31/05/2022

Ennakko: Rafael Nadal vs. Novak Djokovic, puolivälierä Roland Garros 2022

Episodi 59 ja edelleen paljon pelissä! 

Rafael Nadal kruunattiin jossain mielessä kaikkien aikojen suurimmaksi Australian Openin jälkeen. Kun tuota Novak Djokovicin parasta turnausta ei Djokovic saanut tänä vuonna edes pelata, on tässä ottelussa varmasti paljon pelissä. Varmaa onkin, että tämä kaikki on tuonut vielä yhden kulman tämän kaksikon loppu-uriin.

On varmasti niin, että Djokovic haluaa maksaa potut pottuina heti Nadalin "pelillisessä kotipesässä" Roland Garrosilla ja näyttää, että tämä kaikki on vain väliaikaista. 

No, oikeasti Djokovicin sisäistä tai ulkoista motivaatiota voimme vain arvailla, mutta nälkää serbialaisella vaikuttaisi todella olevan. Toki moni muukin asia puoltaa hänen voittoaan tässä puolivälierässä. On itse asiassa jopa niin, että vain muutama asia painaa Nadalin puolen vaakakupissa, vaikka tämä kuinka järjettömältä kuulostaakin.

Nämä kaksi asiaa ovat Rafael Nadal ja taistelutahto ja parhaimmillaan näiden yhdistelmä.

Nadal on kuitenkin aina Nadal. Ja sitä hän on varsinkin massa-alustalla ja aivan erityisesti Roland Garrosin keskuskentällä, joka on hänen uransa tärkein areena. Siellä häntä on yksinkertaisesti äärimmäisen vaikea voittaa ylipäätään. Toki Djokovic on tämän tempun pariin otteeseen jo tehnyt, mutta silti se Nadalin massahaamu on siellä Djokovicinkin ajatusmaailmassa. Jos Nadal saa kaikki sylinterinsä käyntiin, niin häntä ei tunnu voittavan massalla vieläkään kukaan. 

Jos tähän yhdistyy se äärimmäisin taistelutahto vailla suorituspainetta tai tappion pelkoa, niin tulos on usein erinomainen. Suoritustunteen tulee kuitenkin olla aivan maksimissa. Nadalhan usein puhuu siitä, ettei "tunne" kämmentään ja tämä ajoittuu usein massakauden alkupuolella, jossa Nadalin tätä kevättä ajatellen edelleen ollaan.

Voi kuitenkin olla, että Nadal on pelannut tuoreilla vammoillaan itseään haastajaksi varmasti monien ajatuksissa, mutta erityisesti omissaan. Tällöin otteluun on helpompi lähteä. Kun myös turnaukseen valmistautuminen ja ottelun ajankohta iltaotteluna raskaammissa olosuhteissa puoltaa vahvasti Djokovicin voittoa, voi olla, että Nadal tuleekin täynnä tulta tähän otteluun. 

Mutta. 

Jos Nadal vähänkin epäilee itseään, jalkaansa tai kylkeään, niin tässä on jopa suuren pannukakun vaara. Puolikuntoisena tai epävarmana Nadal ei pysty Djokoviciä haastamaan, joka osaa tehdä voittamisensa todella hankalaksi huonompanakin päivänä.

Raskaammissa iltaolosuhteissa Nadalin liiallinen yrittäminen, eräänälainen väkisin vääntäminen, ja rentouden puute kostautuu lyhyinä palloina, joita Djokovic rakastaa mätkiä nurkkiin. Nadalin tuleekin hakea mahdollisimman paljon rentouden kautta, sillä vain niin hän voi saada palloa pomppaamaan rajummin Djokovicin silmille.

Nyt ei saa kuitenkaan eikä kumpikaan jättää mitään pukuhuoneeseen, vaan kentälle on tuotava kaikki. Vaikka tämä on "vasta" puolivälierä, mittaa otetaan tässä ja nyt veriseen, ehkä jopa katkeraan, loppuun saakka. Ei voi ajatella kuin tätä hetkeä, eikä esimerkiksi sitä, että tankkiin jäisi jotain semifinaalia tai finaalia varten. Kaikki tapahtuu tässä ja nyt.

Ilta kentän sekä pallojen kosteuksineen ja matalampine pomppuineen sekä Djokovicin vire ja valmistautuminen puoltavat siis vahvasti serbin voittoa, mutta toki pelissä on nyt hurjan paljon muutakin, joten taistelua tapahtuu paljon mentaalisella tasolla. Valtikan menetys puolin ja toisin voi tuntua otteissa rajustikin ja myös siinä kohtaa kun tietty piste on yksinkertaisesti voitettavissa ja siis voitettava. Voiton pelko ei saa näkyä.

Djokovic semifinaaliin erin 3-1.