30/03/2021

Ennakko: Emil Ruusuvuori vs. Jannik Sinner, Miami Masters 2021

 Ensimmäinen neljännesvälieräpäivä Miamin Mastersissa ja voisiko päivän pelit paremmin alkaa kuin suomalaisittain superkiinnostavalla ottelulla Emil Ruusuvuori vs. Jannik Sinner? Enpä usko.

Kahden nuoren ja lupaavan pelaajan kohtaaminen uran alkumetreillä, on aina hyvin mielenkiintoista. Mielenkiintoa lisää valtavasti se, että molempien pelissä on hurjasti potentiaalia ja hyvää aktiivista tekemistä. Turhaan näitä pelaajia ei ole povattu nousemaan kenties jopa aivan terävimpään kärkeen maailmanlistalla. Toki se vaatii molempien kohdalla vielä valtavan määrän työtä, mutta samaan aikaan voidaan myös todeta, että kehityskäyrät osoittavat molemmilla vahvasti koilliseen.

Asetelma

Molemmat tulevat neljännesvälieriin tiukan kolmieräisen väännön jälkeen, mutta nyt tulee huomioida ennemminkin se, että Emil on pelaajista pelannut turnauksessa jo kolme kolmieräistä ottelua, kun Sinner on sijoitettuna pelaajana pelannut ylipäätään vasta kaksi ottelua. Toki hänen edellinen ottelunsa Karen Khachanovia vastaan oli hyvin raskas kolmituntinen ja italialainen oli selvästi aivan loppu ottelun viimeisessä erässä. Nämä voivat olla hyvin merkityksellisiä asioita, varsinkin jos ottelu venyy. Sillä vaikka Emililläkin jalka painaa, niin hänen kykynsä ratkaista pisteet aikaisin on hieman keventänyt taakkaa kolmieräisyyksistä huolimatta, eikä Emil ole mielestäni aivan katki turnauksessa vielä ollut.

Olosuhteet kenttien nopeuden suhteen suosivat mielestäni enemmän Sinneriä. Kentät on todettu ja havaittu hyvin hitaiksi, mikä vaatii lyömiseltä aina vähän enemmän jalkoja voima tuottamiseksi. Emilin peli on parhaimmillaan tätä nopeammilla alustoilla, joten siinä mielessä puntari kääntyy ehkä aavistuksen enemmän Sinnerin suuntaan. Toki Emil on kovilla kentillä pelannut hyvin, olivatpa ne sitten miten nopeita tai hitaita tahansa, joten nyt puhutaan lähinnä marginaaleista. Isompi ero tulee nyt muista tekijöistä.

Pelinkuva

Selvää on, että molemmat lyövät palloa hyvin voimakkaasti ja kovaa. Parhaimmillaan tässä päästään lähes pöytätennismäiseen tempoon, jossa pallo todella saa kyytiä, sillä pelaajat ovat hyvin samantyyppiset ja pelaavat samoin asein. Peruslyöntipelissä molemmat lämäävät palloa molemmilta puolilta hyvin ja monipuolisin suuntauksin. Molemmilta löytyy esimerkiksi hyvinkin maukkaat rystyt pitkin linjaa sekä jyrkät krossit molemmin puolin. 

Pelipositio takarajan päälläkin on pelaajille yhteistä. Mielenkiintoista on jälleen kerran nähdä, kumpi pelaajista joutuu vetäytymään enemmän takapressua kohti. Emil on toistaiseksi saanut turnauksen kaikki vastustajansa hyvinkin taakse operoimaan ja se on kova näyttö pelin painavuudesta. Jos Emil onnistuu tässä myös tänään, on hän todella vahvoilla ottelun voittajaksi.

Ero pelaajien välillä alkaa tulla, kun palloissa aukeaa hyökkäyspaikka. Sinner tulee pelaajista hanakammin verkolle hyökkäyksensä jälkeen ja pelaa juuri sitä peliä, millä toki Emilkin on tuhojaan tässä turnauksessa enenevissä määrin tehnyt. Sinner pelaa tätä peliä kuitenkin poikkeuksetta paikan tullen ja voisiko sanoa "luonnollisemmin". Emilin verkollenousut eivät tule vielä yhtä hyvin selkärangasta, vaan hieman pakotetummin ja reagoiden. Molemmat kyllä taitavat verkkopelin, mutta Sinnerille se tosiaan on luonnollisempaa. Ehkä Sinnerillä on myös hieman monipuolisempi lyöntiarsenaali, jolla hyökkäyspeliä pääsee rakentamaan ja minkä avulla sitä operoida.

Toinen isompi tai pienempi ero pelaajien välillä on puolustaminen. Sinner on tässä suhteessa aavistuksen vahvempi saaden isommalta alueelta painavampaa puolustuspeliä aikaan. Kummankaan vahvuudeksi puolustamista ei kuitenkaan voi vielä tässä vaiheessa uraa sanoa. Tämä kysyy kuitenkin jalkoja ja kuten sanottua, Sinner vaikutti hyvin väsyneeltä toissapäivänä Khachanov-ottelun lopussa ja varmasti Emililläkin kolmieräiset jo hieman painavat. Tämän varaan ei voi siis paljoa laskea, enkä usko, että puolustuspelaamisen kautta syntyy ratkaisut. Hyökkäyspelaamisen laadukkuus ratkaisee ennemminkin tänään.

Kolmas ja isoin ero löytyy syöttämisestä. Se kallistuu vaakakupissa selvästi eniten Sinnerille. Emilin syöttäminen varsinkin paineen alla oli hieman kevyttä ja muutenkin otteluiden alun syöttäminen ja siis sen laadukkuus ei ole ollut kovin vakuuttavaa. Emilillä tulee olla superpäivä syöttämisen suhteen, sillä Sinner pyrkii heti laadukkaalla hyökkäämisellä pallon päälle. Emilin kakkossyötöistä se on helpompaa kuin puolestaan Emilillä Sinnerin syöttämisestä.

Ennuste

Tiukkaa on, mutta järki viittaisi nyt Sinnerin suuntaan, sydän totta kai Emilin. Yksi pelin lainalaisuus on, että kahden samankaltaisen pelaajan kohdatessa parempi on todella vahvoilla. Toki tulee muistaa, että Emil tylsytti Sinnerin heidän edellisessä kohtaamisessaan Challenger-tasolla, mutta yhtä lailla on hyvä huomata, että molemman pelaajan kohdalla on tultu hurjasti eteenpäin, joten keskinäisen rekordin varaan en hirveästi laske. Pieni epäilys saattaa Sinnerillä kuitenkin olla ja jos hänen jalkansa eivät ole ihan mintissä, niin mahdollisuudet ovat Emilillä jopa hyvät, olettaen tietysti, että Emil saa jalkaa edelleen terävästi liikkeelle. Ymer-ottelun kaltainen aaltoilu jalkojen energiatasoissa on kuitenkin todennäköistä.

Summa summarum, Sinner niukasti parempi ja jatkaa 26, 75, 46.

Eurosport 1, Eurosport Player ja Discovery+ näyttävät ottelun.

Vasurilla-blogi/Tenniskoulu Topspin ja Eurosport ovat yhteistyössä kaudella 2021.