13/05/2013

Ennakko: Rooma 2013

Madrid takana, Rooma edessä.

Madridista opimme nyt ainakin sen, että Rafael Nadal alkaa sittenkin lähestyä huippukuntoaan myös pelillisesti, joka merkitsee massakaudella luonnollisesti kaikkea. Vaikka hän on voittanut paluunsa jälkeen jo paljon, on hänen pelinsä ollut vielä jotenkin "puolivaloilla" pelaamista monotonisuudellaan, varovaisuudellaan ja lopulta myös pätkimisellään.

Esimerkiksi Barcelonassa ja Madridissa hänen pelistään puuttui se kokonaisvaltainen eläimellisyys, jossa vastustaja ei saa hetken rauhaa, vaan häntä riepotellaan sinne tänne ilkeällä tavalla.

Aggressiivisuuden tasossa tapahtui kuitenkin viime viikolla selkeä tason nosto. Nadal pyrki huomattavasti aiempaa enemmän pelaamaan eteenpäin ja päättämään pisteitä kentän sisäpuolelta, mutta myös verkolta. Mukaan tuli mm. stopparit, joita em. turnauksissa ei nähty juuri yhtään.

Pelipositio siirtyi lähemmäs takarajaa, joka mahdollistaa aggressiivisemman pelin ohella myös ne jyrkemmät ja ilkeämmät kulmat, mikä näkyi esimerkiksi juuri kämmenen käytössä. Ja kun Nadalin kämmen on kunnossa, se tietää aina harmeja, oli vastassa kuka tahansa. Nadalin kämmenpeitolla (finaalissa esim. 60%) pelin dominointi on hyvän syötön perään lasten leikkiä.

Pilviäkin Nadalin taivaalla silti on. Rysty menee paikoitellen edelleen aikamoiseksi moonballiksi, johon ainakin yksi serbi iskee armotta, jos sitä hänelle tarjoillaan. Toinen huoli on edelleen ne polvet. Jotenkin tuntuu, että Nadal ulosmittaa polvistaan tällä hetkellä käytännöllisesti katsoen kaiken. Välierän jälkeen oli kuulemma taas tuntemuksia ollut, eikä kyllä hirveästi yllätä tämä uutinen. Kolmas varjo liittyy jokseenkin epätasaiseen syöttämiseen. Sellaista supersyöttövirettä ei tunnu löytyvän millään, vaan taso heittelehtii paljon otteluiden välillä sekä niiden aikana. Madridissa syöttäminen oli toki laadullisesti jo parempaa ja tasaisempaa verrattuna edellisiin turnauksiin.

Jos Nadal pelaa Roomassa voittaakseen, kuten odottaa tietysti sopii, niin voittaja on selvä. Mikäli hän alkaa hieman jo varautumaan Garrosin rasituksiin, Rooman vie Djokovic.

Vähän kuitenkin epäilen, että Nadal pitää itseään siinä mielessä jo valmiina Garrosille, että nyt otetaan pientä varmistelua polvien suhteen. Kristallipallon mukaan Nadal ottaneekin yllätystappion jo Madridissa voittoa lähellä käyneeltä David Ferreriltä.

Kaikki muut parantavat varmasti tasoaan taas tässä turnauksessa, sillä Ranskan avoimet ovat jo lähellä, mutta kyllä totuus lienee se, että tämänkin kauden massakuninkaan titteli on kahden hevosen kisa.

Näin käy.

Puolivälierät:
Djokovic - Berdych
Ferrer - Nadal
Almagro - Murray
Tsonga - Federer

Välierät:
Djokovic - Ferrer
Murray - Federer

Finaali: Djokovic - Murray

Voittaja: Djokovic.

3 kommenttia:

 1. Oma hieman yltiöpäinen väitteeni on ettei ennakoimastasi välieränelikosta kuin yksi sinne pääse, tietenkin Djokovic, joka pelaa moraalisessa finaalissa Nadalia vastaan.

  Olen katsonut että Nadalilla on tiettyä varovaisuutta pelissä, joten itsekin annan Djokovicille ennakkosuosikin viitan. Toisaalta Djokovicilla on erittäin paha kaavio, R16 ottelu todennäköisesti Wawrinkaa vastaan ja puolivälierä Berdychiä vastaan. Nämä ottelut venyvät helposti kolmieräisiksi ja onko Djon nilkka vielä täysin ok?

  Nadalin kaaviossa Fognini on ensimmäistä kertaa Rafaa vastassa joten tuo voi olla kova ottelu, Fognini on menestynyt hyvin massalla. Lisäksi R16:ssa todennäköisesti Gulbis joka onnistunut viemään (muistaakseni) jokaisessa kohtaamisessa Nadalilta vähintään erän. Ferrerin voittoon Nadalista en jaksa uskoa ja Federer & Murray kaksikko kyllä mietityttää. Murraylle jo Granollers voi olla liikaa, puhumattakaan Del Potrosta puolivälierissä.


  - ZZ

  VastaaPoista
 2. Hyvä ZZ!

  Murrayn massakausi päättyi sitten selkävaivaan, eikä odottamaani tasonnostoa ilmeisesti nähty.

  Jotenkin kuitenkin näkisin suuressa kuvassa niin, että nämä huippunimet kaivavat Grand Slamien alla olevista Masterseista ainakin yhdessä sen piikkituloksen esiin, jonka varjolla usko omaan peliin saadaan tappiin GS:iä varten.

  Murrayltä sitä ei nyt tosiaan tullut, vaikka sitä odotinkin. Samat selkävaivat, joita oli jo viime vuonna Garrosilla Jarkkoa vastaan ottelussa, jonka haluamme unohtaa ellemme ole jo unohtaneet, ovat viemässä Andyä sairastuvalle.

  Mielenkiintoista seurata, milloin Djokovicille tulee jotain kroonisempaa vaivaa. Fysiikkakuninkaat näyttävät nyt joutuvan huilaamaan yksi toisensa jälkeen.

  Nadal puolestaan näyttää olevan edelleen nälkäinen. Ainakin tuo mainitsemasi Fognini sai sen luokan myllyn ettei sijaa spekuloinnille oikein jäänyt. Voi olla, että mies pelaa entiseen malliin ja pyllistää kaltaiselleni spekuloijalle "löysemmin" ottamisesta. Gulbis-ottelusta tulee mielenkiintoinen ja se antaa varmasti hyvät tipsit siihen, missä mennään tämän turnauksen kanssa.

  Djokovic on näissä peleissä suuri mysteeri. Voitti Monte Carlon venähtäneellä nilkalla ja tippui Madridissa heti nyrjäyttäen nilkkansa uudelleen. Jotenkin aina tuntuu siltä, että kun Djokovic pelaa tosissaan eli lähinnä oikealla asenteella hänet voi voittaa vain unelmapelillä ja silloinkin vain rajallinen määrä top-kavereita. Mutta puolivalotunnelmissa hän saattaa ottaa kuokkaan siltä, joka pelaa hyvin, kuten Dimitrov Madridissa.

  Voi olla, että vain kuvittelen, mutta tosipaikoissa hän on joka tapauksessa aina siellä missä tapahtuu.

  VastaaPoista
 3. Jaahas, Gulbis laittoin, kuten ennakoinkin - todella kovaa vastaan. Btw onkohan ketään joka lyö kahden käden rystyä kovemmin (keskiarvona)? Djokovicin rysty on mielestäni paras, Gulbisin kovin. Muutenkin tuo Gulbisin random-like brutaali pelityyli voisi viedä hänet aivan huipulle mutta ottelun loppua kohden virheiden määrä kasvaa kyllä aika reippaasti.

  On muuten kyllä aikamoista tämä Djon ja Nadalin oleminen samalla puolen kaaviota, suorastaan naurettavaa, toisaalta ei kyllä ole mitenkään varmaa että molemmat ovat semeissä, Ferrerillä on ollut ylimääräinen lepopäivä ja Berdych on todella hyvässä massavireessä. Ennakoisin kuitenkin konventionaalisia 2-1 voittoja Nadalille ja Djokovicille.

  Täytyy hieman tulla vastaan tuossa SF-veikkauksestasi, sillä en usko Jerzyn voittoon Federeristä, muuta kuin hurjalla pommittamisella minkä hän toki osaa, joten kyllä tietynlaisen uhan hän varmasti luo. Federerhän on ollut ainakin 3-4 vuoden ajan ollut pahoissa vaikeuksissa esimerkiksi Berdychiä vastaan ja Del Potrokin on muutaman voiton ottanut, toisaalta Berdych ja Delpo ovat varmempia kuin Jerzy, mutta Federerillä ei ole ennakkoon jo henkistä yliotetta hänestä, toisin kuin melkein kaikista muista pelaajista.

  -ZZ

  VastaaPoista