31/10/2016

Ennakko: Pariisin Masters 2016

Viimeistä viedään! Tässä ennakko vuoden viimeiseen Mastersiin, olkaa hyvä!

Suurin mielenkiinto Pariisissa kohdistuu itse kisan ohella hieman yllättäen myös kisaan vuoden lopun ykkösrankingista.

Kun kiertue viimeksi pyöri Pariisissa Ranskan avointen aikaan kesäkuussa, ei näyttänyt siltä, että Djokovicia ja/tai hänen ykkösrankingiaan uhkaisi kukaan pitkään aikaan. Ei ainakaan tämän vuoden aikana. Taisi tulla jopa kirjoitettuakin aiheesta ja siitä, kuinka mies todennäköisesti rikkoisi Roger Federerin ykkösrankingin viikkoennätyksen (302 viikkoa) ehkä jo parin seuraavan vuoden aikana. Nyt ollaan siis 223 viikossa.

Ajat kuitenkin muuttuivat nopeasti Ranskan jälkeen. Djokovicin taso alkoi motivaatiomyrskyissä heilahdella ja suurin nälkä on ollut kateissa siitä saakka. Ilmeisesti myös pieniä fyysisiä vammoja on alkanut tulla. Ura-Grand Slamin tuoma emotionaalinen tyhjiö ja sen prosessointi on kuitenkin edelleen kesken. Ykkösrankingin menettämisen pelko saattaa tuoda tarvittavaa nälkää Pariisiin, mutta yhtä hyvin se voi vain pahentaa syöksykierrettä. 

Kun samaan aikaan erittäin nälkäinen Andy Murray on jyrännyt hyviä tuloksia käytännössä koko vuoden, ollaan lähellä tilannetta, että tasaisemmin esiintynyt skotti nappaa ensimmäistä kertaa urallaan himoitun loppuvuoden ykkösrankingin. Toimiva peli on tuonut tasaisen varmaa tulosta läpi kauden ja nyt se on Murray, joka on mennyt joka kisassa poikkeuksetta pisimmälle, ei enää Djokovic.

Twitterin puolelta aiheesta löytyi oiva taulukko, josta eri variaatiot pisteiden valossa käyvät ilmi.

Toki Pariisissa käydään mielenkiintoista kisaa myös kahdesta viimeisestä kisapaikasta Lontoon finaaliturnauskahdeksikkoon. Tänä vuonna kärkiporukka on joka tapauksessa tuulettumassa, osin vetäytymisten ja loukkaantumistenkin takia, mutta hienoa, että ensikertalaisiakin saadaan todennäköisesti mukaan muutamia. Matemaattiset mahdollisuudet Lontooseen on vielä seitsemällä pelaajalla, joista Dominic Thiem, Marin Cilic, Tomas Berdych ja David Goffin vaikuttaisivat potentiaalisimmilta pelureilta pisteiden ja/tai pelivireen osalta. 


Mutta sitten itse kisaan Pariisissa. Uskon Djokovicin ja Murrayn käyvän tiukkaa kisaa turnausvoitosta ja siis rankingistä siinä sivussa. Finaaliparina tämä ei lopulta yllättäisi, mutta Djokoviciltä se olisi kova suorituspiikki tähän väliin. Se voi olla liian kova, olkoon kesän Pariisi-muistot mitä tahansa. Viimeisestä hyvästä isosta pelistä on jo tovi aikaa ja sen tietää Djokovic itsekin. 

Nälkäisimmät kaverit lienevät kuitenkin edellä mainitut pelurit. Paikkansa Lontoossa jo varmistaneet, kärkikaksikko poislukien, saattavat hyvinkin keskittyä jo Lontooseen ja ovat hakemassa Pariisista vain hyvää ja rentoa peliä, jolla Lontoon lentoa voisi siivittää. 

Näillä mennään:

Puolivälierät:
Djokovic vs. Cilic
Wawrinka vs. Gasquet
Tsonga vs. Raonic
Murray vs. Berdych

Semifinaalit:
Djokovic vs. Wawrinka
Tsonga vs. Murray

Finaali: 
Djokovic vs. Murray

Voittaja:
Murray.

VeikkausTV näyttää turnauksen.

3 kommenttia:

 1. Muistelisin blogistin kirjoittaneen joskus muutama vuosi takaperin jotakuinkin seuraavanlaisesti, että "jos Andy Murray joskus nousee listaykköseksi, lopetan suosiolla uskoni tennikseen."

  Nyt kun aletaan olla lähellä tätä tapahtumaa, ajattelin vain varmistaa vieläkö kyseinen lausahdus pitää paikkansa ;)

  p.s. Just to make sure, pidän itsekin Andy "the antitennis" Murrayn mahdollista nousua listaykköseksi lähes häpeällisenä tennikselle, olkoonkin, että kaveri nyt sen muutaman kannunsa napannut...

  Ensi kautta ja tulevia kirjoituksiasi odotellessa!

  VastaaPoista
 2. Kiitos palautteesta Anonyymille!

  Tuosta on aikaa, mutta täytyy todeta ja myöntää, että en ole sanani mittainen mies. :-) Tämä on itse asiassa jo toinen kerta, kun joudun Murrayn kohdalla syömään sanani. Nuorta Andy Murrayta katsellessa lupasin eräälle tennistoimittajalle syöväni hatullisen sitä itseään, jos mies joskus voittaisi Grand Slam-turnauksen...

  Mutta siis, uskoni ei ole siis mennyt, enkä ole siitä luopumassa. Toki Andyn peli muutamia vuosia sitten, varsinkin ennen Lendlin valmennusaikakautta oli ajoittain, ehkä jopa usein, varsin masentavaa katseltavaa, mutta kuten olen jo tässä matkan varrellakin useasti todennut, on miehen peli mennyt hurjasti eteenpäin hyökkäävyydessään ja ennen kaikkea monipuolisuudessaan. Kämmen ja syöttö ovat kehittyneet ja saaneet tuli- sekä ratkaisuvoimaa takavuosien Murrayhin verrattuna. Monotonisesta fysiikkakoneesta on kuoriutunut oikeasti jopa varsin mielenkiintoinen pelaaja. Tätä muutosta on ollut jopa kiehtovaa seurata.

  Juuri nyt elämme todella mielenkiintoisia aikoja, joten varmaan on, että usko elää ja blogihommat jatkuvat :-)

  Keep the faith, boys and girls!

  -Tero

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen joskus kirjoittanut tänne blogistin rennosta taiteilijan vapaudesta blogeissaan ja ymmärtänyt syyn. Siinä on sitten karikkoja, joita ei millään voi välttää.

   Tuota kaiman muistamaa en minä muista, mutta totta lienee, että monet järkevätkin "tennistietäjät" eivät juuri ole näiden vuosien aikaan pitäneet Andy Murraysta. Ja kritiikki on ollut kovaa sitten peliäkin kohtaan. Onko syynä ollut Andyn happamanoloinen peli-ilme (ihan oikein: kasvot), vai mikä? Äitikö?!?! Eli täysin ulkopelilliset seikat....

   AM:n aseeksi on ilmeisesti kehittynyt terävät vastaantulot kakkossyötön palautuksissa. On viemässä tennistä siltä osin eteenpäin, missä seuraajat?

   Poista