12/07/2019

Ennakko: Semifinaali Roger Federer vs. Rafael Nadal, Wimbledon 2019

Ja päivän herkkupalana Federer vs. Nadal, episodi 40!

Roger Federer vs. Rafael Nadal
Niinpä, episodi 40. En tiedä monesko ennakko tämä tämän kaksikon välillä jo on, mutta aika monta näitä alkaa olla kirjoitettuna. Tarina ja iso pelillinen kuva lienee kaikille tuttu, mutta tällä kertaa eroa aiempiin haetaan jälleen kerran ainakin hieman heilahtaneista asetelmista.

Ranskan avoimissa Rafael Nadal otti semifinaalissa melko lailla odotetun voiton Roger Federeristä. Vaikka ottelu pelattiin tuulisissa oloissa, antoi se selvän kuvan massa-alustan hallitsijasta. Voitto oli Nadalille kuitenkin ensimmäinen Federeristä viiteen ja puoleen vuoteen, sillä Federer on dominoinut kaksikon viime vuosien kohtaamisia kovilla alustoilla selvästi.

Onkin jännittävä nähdä, miten käy ruoholla. Edellisen ruohokohtaamisen (Wimbledon-finaali vm. 2008) muistavat todennäköisesti kaikki, paitsi ehkä ne armottomimmat Federer-fanaatikot, jotka haluavat tämän klassikon kenties unohtaa.

Niin tai näin, alusta tuo nyt hyvin mielenkiintoisen kulman otteluun.

Perinteisesti ruoho on ollut Federerin valtakunnan isoimpia linnakkeita, joilla Federer on operoinut erittäin kovalla tasolla aina ja vaikka kuinka Federer olisi osoittanut hiipumisen merkkejä, niin Wimbledonissa hän on ollut aina suosikkien joukossa. Tämä pätee edelleen, eikä Nadalin Garros-voitto tätä helposti hetkauta.

Toki ruoho on nyt turnauksen toisen viikon loppupuolella jonkin verran kulunut ja kenttä siis vähintäänkin aavistuksen hidastunut. Tämä saattaa suosia hieman Nadalia, jonka kovin näyttö tässä turnauksessa onkin ollut ensimmäisen viikon (vaikeahkon kaavion lisäksi) selvittäminen, jolloin kentät ovat hieman nopeammat. Toki ruohoalusta on silti edelleen ruohoalusta.

Voitto toisella kierroksella Nick Kyrgioksesta saattoi kuitenkin muuttaa paljon Nadalin osalta ja nimenomaan henkisellä puolella. Reaktio ottelun jälkeen oli niin täynnä latausta, etten muista edes Garrosilla nähneeni moista. Se saattaa kertoa siitä nälästä ja tahdosta, jolla espanjalainen juuri nyt toimii.

Peli on ollut tulivoimaista ikävistä vastustajista huolimatta, eikä Nadal ole antanut minkäänlaista välilyöntiä vailla tarkoitusta missään vaiheessa. Sen sijaan hän on parhaimmillaan tulittanut menemään jopa vastustajien tulituksista. Nadalin pelinopeus, tempo sekä kenttäpositio ovat olleet hyvin aggressiiviset. En tiedä voidaanko Roland Garrosin jälkeen varsinaisesti puhua uudesta-Nadalista, mutta tällä pelinopeudellaan sekä syöttämisen ja kämmenen kombinaatioillaan hän on nyt erittäin vaarallinen jopa ruoholla Federerille. Jos Nadal saa pidettyä Wimbledonissa tähän mennessä nähdyn tempon yllä myös tulevassa semifinaalissa, joutuu Federer painimaan oikeasti uudenlaisen haasteen kanssa, sillä kukaan ei ole vielä häntä vastaan tässä turnauksessa niin kovaa ja armottomasti iskenyt kuin "uusi-Nadal".

Mutta kyllähän Federer toki kovaan osaa kovaa itsekin lyödä, eikä pelkkä lyönnin kovuus siis mitään ratkaise. Nadalin täytyykin saada lyönteihin myös juuri niitä suuntia, jotka pakottavat Federeriä jatkuvasti takajalalle ja lyömään hieman epätasapainosta. Juuri tämä on kuitenkin se isoin haaste Federerin kaatamisessa. Miten saada hänet liikkeelle? Tai oikeastaan vielä tarkemmin, miten ihmeessä saada hänet epätasapainoon?

Varsinkin kun Federer neutralisoi tilanteita mestarillisesti ja iskee salamannopeasti itse. Rystyslice on siitä paras esimerkki. Pienikin kiire, mutta samalla se pienikin ylimääräinen aika tehdä se viiltävin alakierteinen rystyviilto, tuottaa vastustajalle suurta tuskaa kovaa ja matalana tulevan lyönnin kanssa. Sitä ei moni osaa käsitellä. Nadalin täytyykin ratkaista tämä, sillä tätä lyöntiä kämmenyläkierteellä nostamaan joutuessaan on vaarana, että pallon pomppu kasvaa ja nousee juuri sopivasti lantionkorkeudelle, josta Federer voi seuraavaksi läväyttää viime vuosien aikana kriittisesti parantuneella yläkierrerystyllään minne vain ja oikeastaan milloin vain.

Lyöntisuunnista on varmaa, että Nadal tulee testaamaan edelleen Federerin rystyä, josko hän saisi sen takavuosien tapaan hajoamaan. Tämä on ollut monelle muulle pelaajalle viime vuosina jopa helpompaa kuin Nadalille, sillä hän ei ole sitä enää vuosiin rikki saanut. Takavuosina tämä oli jopa automaatio matsien edetessä, mutta nyt pakissa täytyy olla jotain muutakin ja juuri tuota edellä mainuttua pelinopeuden kasvattamista kannattaa seurata silmä tarkkana.

Nadalin omaa parantunutta rystyä tulee puolestaan Federerin hieman pohtia. Sinnekään ei saa jättää liikaa aikaa, sillä Nadal saa rystyään huimilla kulmilla ikävästi poikki kentän sekä viiltävän pistävästi linjaan. Itseluottamus huipussaan tätä myös tapahtuu hurjan paljon aivan kuten Nadalin suurinta itseluottamuslyöntiä kämmentä pitkin linjaa.

Selvää kuitenkin on, että se voittaa kumpi pääsee pelaamaan enemmän omaa peliään. Syöttö-kämmenyhdistelmän toimivuus ratkaisee hyvin paljon tänään. Jos ykkössyötön prosentit eivät pysy ylhäällä, ongelmat ja paineet kasautuvat rajusti, vaikka pää etukäteen ajatellen timanttia molemmilla olisikin. Minkäänlaista välipäivää ei nyt saa tulla ikääntyvälle Federerillekään, sillä sitä Nadal anna edelleenkään anteeksi.

Monen skenarion otteluhan tämä kaikilta osin kyllä on. Puntit ovat nyt hyvin tasan ja kristallipallo näkee molempien voitot täysin mahdollisina. Sanotaanpa vaikka näin: jos Federer mielii tämän viedä, niin sen olisi tapahduttava maksimissaan neljässä erässä eli 3-1 Federer. Pidemmälle mentäessä Nadal kääntänee tätä rajummin itselleen, sillä väsyneenä Federer ei saa lyönteihin enää tarvittavaa tehoa eli 3-2 Nadal.

Eurosport, EurosportPlayer ja TV5 näyttävät ottelun klo 15 alkaen. Vasurilla-blogi ja Eurosport ovat yhteistyössä kauden 2019 ajan.