09/10/2016

Ennakko: Shanghai 2016

US Openin jälkeinen tenniskausi alkaa Mastersien osalta Shanghaista ja jos ihan tarkkoja ollaan, niin pelit ovat startanneet jo. Vuosittain olen näillä paikkeilla pohtinut monesti loppukauden mielekkyyttä, kun kausi on lyhennettynäkin hurjan pitkä. Nyt, ja varmasti jatkossakin, mennään kuitenkin näin ja onpa tässä toisaalta erittäin kiinnostavat ajat meneillään juuri nyt.

Uusi sukupolvi tekee tuloaan laajemmalla rintamalla kuin vuosiin ja vanhemmat sukupolvet ovat enemmän tai vähemmän hiipumassa. Grand Slam-voitoissa tämä ei välttämättä vielä näy, mutta pienemmissä turnauksissa ja jopa näissä Masterseissa vallanvaihto alkanee pikkuhiljaa näkymään. Tämä vuosi voi hyvinkin olla käänteentekijän roolissa. 

Uskon, että esimerkiksi Novak Djokovicin valtakauden huippu on saavuttanut kliimaksinsa ja lukuisista tulevista voitoista huolimatta viime kausien dominointia ei tulla enää näkemään ainakaan yhtä hurjana. Mies on valitellut Ranskan jälkeen vaikka mitä aina kipeytyneestä ranteesta motivaatio-ongelmiin ja melkein kaikkea siltä väliltä, joten jotain on varmasti vinossa. Isoin näyttö tästä on ne "yllättävät" tappiot mm. Wimbledonissa, olympialaisissa ja miksei US Openissakin, jossa Stan Wawrinka lopulta lähes lanasi serbin kenttään. 

Djokovic on kuitenkin yleensä pelannut hurjan loppuvuoden. Erityisesti Aasiassa miestä on ollut vaikea pysäyttää. Nyt alla on lepoa ja akkujen latausta, mikä lienee ollut varsinkin henkisesti enemmän kuin paikallaan. Miehen otteita on seurattava erityisellä mielenkiinnolla. Jos pelin alavire näkyy Aasiassa, voidaan loppukaudesta odotella vain ensi kauden odottelua.

Serbin tilapäisestä, tai mahdollisesti jopa pysyvämmästä, dipistä johtuen, mahdollisuuksia voittaa olisi nyt selvästi enemmän kuin vaikkapa vuosi pari sitten. 

Isot voitot tuntuvat menevän vielä kokeneemmalle porukalle, mutta nuoretkin ovat tulossa ja lienee vain ajan kysymys, milloin joku ottaa ison voiton. 

Andy Murray on kuitenkin kokeneemman kaartin kovin nimi tällä hetkellä ja väittäisin, että Shanghaissa hän on "the man to beat". Otteisiin tuli tänä vuonna uusvanhan valmentajavaihdoksen jälkeen jälleen kärsivällisyyttä ja ennen kaikkea tasaisuutta kovalla tasolla. Viime viikon turnausvoitto oli jo ties monesko tänä vuonna ja vaikuttaa siltä, että Murray pelaa uransa parasta kautta. 

Olympialaissa ja US Openissa edukseen esiintynyt Juan Martin del Potro ja Openin voittanut Stan Wawrinka lienevät jälleen suuren suuria pelotteita kaikille. Miesten ykköspelille ei löydy pysäyttäjää, joten jos taso löytyy myös Shanghaissa, voi jopa turnausvoitto olla mahdollinen.

Rafael Nadal puolestaan kaipaa kipeästi pisteitä varmistaakseen Lontoon lopputurnauspaikan, joten panosta on, mutta peli ei taida sittenkään riittää hyvästä kaaviosta huolimatta kvartseja tai semifinaalia pidemmälle. Saalistajana mies on kuitenkin usein vaikeasti lyötävissä.

Nuorista mukana olevista, ja lupaavimmista, Lucas Pouille, Nick Kyrgios sekä Alexander Zverev kärsivät Shanghaissa huonosta arpaonnesta, mutta silmällä heitä kannattaa loppukaudesta pitää. Miehenalut ovat yllätysvalmiita lähes missä tahansa ottelussa. Jos esimerkiksi Zverev hoitaa Marin Cilicin toisessa ottelussaan, olisi tie periaatteessa auki jopa semiin, ehkä jopa finaaliin. Cilic on kuitenkin iso testi. 

Näillä mennään Shanghaissa:

Puolivälierät:
Djokovic vs. Kyrgios
Nadal vs. A. Zverev
Ferrer vs. Wawrinka
Del Potro vs. Murray

Välierät:
Djokovic vs. Zverev
Wawrinka vs. Murray

Finaali:
Djokovic vs. Murray

Voittaja:
Murray.