12/07/2019

Ennakko: Semifinaali Novak Djokovic vs. Roberto Bautista Agut, Wimbledon 2019

Välieräpäivä, joten ennakot kehiin! Aloitetaan ensimmäisestä parista.

Novak Djokovic vs. Roberto Bautista Agut
Ei ole varsinainen yllätys, että Novak Djokovic ja pari muutakin varsin tuttua nimeä patsastelevat jälleen kerran Grand Slamien välierissä. Sen sijaan on hurja yllätys, että siellä patsastelee myös Espanjan Roberto Bautista Agut.

Periaatteessa tämä ensimmäinen semifinaali on asetelmaltaan jopa herkullinen, mutta koska tämä on Grand Slamin välierä, niin oikeastaan kaikki, aivan kaikki, vesittyy juuri tällä samalla hetkellä.

Herkullisen tästä tekee se, että Djokovic ja Bautista Agut ovat kohdanneet tänä vuonna jo kahdesti ja molemmilla kerroilla voittajana kentältä on poistunut Bautista Agut, joka otti voitot alkukaudesta Dohassa ja toisen vieläpä Miamin Mastersissa. Mutta kuten sanoin, Grand Slameissä tilanne on aivan toinen ja Djokovic johtaakin näitä kohtaamisia puhtaasti 3-0, kun totaalina rekordi on Djokovicille 7-3.

Pelitavallisesti pelaajilla on lopulta yllättävän paljon samaa. Molemmat ovat esimerkiksi hyvin varmoja ja tasaisia, eikä selkeitä heikkouksia juuri ole. He ovat pelaajia, jotka täytyy voittaa lyömällä nämä ulos ottelusta. Toisen kohdalla se on vain huomattavasti vaikeampaa kuin toisen.

Djokovicin perustaso on nyt niin korkealla, että hänen lyömiseksi tämän vuoden Wimbledonissa pitää tehdä armottoman paljon ja pitkiä aikoja asioita oikein. Ottelussa David Goffinia vastaan heti belgialaisen murron jälkeen tuli tweetattua näin:


Ja kuinka harmillisen oikeassa tuli lopulta oltua, enkä siis halua edes brassailla tällä, mutta tuo puolivälieräottelu todellakin oli ohi reilussa puolessa tunnissa tuon murron jälkeen.

Olen nyt reilun viikon aikana nähnyt Wimbledonin osalta älyttömän hyvän Roger Federerin, loistavan Rafael Nadalin ja niin edelleen, mutta nähtyäni Goffin-ottelun Djokovicin tuon kyseisen murron jälkeen, olen melko varma siitä, että Djokovicin voi kaataa vain ja ainoastaan äärimmäiseen maksimiinsa pääsevä Federer tai Nadal. Ei kukaan muu.

Bautista Agutilla on toki hyvät ja Djokovicin pirtaan ilkeästi istuvat suorahkot ja painavat lyönnit, mutta minkäs teet, kun Djokovicilla on oikeastaan kaikki tekeminen vähintäänkin vielä hieman parempaa eikä kliinisesti tappavaa asetta lopulta oikein ole. 

Tästä on tulossa tietyssä mielessä eräänlainen show-off-ottelu, jossa Djokovic nokittaa kiusallisesti aina vielä vähän enemmän kuin Bautista Agut, mikä käytännössä riittää tänään. Periaatteessa kumpikaan ei helposti omiin virheisiinsä otteluissa kaadu, mutta kun Djokovic on Bautista Agutille vain liian kova, niin yliyrittämisvirheitä alkaa tulla. Omaan maksimiin pääseminen ja siellä operoiminenkaan ei nyt välttämättä riitä, vaan on mentävä jopa riskillä yli. Me tiedämme jo nyt, miten siinä usein tulee käymään. 

Djokovic finaaliin. 3-0.

Eurosport, EurosportPlayer ja TV5 näyttävät ottelun klo 15 alkaen. Vasurilla-blogi ja Eurosport ovat yhteistyössä kauden 2019 ajan.