,miksi ihmiset hehkuttavat Djokoviciä,joka ei itse voita omalla tekemisellään niitä pisteitä. Toki voittaa moniakin,mutta enemmän saa pisteet vastustajien virheiden kautta. Suosittelen sinulle katsomaan tämän vuoden ranskan avoimien finaalin uudelleen,niin näet miten Djokovic jää jyrän alle. Olisi jäänyt eilenkin,jos Rogerin peli pysyisi kasassa. En ymmärrä miksi Roger luopui hyökkäävästä pelistään voitettuaan ottelun toisen erän. Olisi varmasti voittanut ottelun. Djokolla mitään palaa ollut. Minun papereissani Novak Djokovic ei ole lähellekään maailman paras pelaaja,saati että sitä tulisi joskus olemaan. Itse en fanita ketään,mutta lista minulta löytyy. Tämän hetken paras minun mielestäni on Stan Wawrinka. Absoloottisella tasolla. Selkeästi. Hänen a-pelilleen ei mahda kukaan yhtään mitään. Varsinkaan DJOKOVIC. Anteeksi vain,mutta naurattaa sinun näkemyksesi ottelusta ja Novakista.

  VastaaPoista
 2. Komppaan edellistä kommenttia breikkisaumojen osalta, rogerilla oli liian passiivisellakin pelillä kaikki saumat voittoon, mutta miehen psyyke ei vain kestä breikkipallojen voittoa nolea vastaan, tämä on niin ilmeistä että ihan harmittaa feden puolesta.

  Pisti myös silmään blogistin näkemys feden rystystä ottelussa: rystyhän toimi lähes niin hyvin kuin djokon syviä peruslyöntejä vastaan voi toimia. Tässä finaalissa entinen syömähammas eli kämmen sakkasi pahasti, aivan liian pelokkaan pelistrategian lisäksi, erityisesti murtopalloissa joita nole tosiaan tarjosi ja vielä kesyllä kakkossyötöllään

  VastaaPoista
 3. Kyllähän Fed löi niissä breikkitilanteissa monta voittolyöntiä....jotka Djoko haki jne. Ei tulos taida nytkään valehdella. Voittihan Djoko kaksi pistettä enemmän kuin Fed. Jaa ettei Djoko voita omalla tekemisellään pisteitä....tämä nyt on sokean Reettan tekstiä. Tyydytään nyt vaan siihen että Fed pelaa kaikkein kauneinta tennistä ja on kaikkein suosituin pelaaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saanko kysyä,että mitä voittolyöntejä teki breikkipalloissa? Kämmenlyönnin verkkoon,pitkäksi vai leveäksi? Edelleen painotan sitä,että jos Roger ei olisi luopunut toisen erän pelistään,niin olisi voittanut ottelun. Täällä puhutaan Djokovicin puolustuspelistä. Hakee sitä hakee tätä. Vaan ei hakenut mitään Stania vastaan Ranskassa. Ymmärrän kuitenkin,että mielipiteitä on monia,mutta sitä tuota Novakin hypetystä en ymmärrä millään muotoa. Novak ei ole esittänyt vielä mitään sellaista mitä esim Federer esitti vuonna 2006. Roger ja Rafa on kirkkaasti Novakia edellä ja tulee aina olemaan. He eivät elä vastustajien virheistä,vaan omalla hyvyydellään voittavat. Näin tekee myös Stan the Man. Näin teki myös eräs suuruus nimeltä Pete Sampras. Katsokaa noita pelejä oikeasti. En usko että Edla katsoi kyseisen finaalin.

   Poista
 4. Taidan tuntea tuon parin vuoden takaisen "hämmentäjän"...

  Enpä osannut aavistaa silloin, että kahtena seuraavana vuonna Nadal joutuu tyytymään yhteen GrandSlam-voitoon ja yhteen muuhun loppuotteluun. Myös vasta GrandSlam-voittokantaan päässeen Murrayn jääminen vain yhteen finaalipaikkaan tuntui vähän epäuskottavalta.

  Lisäksi 90-luvulla syntyneet ns. tulevaisuuden toivot tuntuvat taantuneen pahasti. Kukapa siihenkään olisi uskonut. Tällä hetkellä nuorin GrandSlam-voittaja taitaa olla 27-vuotias!

  Ainakin nuo näkökulmat huomioonotettaessa blogistin parin vuoden takainen Djokovic-hehkutus oli aika yliampuvaa, mutta puolet kahdeksasta jakoon tulevasta GS-kannusta tuo vain otti kun ottikin.

  VastaaPoista
 5. Hei!


  Minun nimeni on Aino ja olen freelancer Promo logic:lla, nettimedia toimistolla. Olisimme kiinnostuneita lisäämään 2-3 lausetta ja linkin teidän sivullenne sovittuun hintaan vuodeksi.

  Olkaa hyvä ja ilmoittakaa jos tämä kuullostaa kiinnostavalta ja annan lisätietoja. Jos omistatte myös muita sivuja, olkaa hyvä ja liittäkää niiden URL osoitteet jotta voin käydä myös ne läpi mahdollista sopimusta varten.

  Kiitos ja pikaisiin kuulemiin!

  Ystävällisin terveisin

  Aino Nurminen
  nurmien.aino@gmail.com

  VastaaPoista
 6. Hei nurmien aino,

  Vastatakseni Teron puolesta, nettimedia toimisto kuullostaa yhdys sanalta,

  joten jos tosissasi olet mitä väität edustavasi etkä siis mikään trolli, korjaathan oikeinkirjoituksesi työsi edellyttämälle tasolle.

  Kiitos ja korjattuihin, luottamusta herättäviin kuulemisiin!

  Kukkahattutäti

  VastaaPoista