16/05/2017

Ennakko: Rooma 2017

No niin, Madrid meni estimaattien osalta sopivasti persiilleen, joten otetaanpa uusi yritys Roomaan. Tässä ennakko!

Todellakin, Rafael Nadalin vire kesti ennakkoon vaikeimmankin massaturnauksen Madridissa ja vieläpä melko kovalla kaaviolla, joten hurjalla draivilla espanjalainen tätä massakautta tällä hetkellä vie. 

Nyt kun turnauksia on jo kolme pelattu ja isoja testejäkin tullut jo muutama, voidaan sanoa, että Rooman, kuten Roland Garrosinkin, suhteen Nadal on ehdoton suosikki. Varsinkin kun Novak Djokovicin, Andy Murrayn ja Stan Wawrinkan otteet ovat olleet kovin mollivoittoisia. Roger Federerin eilinen ilmoitus massakauden jäämisestä kokonaan väliin ei yllättänyt, mutta isoa kuvaa sveitsiläisenkään massapaluu tuskin olisi muuttanut. Pakka olisi ollut toki Rogerillekin sopivasti levällään, mutta Nadal on nyt liian murhaavassa kunnossa lempialustallaan, joten parempi ottaa nyt kunnon lepo ruohokautta ja Wimbledonia ajatellen.

Nadalille tärkeintä Madridissa oli saada muun muassa tappioputki Djokovicia vastaan poikki ja niin myös lopulta kävi. Iso mentaalinen patouma on nyt, ainakin hetkellisesti, murtunut. Lopussa ja varsinkin ottelun jälkeisissä tuuletuksissa oli nähtävissä, että taakkaa alkoi olla rajusti. Kun tuohon lisätään tiukka finaalivoitto kuumasta Dominic Thiemistä, oli se myös oiva näyte sekä itävaltalaiselle että myös maailmalle siitä, ettei muiden aika sittenkään ole ihan vielä.

Mikä sitten on muuttunut Nadalin kohdalla? Ehdottomasti isoin yksittäinen tekijä on syöttö, joka paineettomassa tilanteessa toimii nyt erinomaisesti. Oli kuitenkin havaittavissa, että hermot ne ovat Nadalillakin, sillä selvästi isoimmat vaikeudet olivat edelleen matsien ja erien kotiinsyöttämiset. Peli passivoitui syötön sakatessa tärkeissä palloissa ja esimerkiksi Djokovic pääsi ottelun toisessa erässä jo erittäin lähelle Nadalia. Jännittävä nähdä antoiko moinen uskoa lopulta enemmän serbille?

Mutta sitten jo Roomaan. Ennakko on pari päivää harhainen, mutta vaikuttaa tosiaan siltä, että Nadalin isoin uhka Italiassa on mies itse - onko järkevää vetää itseään täysin piippuun ennen kauden päätavoitetta Ranskan avoimia? Odotin, että mies olisi nostanut jalkaa vähän kaasulta jo Madridissa, mutta toisaalta eipä hän koskaan näin ole toiminut. Tuskin siis Roomassakaan, joka olosuhteiltaan on hyvinkin lähellä Garrosia.

Thiem on parantanut kunnonajoitustaan tänä vuonna ja hän vaikuttaa, Madridin finaalitappiosta huolimatta, todelliselta uhalta Nadalille jo nyt. Oli hyvin pienestä kiinni, että Thiem olisi vienyt finaalin ensimmäisen erän sunnuntaina ja käsissä olisi ollut täysin toinen matsi. Roomassa miehet ovat törmäyskurssilla jo puolivälierissä.

Djokovic oli puolestaan Nadalia vastaan suurimman osan ajasta vastaantulijan roolissa, mutta kuten sanottua, hän pääsi Nadalin kyytiin ottelun lopussa. Selvää on, että ottelun alun passiivisuus ja virheherkkyys Nadalin myllyssä ei riitä mihinkään. Rystypuolelta on uskallettava astua kentän sisään ja otettava Nadalin kämmenmoukarointia rohkeasti noususta ja painettava sitä painavana linjaan Nadalin rystylle. Tämän jälkeen on helppo iskeä tappavia iskuja espanjalaisen kämmenkulmaan. Passiivisuudella tulee kuitenkin noutaja ja nopeasti. Roomassa miehet olisivat kohtaamassa semifinaalissa.

Kaavion yläosa on puolestaan sopivasti sekaisin. Aivan kuten siellä olevien Murrayn, Wawrinkan, Milos Raonicin, Tomas Berdychin ja Marin Cilicin massaotteetkin. Katse kohdistuukin nyt kahteen nimeen, Alexander Zverev ja David Goffin. Heistä toiselle olisi nyt tarjolla finaalipaikka ellei joku isommista pojista ala viimein heräillä. Aika olisi korkein mahdollinen.

Laitetaanpa siis kaaviot totutusti kehiin:

Puolivälierät:
Zverev vs. Raonic
Wawrinka vs. Goffin
Nadal vs. Thiem
Djokovic vs. Del Potro

Välierät:
Zverev vs. Goffin
Nadal vs. Del Potro

Finaali:
Nadal vs. Goffin

Voittaja:
Nadal.