11/04/2021

Ennakko: Monte Carlo Masters 2021

Massakausi 2021 alkaa kutakuinkin normaalissa päiväjärjestyksessä Euroopan vaihtelevista koronatilanteista huolimatta. Monte Carlon Mastersista lähdetään lähes koko kärkijoukon voimin massakauteen, jonka huipentumana on toukokuun lopulla, viikolla eteenpäin siirretty, Roland Garros Pariisissa. Tuttuun tapaan blogi tarjoilee Mastersienkin turnausennakot, joten tässä tämä, olkaa hyvä!

Asetelmat

Massakentät muuttavat aina hieman asetelmia, vaikkakin Masters-mestarit erityisesti massalla ovat yleensä kovin tuttuja nimiä. Toivottavasti kuitenkin Miamin Mastersin kaapannut Hubert Hurkacz innoittaa ja antaa monelle muullekin pelaajalle uskoa, jotta Mastersien voittajakaartia saataisiin laajennettua myös massoilla.

Massalla suorahkoja lyöntejä ja tai kovilla kentillä vastustajan lyöntivoimaa hyödyntävät pelaajat tippuvat usein kuitenkin hieman kyydistä. En esimerkiksi odota maailmanlistan kakkoseksi nousseelta ja siis kisan kakkossijoitetulta Daniil Medvedeviltä kovinkaan kaksista massakautta, vaikka venäläisen fysiikka toki massakentän koviin fyysisiin vaatimuksiin riittääkin. Lyönti on yksinkertaisesti liian suora ja mataluudellaan myös kovin riskialtis massakentällä, jossa voimakas yläkierre kaarevammalla lyönnin muodolla on usein se musertavampi lyönti. Toki suorillakin lyönneillä voi moukaroiden operoida, mutta pitkässä juoksussa tämän pelitavan voitot ovat melko tiukassa olleet. Sama koskee myös toista venäläistä Aslan Karatseviä, joka voi olla isoissa vaikeuksissa jo avauskierroksen vastustajaansa Lorenzo Musettia vastaan.


Suosikit

Luonnollisesti tässä kohtaa on pakko nostaa tutut nimet ylös Rafael Nadalin johdolla, mutta on tietysti niinkin, ettei Nadal ole nuorentunut, eivätkä hänen massakautensa ole viime vuosina olleet samanalaista dominointia päädystä päätyyn kuin vielä joskus. Varsinkin näillä alkukauden massoilla on yllätyksiä nähty, mutta Roland Garrosilla tietysti harvemmin. Nadal ei ole pelannut sitten Australian Openin, mutta selvää on, että massalla on treenattu jo ja paljon. Tällä kaudella Roland Garrosilla on nimittäin mennä yksin kärkeen Grand Slam-mestaruuksien määrässä, joten valmistautuminen on varmasti alkanut ajoissa ja siitä saadaan esimakua jo nyt Monte Carlossa. Nadal on ehdottomasti kisan suurin suosikki ja voitolla Nadal ottaisi jo 12. mestaruuden Monacossa.

Myös Novak Djokovicin paluu kisakentille nähdään nyt. Australian Openin mestari on varmasti hurjassa mentaalisessa iskussa ja vähintään yhtä nälkäinen jatkamaan Grand Slamien voittoputkeaan jo Roland Garrosilla, joten esimakua massavireestä saataneen varmasti jo nyt, Djokovicin nykyisessä kotikaupungissa. Hänen kohdallaan kannattaa seurata sitä, miten aktiivinen hän on hyökkäämään ja ottamaan aikaa vastustajiltaan pois, sillä se on se ainoa tapa, jolla hän voisi Nadalia massalla horjuttaa. Viime syksyn Garros-finaali oli kuitenkin kaksi erää aikamoista näytöstä Nadalilta, joten mielenkiintoista olisi nähdä jälleen yksi Nadal vs. Djokovic -ottelu. Pelaajat ovat herkullisesti eri puolilla kaaviota, joten finaalina se olisi tietysti hurja. Djokovicin ensimmäinen ottelu on kuitenkin hurja testi tuli vastaan sitten Marbellan semifinaalissa eilen pelannut Albert Ramos-Vinolas tai sitten hurjaa peliä Miamissa esittänyt Jannik Sinner, jonka kohtaaminen olisi kieltämättä yksi turnauksen herkuista.


Haastajat

Muista nimistä pitää nostaa ainakin Alexander Zverev, Stefanos Tsitsipas sekä Argentiinan Diego Schwartzman, joka kävi jo voittamassa Buenos Airesin massakisan. He voivat parhaimmillaan kiusata isojakin nimiä. Yksi viime vuosien parhaista massapelaajista, Dominic Thiem, ei Monte Carlossa valitettavasti pelaa. 

Hyvää alkukautta pelanneet venäläiset Medvedev, Karatsev sekä ehkä myös Andrey Rublev ja Karen Khachanov, tuskin taistelevat tällä kertaa voitosta johtuen enemmän tai vähemmän juuri heidän pelistään, joka sopii paremmin koville kentille. 

Fabio Fogninin massavire on tänäkin vuonna varmasti arvoitus miehelle itselleenkin, mutta parhaimmillaan peli on todella kovaa myös massalla mistä todisteena kahden vuoden takainen mestaruus Monacosta. Italialaisista saattaa muutenkin nousta kisan yllättäjiä eli esimerkiksi aiemmin mainitut Sinner, Musetti, mutta miksei myös Lorenzo Sonego. Korkeimmin rankattu italialainen Matteo Berrettini ei sen sijaan massalla ole ehkä muiden maanmiestensä tasolla. 

Suomalaisittain on tietysti harmillista, että Emil Ruusuvuori ei Monte Carlossa ole mukana.

Ennuste

Puolivälierät:
Djokovic vs. Zverev
Tsitsipas vs. Andujar
Nadal vs. Bautista-Agut
Schwartzman vs. Fognini

Välierät:
Djokovic vs. Tsitsipas
Nadal vs. Schwartzman

Finaali:
Djokovic vs. Nadal

Voittaja:
Nadal.

Eurosport ja Eurosport Player näyttävät turnauksen.

Vasurilla-blogi/Tenniskoulu Topspin ja Eurosport ovat yhteistyössä kaudella 2021.