08/05/2013

Ennakko: Madrid 2013

Tätä kirjoittaessa Novak Djokovic on jo tippunut, joka harhaistaa tietysti myöhästynyttä ennakkoani pahasti. Hän oli kuitenkin ennen Madridia ainoa tappioton mies massalla tänä vuonna ja toinen, joka oli pistänyt Nadalin massalla kanveesiin, joten mielestäni kisan suurin voittajasuosikki on jo poissa pelistä.

En nähnyt Grigor Dimitrovin ja Djokovicin välistä ottelua, mkä otteluraportteja lukiessa harmittaa hitosti. Draamaa on riittänyt loukkaantumisista kramppeihin ja käänteestä toiseen. Highlightsien metsästys alkakoon.

Voitto Djokovicistä ei tee kuitenkaan Dimitrovista kisan suosikkia, mutta antaa kyllä kivan uuden tuulahduksen tämän tason kisalle. On aina kiva olla tässä mielessä väärässä, kun joku kaataa suurimpia suosikkeja. Enemmän tennis kaipaa tätä kuin big foureja.

Alusta on Madridissa siis vaihtunut takaisin punaiseksi massaksi. Viime vuoden sininen ei montaakaan pelaajaa liukkaudellaan miellyttänyt, joten sikäli on tietysti hyvä, että pelaajien ääntä ATP:ssa kuunnellaan. Toki joku ehti jo twitterissä toteamaankin, että sininen tai punainen, Djokovic liukastelee entiseen malliin... Pitäkäämme tätäkin silmällä alkukierroksilla.

Ilmanala on toki edelleen entinen eli sen vaikutukset pallon nopeampaan lentoon sekä kierteen puremattomuuteen kannattaa pitää mielessä kun otteluja ennakkoon pohtii. Voitaneenkin jossain mielessä puhua kovan kentän massatenniksestä.

Ketkä sitten tällä viikolla pärjäävät ja ketkä eivät. Oma voittajaveikkaus meni ATP World Tour Draw Challengessä jo niin vihkoon Djokovicin tappion myötä, että paljon en luottaisi edes omiin sanomisiini. Myös viime vuoden Madrid-ennakot olivat kohdaltani enemmän tai vähemmän arpomista, joten vaikeaa tämä tälläkin kertaa on.

Olisi tietysti helppoa veikata Rafael Nadalia mestariksi, nyt kun massalla pelataan ja varsinkin kun suurin peikko Djokovic on jo poissa pelistä. Tämän kauden massasaldo osoittaa Nadalille kuitenkin jo kahta tappiota, eikä Madrid ole ikinä edellä mainittujen olosuhteidensakaan puolesta Nadalille ideaalisin, joten en jaksa uskoa miehen tätä vievän.

Pelikään ei ole ollut vielä tämän kauden massoilla totutun julmaa, vaan Nadalin peliä on leimannut passiivisuus, varovaisuus, kämmenen tukkoilut ynnä muut epätyypilliset Nadal-piirteet. Moni pelaaja alkaa lisäksi löytämään myös Nadalin rystynurkan niin terävästi, ettei Nadalin kämmenalue kata enää sinne saakka.

Nadalin kaavio on lisäksi hurja, enkä itse asiassa yllättyisi jos jompi kumpi maanmies, Nicolas Almagro tai David Ferrer, miehen tiputtaisi. Siitäkin huolimatta, että veijareiden rekordit Nadalia vastaan ovat karua luettavaa. Viime vuonna juuri tässä kisassa sen teki kuitenkin ensimmäistä kertaa elämässään Fernando Verdasco, joten ei se ennen kuulumatonta olisi.

Varsinkin Almagro voisi nyt karistaa Nadal apinaansa isosti pois. Hänellä on juuri sen verran terävyyttä, tai sanotaanko suoruutta lyönneissään, jolla Nadalia voisi hyvinkin satuttaa, ellei mies sula täysin.

Viime vuoden voittaja Roger Federer tekee massapaluun juuri tässä kisassa ja sanoisin, että juuri nämä olosuhteet ovat hänen kannaltaan parhaat mahdolliset massalle. Pallo liikkuu lujaa ja jos kenttä on hiemankin liukas, on hänen höyhenen kevyt liikkumisensa alustaan nähden suurta valttia jälleen kerran. Roger lienee kova ja varmasti myös nälkäinen, kun turnausvoittoja ei tältä vuodelta vielä ole. Kaaviokin vaikuttaisi ideaalilta, sillä ensimmäinen testi on tulossa vasta semifinaalissa Ferrerin, Nadalin tai Almagron muodossa.

Toisen puolen kaavio on periaatteessa melko avoin nyt kun Djokovic tippui. Joku kolmikosta Andy Murray, Jo-Wilfried Tsonga, Tomas Berdych vai sittenkin joku yllättäjä?

Dimitrovin fysiikka tuskin vielä kuitenkaan kestää koko turnausta, kun mies oli kramppaillut jo Djokovicia vastaan. Murray, sen paremmin kuin Tsongakaan ei välttämättä ole Madridissa kuin kotonaan, mutta toki esimerkiksi Murray voisi lanaamisellaan finaaliinkin saakka yltää.

Potentiaalisin finalisti lienee kuitenkin Berdych viime vuoden tapaan. On tarvittaessa hurjaa pommitusta, jota siivittää hyvä ja mahdollisesti liukkaalle massalle erinomaisesti sopiva "kevyt" jalkatyö.

Jos tältä puolelta kaaviota finaaliin päätyy joku muu kuin Berdych, niin uskoisinkin voittajan löytyvän toiselta puolen kaaviota.

Ennakot siis näin.

Puolivälierät:
Dimitrov - Tsonga
Murray - Berdych
Almagro - Ferrer
Federer - Gimeno-Traver

Välierät:
Tsonga-Berdych
Ferrer-Federer

Finaali:
Berdych-Federer

Voittaja:
Berdych