14/07/2019

Ennakko: Finaali Novak Djokovic vs. Roger Federer, Wimbledon 2019

Yksi ottelu jäljellä! Novak Djokovic vastaan Roger Federer, episodi 48! Tässä ennakko!

Novak Djokovic vs. Roger Federer
Tosiaan, finaalipari oli melko lailla sitä, mitä jopa täällä blogissakin odotettiin. Kummatkin, sekä Novak Djokovic että Roger Federer, ovat selvittäneet tiensä finaaliin tyylikkäästi ja ovat ehdottomasti turnauksen kaksi parasta pelaajaa.

Semifinaalit olivat molemmille hyviä testejä ja he molemmat selvittivät ne varsin mallikkaasti jopa pienistä vastoinkäymisistä huolimatta. Reagoinnit vastaan tulleisiin haasteisiin hoituivat mallikkaasti ja valmistivat molempia erinomaisesti tähän turnauksen kovimpaan otteluun eli finaaliin.

Asetelmat ja panokset ovat huikaisevat.

Isossa kuvassa Grand Slam-mestaruuksien metsästäminen jatkuu molemmilla edelleen kiivaana, mutta selvää on, että Federerin aika on käymässä nopeammin vähiin, joten isompi kaula sekä Djokoviciin että Ranskan massoilla dominoivaan Rafael Nadaliin olisi hyvä asia hänelle. Djokovic puolestaan haluaa varmasti pysytellä iskuetäisyydellä Nadalista ja pitää Federerinkin tiukasti horisontissa. Joissain otsikoissa leikittiin jo ajatuksella, että tämän turnauksen voittaja voittaa myös kisan Grand Slamien mestaruuksista. Mutta se on silti nyt toissijaista.

Ottelun asetelmissa pitää sen sijaan huomioida nyt se, että Federer on keskinäisissä kohtaamisissa alkanut jäämään pahasti Djokovicin varjoon. Viimeisestä Djokovic-voitosta Federerillä on aikaa reilut 4.5 vuotta ja Grand Slam-tason Djokovic-voitosta puolestaan jo seitsemän vuotta. Lisäksi taakkaa lisää se, että viimeisestä kymmenestä kohtaamisesta Federer on voittanut vain kaksi.

Tämä tuo juuri sitä tuskaa, mitä esimerkiksi Rafael Nadal kokee varmasti juuri nyt Federeriä kohtaan. Semifinaalissa Nadal ei todennäköisesti tästäkään syystä löytänyt rentouttaan millään ja ne harvat paikat, jotka eteen tulivat, sulivat virheisiin. Federer oli luonut painetta jo ennen ottelua ja loi sitä matsin aikana lisää. Mitään ei tullut Nadalille ilmaiseksi.

Samaan asiaan törmännee finaalissa puolestaan Federer. Djokovic tietää, että hyvällä omalla tasollaan hän on hyvin vahvoilla ja heistä kahdesta se on Federer, jonka täytyy ylittää enemmän itseään voiton saavuttamiseksi. Se ei ole mahdotonta, mutta se on haastavaa.

Haastetta lisää se, että Federer myönsi yllättävän avoimesti olevansa uupunut, varsinkin fyysisesti, mutta todennäköisesti myös henkisesti, heti semifinaalin jälkeen. Tätä ei tapahdu usein, vaikka varmasti hän on kokenut saman aiemminkin. Pahinta tässä sveitsiläisen kannalta on se, että Djokovic osaa kääntää ottelut tarvittaessa fyysisiksi väännöiksi, joiden tiimellyksessä hän on usein erittäin vahva. Federerin palautuminen finaaliin ja itse finaalissa yksittäisten pallojen jälkeen on varmasti nyt äärimmäisellä koetuksella.

Pelillisesti ottelun kulku ja varsinkin alku tulee olemaan erittäin mielenkiintoinen. Lähteekö Djokovic tennisjumalamoodillaan liikkeelle, jossa hän pelaa ensin kuin seinä ja pakottaa Federeriä älyttömiin riskeihin samalla tätä salakavalasti uuvuttaen vai yllättääkö hän meidät kaikki, kuten hänellä joskus Federeriä vastaan on tapana ollut, ja tulee kaikki tykit ampuen tulittamaan vanhaa mestaria ulos ottelusta. Jälkimmäinen tuntuisi järkevämmältä vaihtoehdolta, mutta ainakaan vielä hän ei tässä turnauksessa ole tähän liiemmälti luottanut, vaan lähtenyt liikkeelle hieman passaillen, lisännyt jossain kohtaa hieman kaasua ja karannut sen jälkeen leikitellen voittoihin. Kunnon shokkialku voisi nyt toimiakin, sillä Federer voi lämmetä nyt erityisen hitaasti.

Federer on kuitenkin syöttänyt läpi turnauksen upeasti ja siihen hänen pelinsä Djokovicia vastaan tulee paljolti perustumaan. Vastassa on toki pari pykälää parempi palauttaja kuin mitä Nadal semifinaalissa oli, joten jos Federer joutuu maistamaan Djokovicin painavaa palautuspeliä, niin syöttövuorojen dominointi mutkistuu heti jonkin verran.

Palautuksissaan Federer onnistui Nadalia vastaan äärettömän hyvin djokovicmaisesti koko ajan nilkoille ampuen, mutta nyt vastassa on todennäköisesti suuremmalla itseluottamuksella painavasti syöttävä Djokovic, jolloin tämäkin on astetta vaikeampi toteutettavissa.

Paljonko jää sitten peruspeliin varaan, jää nähtäväksi. Jos Nadalilta tuli semifinaalissa sopivasti paineistettuna aivan liian kierteistä massatennispalloa, joka nurmella istuu nätisti lantion korkeudelle, niin nyt odotettavissa on paria astetta matalampaa ja painavempaa palloa. Djokovicin lyöneissä on suoruutta ja pituutta enemmän kuin mitä Nadalilla oli, joten tietynlainen ammuntamentaliteetti tässä on. Kun Nadal ei saanut paineistettuna tarpeeksi painoa lyönteihinsä, niin Djokovic kyllä hyvin usein saa. Tämä aiheuttaa kiirettä ja erityisesti sen, että Federer on pakotettu jäämään kauemmas takalinjasta. Tällöin hänelle erityisen tärkeät verkolle nousut ja kentän sisäpuolelta lähtevät hyökkäyslyönnit eivät määriltään tule välttämättä nousemaan kovinkaan suuriksi. Se tietää lähtökohtaisesti suuria ongelmia Federerille, jos hän ei tätä pelitapaansa saa jatkuvasti toteuttaa.

Kaikki aseet Federerillä toki Djokovicinkin kaatamiseen on, mutta paljonko hän pääsee niitä käyttämään on täysin toinen kysymys ja pysyvätkö ne paineen alla kasassa? Entä kestääkö rysty Djokovicin hyvinkin solidin vastineen sekä matalammat luodit?

Sanotaankin nyt siis näin, että mahdollisuudet Federerillä toki ovat, mutta se vaatii nyt ehkä sittenkin liikaa eli vähintäänkin täysosumapeliä, timanttista fysiikkaa ja Djokovicin heikkoa päivää. Djokovic vie 3-0.