11/09/2016

Ennakko: Novak Djokovic vs. Stan Wawrinka, US Open Finaali 2016

US Open huipentuu miesten finaaliin, joka pelataan tänään klo 23 alkaen. Finaalissa kohtaavat monta klassikko-ottelua viime vuosina tarjoilleet Novak Djokovic vs. Stan Wawrinka. 

Klassikon ainekset ovat koossa tälläkin kertaa, sillä pelityylien kontrastit tarjoilevat melkein poikkeuksetta mielenkiintoisia otteluita. Kun Stan hyökkää ja painostaa lähes kaikkialta koko ajan, on Djokovic ollut yleensä passiivisempi ja rakentanut pisteitä pidemmän tai ainakin isompien marginaalien kautta. 

On kuitenkin ollut otteluita, jolloin Djokovic on tullut hieman jopa yllättäen heti ottelun alussa tulittaen. Mielestäni tänään ollaan tilanteessa, jossa moisen pitäisi olla serbille lähtökohta, sillä jotenkin tuntuu, että miehen pomminvarma peruspeli, itseluottamuksesta puhumattakaan, ei vieläkään käy täysillä kierroksilla finaalipaikasta huolimatta. 

Miehen pelitasosta on kuitenkin ollut vaikea ottaa täysin selvää tässä turnauksessa. On luovutuksia, on Gael Monfils-semifinaalin kummallisuutta, on yksi erinomainen peli, on olevinaan jopa loukkaantumisia ja vaikka mitä. Semifinaalin sekoilu kuitenkin paljasti, ettei kaikki ole täysin kunnossa. Mies missaili hurjan määrän palloja, meni hetkeksi jopa täysin sekaisin henkisesti, kun Monfils tarjoili tuuppaustaan. Ei niin ole super-Nolelle juuri käynyt. Hermotkin olivat siinä määrin pinnassa, että mies repi jopa paitansa kesken matsin, vaikka johtoa oli erän verran.

Hyökkäysvoittoisempi taktiikka toisi otteluun kuitenkin hieman yllätyskorttia ja jossain mielessä jopa paineenpoistoa omilta harteilta. Sillä jos se omin peli pomminvarmuuksineen ja loistavine puolustuksineen ei ole täysin kunnossa, tulee huippuvireinen ja erittäin nälkäinen Stan syömään serbin iltapalaksi. Tuntuu siltä, että kun Djokovic on jäänyt vaille tositestiä turnauksessa, niin Stanin tarjoama haaste voi hyvinkin olla liikaa tuntien herrojen historian. 

Stan on pariin otteeseen lyönyt Djokovicin yksinkertaisesti ulos otteluista ja on tällä vireellään täysin kykenevä tekemään sen tänäänkin. Djokovic varmasti muistaa nämä lahtaukset. On karmea tunne kun pelaat lähellä parastasi ja silti toinen lyö sinut ulos. 

Stan puolestaan tuskin pelkää serbiä, sillä keskinäisiä voittoja on tullut kovissakin paikoissa eikä Grand Slam-finaalikaan ole enää mikään uusi juttu. Parin Grand Slam-voiton turvin hän voi pelata täysin vapautuneesti ja nauttia jälleen tästä uudesta mahdollisuudesta. Hän on kuitenkin taas tullut vähän puskista pidemmän aallonpohjan jälkeen.  

Djokovic voi hyvinkin olla pelaajista se, jolle tämä tilanne aiheuttaa enemmän painetta. Luulen jopa, että nämä loukkaantumiset ovat loppupeleissä vähän turhankin hypetettyjä ja siinä mielessä vain karua pelimiehen paineenpoistoa. Se, kumpuaako paine paljosta voittamisesta, muutamasta yllätystappiosta vai esimerkiksi Nadalin Grand Slam-määrän lähestymisestä, on tietysti täysi mysteeri. 

Pelin kuva riippuu siis paljolti siitä, mitä Djokovic tekee. Puolustaen hän ei tätä mielestäni tänään voita, sillä heti kun Stan huomaa vievänsä peliä, hän tuntee itsensä ja mahdollisuutensa aivan eri tasolla. Aggressiivisella pelillä mahdollisuudet ovat siis olemassa. Haastavaksi tilanteen tekee myös se, että usein Djokovic on kääntänyt viimeiset marginaalit paremman rystynsä avulla itselleen, mutta kun vastassa on Stanin monipuolisempi ja tulivoimaisempi rysty, niin se tie ei juurikaan auta. Ratkaisut on tehtävä hyvän syöttämisen ja kämmenen kautta. Ensimmäisen kahden tai kolmen lyönnin merkitys on hurja juuri Djokovicille. Kantti ei riittäne nyt pitkiin palloralleihin, sillä Stan tietää varmasti Djokon ongelmat ja voi luottaa siihen, virheherkkyyttä on vastapuolella nyt normaalia enemmän. 

Sanoisin siis, että Stan on jopa suosikki tässä tänään ja viekin mestaruuden erin 3-1.