20/04/2014

Ennakko: Stanislas Wawrinka vs. Roger Federer, Monte Carlo 2014 (finaali)

Ohhoh! Sveitsiläisfinaali! Massalla!!!

Meneepä hurjaksi nyt. Nadalin ja Djokovicin tippumiset ennen finaalia yllättävät jossain määrin aina, mutta toisaalta tiedetään, ettei Nadal ole massallakaan heti parhaassa terässään, kuten ennakossani kirjoitin. Aika kovin hakee vielä ja mies vaikuttaa hieman vaisulta myös henkisesti. Olisiko Wawrinkan teurastus Australian Openissa korvien välissä paljon odotettua pahemmin? Mielenkiintoinen kirjoitus tuosta aiheesta muuten tässä.

Ja mitä Djokoviciin tulee, niin pomminvarmaa on ollut, että loukkaantuminen vaanii häntäkin joskus. Yllättävämpää lienee se, että vamma tuli ranteeseen, eikä esimerkiksi jalkoihin. Nilkkoihin tai sisäreisiin, joita hän venytyksissään kurittaa armottomasti. Rannevamma ei kuitenkaan ikinä kuulosta hyvälle. Kysytään vaikka Juan Martin del Potrolta. Voi olla, että lepo auttaa, mutta pienikin kipu lyöntikädessä on liian paljon pois pelistä, joten kuntoon se olisi Djokonkin saatava. Peruslanaus kipeällä kädellä ei vain riitä, ei kärjelle eikä muille.

Kun myös Andy Murray ottaa iisimmin juuri nyt, niin tulee mieleen, että fyysinen peli saattaa olla ottamassa niskalenkkiä näistä veijareista. Olisiko uusi aalto sittenkin ottamassa vallan jo lähivuosina?

Niin tai näin, ei mennä siihen nyt, sillä se ei tapahdu ainakaan vielä Monte Carlossa. Tänään nähdäänkin asetelmaltaan huima finaali, kun Roger Federer ja Stanislas Wawrinka ottavat toisistaan mittaa. 

On kerrassaan mielenkiintoista seurata, miten Wawrinka käsittelee uuden "ykkösasemansa" juuri Federeriä vastaan. Hän on tullut pitkän tien Federerin varjoista tähän pisteeseen, eikä varmasti halua antautua varjoille uudelleen. Jotenkin näkisin, että varsinkin Wawrinkalla olisi vielä todistettavaa tässä pelissä. Näyttää myös Federerille, että täältä pesee, sillä head-to-head rekordi (13-1, Federer) ei mairittele. Se on henkisesti iso tehtävä, kun asetelma on mikä on, eikä varmasti helpota, että pari tuntee toisensa hyvin. 

Todistettavaa riittää myös Federerillä, niin Wawrinkan kuin myös pelinsä suhteen. Voitto Mastersissa ja vieläpä massalla toisi aikamoisen boostin, jolla voisi ratsastaa pitkäänkin. Muiden tukkoillessa ja paikkoja parannellessa, kuka ties, kaikki saattaisi olla kesällä mahdollista. Lisäkiihokkeena ottelulle on varmasti myös se, ettei hän ole myöskään voittanut ikinä Monte Carlossa.

Jännittävä nähdä mitä tuleman pitää. Se on varma, että ilotulitusta junnaamisen sijaan on tulossa kosolti. Näyttäviä palloja winnereineen sekä mentaalista vääntöä ikään kuin "kaikki mitä sinä teet, minä teen paremmin" -hengessä. 

Pelillisesti syöttö on tietysti hurjassa roolissa ja jos Rogerilla on niin sanotusti "syöttöpäivä", on vaikea nähdä Staniä voittamassa tätä. Jos hän kuitenkin saa pelin peliksi, ovat mahdollisuudet olemassa. Varsinkin monipuolisempi ja hyökkävämpi rysty voi tehdä tuhojaan Rogerin rystypuolella, eikä hän kämmenpuoleltakaan paljon jää jälkeen. Ennen kaikkea hänen on saatava Federer liikkeelle sivusuunnassa ja oltava kärsivällinen Rogerin kahden tunnin paineessa. On iskettävä silloin kun paikka on ja on tehtävä se lujaa. Niin, että tuntuu.

Veikkaan voittajaksi kuitenkin Federeriä erin 2-1. Uskon asioita tietenkin nämä, mutta mentaalisesti näkisin hänet sittenkin vielä isoveljellisenä hahmona Stanille.

Klo 16.00 tärähtää! Pelin näyttävät ainakin VeikkausTV, TennisTV, Cmore Tennis ja MTV Sport.