30/08/2020

Ennakko: US Open 2020

Koronakauden toinen Grand Slam, US Open, alkaa huomenna maanantaina. Tuttuun tapaan blogissa tarjoillaan ennakkoa!

US Open 2018. Grandstand. Thiem vs. Fritz.

Asetelmat pitkän pelitauon jälkeen olivat vielä viikko sitten ehkä hieman arvoitukselliset, mutta nyt Cincinnatin Mastersin jälkeen palaset ovat loksahtamassa jälleen odotetusti paikoilleen. Koronan sairastamisesta huolimatta Novak Djokovic on edelleen vahvasti the man to beat, jota muut seuraavat.  

Mutta onko Djokovic lyötävissä New Yorkissa, jossa siis jo tämä viikko palloa lyötiin? Sanoisin, että on ja ei todellakaan ole. Siinä mielessä on, että Djokovicin peli ei ollut lähelläkään absoluuttista parastaan eikä hän fyysisesti vaikuttanut olevan terävimmillään. Niin sanoituissa "mittariotteluissa" Roberto Bautista Agutia (semifinaali) ja Milos Raonicia (finaali) vastaan hän oli kuitenkin hyvin lähellä tappiota, mikä kielii kuitenkin jostain. Oli fyysistä tuskaa, niskaongelmia ja niin edelleen. Haastajat haastoivatkin hyvin mutta lopulta heidän henkiset ja pelilliset paukut eivät vain tunnu riittävän keskinkertaistakaan Djokoviciä vastaan. Ja juuri siksi Nole taas ei ole lyötävissä. 

Totta kai New Yorkissa nyt moni asia muuttuu ja isoin niistä on paras viidestä -ottelut, jotka toki nekin pelaavat Djokovicin pussiin, jos vaan tämän terveys ja fysiikka kestää. Nyt kysytään nimittäin haastajiltakin äärimmäistä fyysistä iskua, jos joku heistä meinaa saman päivän tai illan aikana Djokoviciltä kolme erää ottaa tämän suosikkialustalla kovilla kentillä. Olosuhteet tulevat olemaan näillä näkymin hyvin kuumat, joten varsinkin päiväsessioissa serbiä voisi saada hyytymään, jos koronan vaikutukset ovat vähänkin kuntoa heikentämässä.

Periaatteessa haastajina ovat samat nimet samoista syistä, jotka nousivat jo Cincyn Mastersin ennakossa viime viikolla eli Daniil Medvedev, Dominic Thiem ja Stefanos Tsitsipas. 

Heistä toki Thiem teki tällä viikolla melkoisen pohjanoteerauksen häviämällä ensimmäisellä kierroksella, mutta se saattoi olla samalla siunaus valeasussa. Kuormaa ei nyt ole ja jalka toimii varmasti esimerkiksi juuri Djokoviciä kevyemmin. Tulee muistaa, että turnaus on pitkä ja Djokovicille Openin jälkimmäinen viikko olisi itse asiassa jo kolmas perättäinen peliviikko ja kun nämä Mastersin kaksi viimeistä ottelua toivat tähän viikonloppuun peliä melko lailla tarkkaan viisi tuntia, niin tuokin kuorma voi olla faktori. Se voi olla sitä jo alkukierroksilla, sillä Djokovic aloittaa turnauksen heti maananataina.

Kuorman kannalta raskasta taivalta on luvassa ainakin Cincyn finalistilla Milos Raonicilla, joka Cincinnatin ennakkokuvien perusteella vaikutti vielä viikko sitten nauttineen korona-aikana lähinnä herkuista ja vapaa-ajasta, mutta joka toisaalta yllätti meidät kaikki finaalipaikallaan. Kuormaa kuitenkin tuli maksimaalinen määrä, joten toinen viikko Openissa lienee jo liian raskas. Hurjalla syöttämisellä pelit toki pysyvät fyysisesti melko "kevyinä", mutta silti kömpelö kanadalainen kömpelöityy helposti lisää kuorman kasvaessa jo otteluiden sisällä. Myös henkiset voimavarat isoimpien haastamiseen ovat edelleen rajalliset, minkä finaalista Djokoviciä vastaan jälleen kerran opimme. 

Suomalaisittain meitä kiinnostaa tietysti Emil Ruusuvuoren uran ensimmäinen Grand Slam. Tästä alkaa toivottavasti usean vuoden matka, jota pääsemme mielenkiinnolla seuraamaan. Emilin kaavio ei ole alkukierroksilla kovin mahdollinen, mutta luonnollisesti hurja testi odottaa jo ensimmäisellä kierroksella, kun vastaan tulee Aljaz Bedene. Kolmannella kierroksella odottaisi todennäköisesti herkullinen uusintaottelu Matteo Berretiniä vastaan, mutta Emilinkin kohdalla täytyy muistaa, että paras viidestä -ottelut ovat hänelle uutta ja nyt pelataan vasta siis Emilin ensimmäistä Grand Slamiä. Pidetään siis odotukset realistisina. Matkaa on vielä paljon jäljellä ja samoin paljon on myös työtä tehtävänä. Cincinnatin turnaus paljasti pieniä huolia esimerkiksi syöttämisessä ja selvää on, että paineen alla varsinkin kakkossyöttö tuntui ajoittain hieman liian kevyeltä hieman liian usein. Näissä ympyröissä heiveröiset kakkoset syödään usein aamupalaksi. Mutta rentoutta ja hyvää taistelua siis Emilin peliin, niin ollaan jo monella rintamalla hyvällä tasolla. Ja hei, onhan tuo aivan mahtavaa nähdä Suomen lippu jälleen Grand Slam-kaaviossa! Hyvä Emil!!!

Valinnat ja povaukset US Openiin ovat seuraavat:

Puolivälierät:
Djokovic vs. Krajinovic
Tsitsipas vs. Anderson
Berrettini vs. Medvedev
Thiem vs. Bautista Agut

Välierät:
Djokovic vs. Tsitsipas
Medvedev vs. Thiem

Finaali:
Tsitsipas vs. Medvedev

Voittaja:
Medvedev.

Turnauksen aikana on tulossa jälleen sekalaisia postauksia asetelmien kääntyilemisestä ja jälkipeleistä, joten pysy linjoilla!

Eurosport näyttää kaikki ottelut kanavillaan ja Eurosport Player -palvelussaan. Vasurilla-blogi ja Eurosport ovat yhteistyössä kaudella 2020.