27/06/2016

Ennakko: Wimbledon 2016

EM-futiksen huumassa on aika herätä tennisrintamallakin, sillä Wimbledon alkaa tänään! Seuraavan kahden viikon ajan suurta urheilun juhlaa tarjoillaan Ranskan ohella siis myös Lontoossa.

Upeaa olisi vaihtaa tämän kauden sävellajia nyt kun kauden hitaimmalta alustalta on ja ollaan siirtymässä nopeimmalle, mutta valitettavasti laulu on edelleen sama: Novak Djokovic johdolla tässä edelleen ja vahvasti mennään.

Todellakin, Djokovicin oma 'Nole Slam' on Roland Garrosin myötä tosiasia ja se suurin apina hartioilta lieneekin nyt tiputettu. Kaikki mitä tästä eteenpäin tänä vuonna tulee on jossain mielessä "vain plussaa", sillä jonkin sortin kuolemattomuus on Garrosin valtaamisen jälkeen nyt siis totta. En usko, että esimerkiksi Wimbledonissa mies kokisi vielä sen kummempaa painetta kalenterivuoden Grand Slamistä, sillä se matka on muutenkin "vasta" puolivälissä.

Jos tässä Djokovicin osalta jokin askarruttaa, niin lähinnä se miten mies aloittaa Wimbledonissa, kun viimeisestä kisaottelusta on kulunut yli kolme viikkoa, eikä hän ole käynyt testaamassa ruohokuntoaan kisaamalla ennen Wimbledonia. Tämä on toisaalta hänelle tuttua ja tyypillistä, eikä hänellä kahden edellisvuoden mestarina liene syytä isompaan huoleen. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että alkukierroksilla vielä kulumaton ruoho on todella nopea. Toinen viikko kuluneilla ja hidastuneilla kentillä on siinä mielessä helpompi, joten yllätyksen paikkaa tarjotaan ennemminkin turnauksen alkupuolella, jos ollenkaan.

Nälkä kasvaa kuitenkin myös toisaalla ja vaarallisia haastajia on Djokovicinkin matkalla ja siis jo ennen finaalia. Erityisesti esiin nousee Philipp Kohlschreiberin (4. kierros), Milos Raonicin (puolivälierä) ja Roger Federerin (semifinaali) nimet. Vaikka heistä ei paras viidestä -otteluissa olisikaan välttämättä Djokovicin kaatajiksi, niin piikkipäivänään jokainen heistä voi voittaa heikon päivän serbin.

Niin tai näin, en millään jaksa nähdä Djokovicille todellista uhkaajaa ennen finaalia. Miehen tasaisuus, pelin painavuus ja varmuus ovat monelle jo yksinään ja varsinkin yhdessä sellainen yhdistelmä, johon ei monellakaan ole vastausta. Kun repertuaarista löytyy tarpeen mukaan myös ultra-aggressiivisuutta tai vielä hurjempaa puolustusta ja kaikkea siltä väliltä, on haaste maksimaalinen.

Toinen puoli kaaviosta onkin kiinnostavampi.

Andy Murray on palannut yhteen miehelle Grand Slam-voittojakin tuoneen valmentajan, Ivan Lendlin, kanssa ja se saattaa olla jälleen puuttuva palanen Murrayn projektiin. Miehen työmoraali, kuten myös suoritustaso, on kova ja ennen pitkää jonkin sortin palkinto odottanee varmasti. Otteissa on lisäksi ollut jo pitkään hyvää tasaisuutta. Jonkinlainen piikki voi vanhan mestarin kohdalla tulla jo Wimbledonissa ja pöljänä (finaali)päivänä jopa turnauksen voitto voisi olla mahdollinen, mutta se toki vaatisi pientä tiputusta Djokovicin tasossa. 

Kevennyksenä voisi kai sanoa, että mikä olisikaan brittien kannalta hienompaa, että samana päivänä (10.7) Englanti juhlisi jalkapallon Euroopan mestaruutta ja Murrayn Wimbledon-voittoa.

Murrayn tilanteesta huolimatta mielenkiintoisemmaksi kaavion alaosan tekevät nimet Alexander Zverev, Dominic Thiem ja Nick Kyrgios, joista kaksi ensimmäistä ovat törmäyskurssilla jo neljännellä kierroksella, jos vain sinne asti selviävät. Varsinkin Thiemin avaus Hallen voittajaa Florian Mayeria vastaan voi olla ikävän rytmitön testi itävaltalaiselle ja todellisen vaaran paikka. Joka tapauksessa nämä alkavat olla niitä hetkiä, jolloin uran isoin pommi voisi olla näille nimille tarjottimella. Mitä aiemmin isoja voittoja alkaa isoista nimistä tulla, sen parempi. Pienemmissä turnauksissa päänahkoja alkaa nyt jo olla.

Samalla puolen majailee myös muuan Juan Martin del Potro. Valitettavasti vasemman ranteen leikkaus on tiputtanut yläkierteisen rystyn nopeutta noin 10-20 km/h ja mies turvautuukin liiaksi rystyslaissiinsa. Se on toki hyvä lyönti nurmella, mutta titteleitä sillä ei ole Steffi Grafin aikojen jälkeen voitettu. Mies kuitenkin viihtyy ruoholla ja parin välivuoden jälkeen paluu voi olla onnistunut, sillä nelossijoitetun Stan Wawrinkan pelin aaltoillessa, kaavio voisi Stan the Man -voitolla (toinen kierros) mukavasti auetakin. Voittoon on kuitenkin vielä liian pitkä matka.

Näillä mennään:

Puolivälierät:
Djokovic vs. Raonic
Federer vs. Cilic
Del Potro vs. Tsonga
Murray vs. Kyrgios

Välierät:
Djokovic vs. Federer
Murray vs. Del Potro

Finaali:
Djokovic vs. Murray

Voittaja:
Djokovic.