08/03/2019

Ennakko: Indian Wells 2019

Helmikuun hiljaiselo ja akkujen lataus on blogin puolella nyt ohi ja tästä lähdetään kohti kevään ja kesän suuria turnauksia. Laakereillani en ole tenniksen suhteen kuitenkaan levännyt, sillä mailanvaihtoprojekti, valmennukset, treenaamiset ja divariottelut ovat perheen ja työn ohella pitäneet blogistin kiireisenä. Mailanvaihtoprojektiin palannenkin lähiviikkoina, ehkä jopa divaripeleihinkin, jotka huipentuivat mm. nousuun M40-liigaan!

Mutta sitten jo Indian Wellsin ennakkoon.

Australian Openin jälkeen on pelattu paljon niin hallissa, massalla kuin kovilla kentilläkin. Isoimmat nimet ovat palailleet kentille yksi kerrallaan kuka missäkin, mutta selvästi tätä Indian Wellsin Mastersia valmistellen, sillä viime viikon turnaukset Dubaissa ja Acapulcossa toivat jopa Rafael Nadalin ja Roger Federerin viivalle. Aloitetaan heistä.

Roger nappasi sen odotetun sadannen turnausvoittonsa siis Dubaissa ja sinällään kaikki näyttää hyvältä nytkin. Nopea revanssi finaalivastustajasta, Stefanos Tsitsipaksesta, oli Australian Openin tappion jäljiltä henkisestikin varmasti tärkeä, mutta myös suuri näyttö siitä, ettei pelillinen eikä myöskään fyysinen juna ole ainakaan hurjaa vauhtia vielä karkaamassa. Täytyy muistaa, että alla oli kuitenkin kuormaa useamman ottelun verran vajaan viikon ajalta, mikä ikääntyvän pelaajan kohdalla alkaa olla aina iso faktori. Indian Wellsissä kaavio ei ole mitenkään mahdoton, sillä saman puolen suurista nimistä vain Nadal voisi järjestää vaikeuksia, mutta ei hänkään sentään kovilla kentillä, joten ilman suuria yllätyksiä viime vuoden finaalipaikan uusinta voisi olla hyvinkin haarukassa.

Rafael Nadalin otteet vaikuttivat Acapulcossa teräviltä, mutta yllätystappio toisessa ottelussa NIck Kyrgiosille oli suuren yllätyksen ohella myös merkki jostain muusta. Kyllä, Nadalilla oli useita (perättäisiä) ottelupalloja ja tätä voisi varmasti kutsua työtapaturmaksi, mutta toisaalta Kyrgios ulosmittasi itsestään ikään kuin puolivaloillakin paljon ja voitti ottelun ja lopulta koko turnauksen. Nadal-voitto kertoo edelleen paljon Kyrgiosin potentiaalista, mutta myös siitä, että vanha Nadal ei ole entisensä kovilla kentillä, vaikka alla on jopa Australian Openin finaalipaikka. Suurimmat espanjalaisiskut tullaankin näkemään vasta ja taas kevään massoilla. Nykyinen vire riittää toki pitkälle Indian Wellsissä, mutta kovat kovien kenttien pelaajat alkavat järjestään olla jo liian kovia. Semifinaali ehhoton maksimi.

Nick Kyrgioksen voitto Acapulcossa oli pitkästä aikaa suurelta osin mielekästä Kyrgiosia. Totta kai tähänkin matkaan mahtui vaikka mitä, mutta pelillisesti tämä selvensi edelleen hurjasti sitä potentiaalia, mitä miehessä on. Parhaimmillaan ja halutessaan hän voisi olla paras jo nyt. Häneltä vaaditaan kuitenkin niin paljon enemmän henkistä voimavaraa ollakseen tasaisempi niin pelillisesti kuin mentaalisestikin, ettei se hetkessä tule. Acapulco oli kuitenkin hyvä ja iso askel eteenpäin. Kaavio on tällä kertaa kuitenkin varsin kova, sillä esimerkiksi toisessa ottelussa kolmannella kierroksella Novak Djokokvic ei anna tänä vuonna armoa kenellekään.

Tosiaan, Novak Djokovic. Mitäpä tähän voisi lisätä? Australian Openin näytös oli niin hurja, että on vaikea pitää Djokoviciä edes haavoittuvana juuri nyt. Hankalimmaksi haasteen tekee se, että monen pelaajan kaatamiseen riittää Djokoviciltä eräänlainen keskikaistan lanaustennis, jossa lyöntien pituus ja siis painavuus tuo sellaisen puskurin, johon monen meno tyssää alkuunsa. Kulmien avaaminen tai vauhdin lisääminen tuo vain haastajille itselleen lisää vaikeuksia kulmien ja lisääntyneen vauhdin ja temmon kera. Miten Djokovicin voisi juuri nyt murtaa? Palaan tähän toisella kertaa. Djokovic on ehdottomasti turnauksen suurin suosikki.

Stefanos Tsitsipas on tekemässä ryminällä nousua kympin sakkiin. Peli on kypsynyt hurjasti puolessa vuodessa ja mies alkaa aidosti näyttämään potentiaalisimmalta seuraavalta uudelta Grand Slam-voittajalta. Rohkeutta, aggressiivisuutta ja ajatusta riittää, joten myös se Masters-menestyspiikki voi hyvinkin tulla jo nyt. Kaavio on haasteita ja mielenkiintoisia kohtaamisia täynnä, kuten esimerkiksi ensimmäisen ottelun nuori Felix Auger-Aliassime, joka kannattaa myös ottaa hyvinkin tarkkaan seurantaan tulevaisuuden osalta.

Vastaavasti Alexander Zverevin peli ailahtelee viikosta toiseen. Edelleen olen kovin huolestunut miehen paineensietokyvystä menestysodotusten alla, sillä niin passiivista ja ponnetonta peli välillä on. Varsinkin, jos sitä vertaa siihen painavuuteen, jota nuori mies parhaimmillaan pystyy tarjoilemaan. Nyt myös kaavio on vaikea, joten suuria odotuksia ei nyt saksalaiseen kohdistu.

Näillä mennään!

Puolivälierät:
Djokovic vs. Coric
Zverev vs. Tsitsipas
Federer vs. Cilic
Nadal vs. Berdych

Välierät:
Djokovic vs. Tsitsipas
Federer vs. Nadal

Finaali:
Djokovic vs. Federer

Voittaja:
Djokovic.