10/07/2019

Ennakko: Puolivälierä Roberto Bautista Agut vs. Guido Pella, Wimbledon 2019

Päivän yllättävin puolivälieräpari uunista ulos!

Roberto Bautista Agut vs. Guido Pella
No niin, sitten taas käsiä pystyyn kenellä oli tämä pari merkattu puolivälieriin! I can't hear you.

Niinpä. Tämä ei kuitenkaan himmennä tämän kaksikon taistelua, pikemminkin päinvastoin. Kummallakin on nyt elämänsä paikka tehdä hieman kypsemmällä iällä hirmujälkeä Grand Slam-tasolla ja hakea uran ensimmäinen semifinaalipaikka Slameistä ja vieläpä ruoholla. Tätä hienoutta lisää se, ettei kumpikaan pelaajista varsinaisesti profiloidu edes ruohokenttäpelaajaksi!

Espanjalainen Bautista Agut oli jo tammikuussa Australiassa "uransa huipulla" olemalla ensimmäistä kertaa urallaan Grand Slam-kvartsissa, joten hänelle tämä tilanne on ehdottomasti tutumpi. Lisäksi hänellä on toisaalta myös suhteellisen kiva rekordi jopa Wimbledonista, sillä kolmansia ja neljänsiä kierroksia on täältä miehen historiassa useampia.

Espanajalaisena hän ei missään nimessä profiloidu silti massapelaajaksikaan, sillä kovia voittoja esimerkiksi kovilta kentiltä on vuosien varrella tullut tukuttain. Jotenkin miehen pelissä on jopa tiettyä sukulaisuutta juuri Novak Djokovicin kanssa. Lyönnit ovat tietyllä tapaa suorahkoja ja pelitapa on ennemminkin lyönnin painavuuteen ja tietynlaisiin marginaaleihin taipuva saati älyttömän uskalias tai räjähtävä. Taistelumoodissa mies toki osaa olla sitäkin ja hän iskee painavalla pelillä päälle usein aggressiivisestikin, mutta siihen hän tarvitsee lähes poikkeuksetta tietynlaisen kimmokkeen, sopivan ahdingon tai haastaja-asetelman. Vaikuttaisi, että hän syttyy sitä isommin, mitä isompi areena.

Tämän vuoden Wimbledonissa hän on ainoana pelaajana kaatanut kaikki vastustajansa ilman erätappioita, mikä sekin kertoo loistavasta vireestä ja espanjalaisen vaarallisuudesta koko lopputurnauksen ajan. Hän vaikuttaa hyvin kylmäpäiseltä ja päättäväiseltä juuri nyt.

Guido Pella on puolestaan osoittanut melkoista venymistä ja taistelutahtoa tämän vuoden Wimbledonissa. Matkalla on kaatunut mm. lähivuosien Wimbledon-finalisteja kuten Kevin Anderson (2018) ja Milos Raonic (2016), joten hyvin tarkkana saa Bautista Agut'kin olla.

Pellan vasenkätisyys tuo oman hienon lisämausteen kamppailuun, sillä Pella osaa syöttää hyvinkin vaihtelevasti ja inhottavasti mm. vasurin slicea ulos tai päin vastustajaa. Muutenkin miehen peliä leimaa voimakas kierteiden käyttö. Peruslyönneissä on itse asiassa jopa melkoista veivausta, joka syö ruoholla rajusti tehoja, mutta samalla hän onnistuu pitämään pelin hyvin rytmittömänä, jota hurja taistelu hyvän liikkeen siivittämänä entisestään pahentaa. Pella taitaa myös verkkopelin, joten voi jopa olla, että tästä parista tulee pelin viihdyttävyyden ja pisteiden ennakkoarvaamattomuuden kantilta jopa yksi päivän mielenkiintoisimmista ja hauskimmista seurattavista.

Täytyy toki vain toivoa, ettei Pellan tähänastinen kuorma ja hyvät voitot ole vieneet suurinta nälkää, jolloin ottelu vesittyy näihin odotuksiin nähden samoin tein. Arviona pelkäänkin jotain tämän suuntaista, joten Bautista Agut semiin erin 3-0.